Koe uusi yle.fi

Suora

  • Taitoluistelun EM: Miesten lyhytohjelma
  • Sykähdyttävin hetki 2017

50 vuotta sitten Bostonin maratonilla ei naisia suvaittu – tänään rajojen rikkojan kisanumero jäädytetään

50 vuotta sitten Kathrine Switzer osallistui Bostonin maratonille. Tuolloin kisajärjestäjä teki kaikkensa, ettei Switzer pääsisi maaliin asti. Tänä päivänä yhdysvaltalainen sai startata maratonille rauhallisin mielin.

yleisurheilu
Kathrine Switzer
Kathrine SwitzerEPA

Joulukuussa 1966 Kathrine Switzer oli 19-vuotias juoksija, joka opiskeli journalismia Syracusen yliopistossa ja harjoitteli paikallisessa Syracuse Harriers -seurassa miesten maastojuoksujoukkueessa – epävirallisesti tosin, mutta tuohon aikaan ei ollut naisten juoksujoukkeita.

Switzeriä valmensi ystävällinen, mutta joissakin mielipiteissään vanhoillinen Arnie Briggs, joka oli juossut Bostonin maratonin peräti 15 kertaa. Briggs oli vakuuttunut Switzerin juoksukestävyydestä, mutta hän oli myös saanut valmennettavansa raivon partaalle väittämällä, etteivät naiset voi juosta Bostonin maratonia. Valmentajan mielestä naiset ovat liian heikkoja noin pitkälle matkalle.

– Jos yksikään nainen siihen pystyisi, se olisit sinä, mutta sinun täytyy todistaa se minulle. Jos pystyt juoksemaan matkan harjoituksissa, olen ensimmäinen, joka vie sinut Bostoniin, Switzer kertoi Marathon Woman -kirjassaan Briggsin sanoneen hänelle. (siirryt toiseen palveluun)

Enempää Switzeriä ei tarvinnut houkutellakaan, ja hän ilmoittautui kilpailuun nimellä K. V. Switzer. Pari viikkoa myöhemmin myös Switzerin poikaystävä ilmoittautui kisaan. Entinen amerikkalaisen jalkapallon pelaaja ja sillä hetkellä moukaria heittänyt Tom Miller ei aikonut harjoitella lainkaan. ”Jos tyttö pystyy juoksemaan maratonin, pystyn minäkin”, hän uskoi.

19. huhtikuuta 1967 Bostonin maratonille osallistui 741 juoksijaa. Switzer asettui starttipaikalle numero 261 rinnassaan. Edes kylmä sää ei häntä häirinnyt, mutta hänen poikaystäväänsä häiritsi Switzerin huulipuna. Miller pelkäsi, ettei Switzer pääsisi juoksemaan, jos joku huomaisi tämän olevan nainen.

Muita juoksijoita Switzerin osallistuminen ei häirinnyt. Päinvastoin. Osa kyseli Switzeriltä jopa neuvoja, joilla saisi oman vaimonsa innostumaan juoksemisesta.

Mutta kisajärjestäjille oli kova paikka huomata, että kilpailijoiden joukossa oli nainen. Jock Semple -niminen toimitsija suorastaan järkyttyi nähtyään Switzerin. Hän juoksi tämän kiinni, tarttui häneen, yritti repiä hänen numerolappujaan ja huusi: ”Painu helvettiin kilpailustani ja anna minulle tuo numero!”

Briggs saapui puolustamaan suojattiaan ja pian näin teki Millerkin: hän taklasi Semplen irti Switzeristä ja Briggs kannusti tätä juoksemaan niin kovaa kuin vain pääsi maaliin asti.

Switzer tiesi, ettei hän voinut enää keskeyttää kaiken tämän jälkeen. Niinpä hän sinnitteli lumi- ja räntäsateessa lukuisten vaikeuksien kautta loppuun asti. Kun hän ylitti maaliviivan juostuaan maratonin neljään tuntiin ja 20 minuuttiin, paikalla oli enää vain tusinan verran ihmisiä, joista yksikään ei taputtanut tälle suoritukselle.

Kathrine Switzeristä tuli ensimmäinen virallinen naisjuoksija Bostonin maratonilla, mutta hän ei kuitenkaan ollut aivan ensimmäinen. Vuotta aiemmin Bobbi Gibb oli juossut samaisessa kilpailussa, mutta hän ei startannut viralliselta lähtöalueelta, vaan läheisesti pusikosta. Tänä päivänä sekä Gibb että Switzer ovat Bostonin maratonin sankareita. he ovat rajojen rikkojia, joiden ansiosta naiset saivat virallisen osallistumisoikeuden kyseiseen kilpailuun vuonna 1972.

Vuonna 1988 kuollut Semple piti loppuun asti kiinni siitä, että hän oli yrittänyt vain suojella kisaa, sillä kansainvälisten sääntöjen mukaan vain miehet saivat osallistua maratonille. Poikkeuksista saattoi tulla sakkoja. Kun naiset saivat luvan osallistua maratonille, Semplestä ja Switzeristä tuli ystäviä.

– Olen yleensä lainkuuliainen. En aja edes ylinopeutta. Mutta olenko rohkea? Olen myös rohkea. Olenko sentyyppinen, että pyydän lupaa vai anteeksi? Pyydän anteeksi, Switzer sanoi.

– En ollut siellä (maratonilla) todistamassa mitään. Vasta kun Jock Semple hyökkäsi minua vastaan, kaikki muuttui.

Switzer voitti vuonna 1974 New Yorkin maratonin ja on ollut Bostonin maratonin kommentaattori viimeiset 37 vuotta. Tänä vuonna hän päätti startata kisaan uudelleen – 70-vuotiaana, rinnassaan tuttu numero 261. Ja kun Switzer on päässyt maaliin, ei tätä kilpailunumeroa enää nähdä Bostonin maratonilla, sillä siitä tulee kilpailun historiassa toinen jäädytetty numero. Tätä aikaisemmin numero 61 on jäädytetty Johnny Kellyn kunniaksi. Kelly juoksi 61 Bostonin maratonia.

70-vuotias Switzer käytti maanantaina maratonille aikaa 4.44.31 ja oli omassa ikäluokassaan kahdeksanneksi paras ja koko joukon 22586:s.

Lähteet: kathrineswitzer.com, AP

Suosittelemme

Tuoreimmat