Koe uusi yle.fi

Suora

  • Leijonien olympiajoukkueiden julkistustilaisuus
  • Jalkapalloa: Naisten MM-karsinta ISR - FIN
  • Jalkapallon naisten MM-karsinta: ISR - FIN
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Viisi venäläistä yleisurheilijaa tunnusti dopingin käytön

Urheilijat antoivat positiiviset dopingnäytteensä Lontoon olympiakisoissa vuonna 2012 ja seuraavan vuoden MM-kilpailuissa Moskovassa.

yleisurheilu
Antonina Krivoshapka
Antonina KrivoshapkaEPA

Venäjän yleisurheiluliitto kertoi pikajuoksija Antonina Krivoshapkan, kuulantyöntäjä Jevgenia Kolodkon, seiväshyppääjä Dimitri Starodubtsevin, kiekonheittäjä Vera Ganejevan ja moukarinheittäjä Anna Bulgakovan saaneen kahden vuoden kilpailukiellon dopingrikkeestä.

Turinabol-nimisestä anabolisesta steroidista kiinni jääneet urheilijat ovat vapaaehtoisesti kertoneet rikkoneensa dopingsääntöjä. Venäjän yleisurheiluliiton antidopingkoordinaattori Jelena Ikonnikovan mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun venäläiset yleisurheilijat ovat tunnustaneet rikkoneensa antidopingsääntöjä.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) tutkii tällä hetkellä venäläisiä yleisurheilijoita, ja Ikonnikova uskoo, että yhä useampi saattaa tunnustaa dopingin käytön.

– Jos IAAF tarjoaa yksinkertaistettua menettelytapaa tutkinnan alla oleville urheilijoille, useat urheilijat saattavat seurata tätä esimerkkiä, Ikonnikova kertoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

IAAF lähettää yleensä kärynneille urheilijoille kirjeen, jossa se tarjoaa vaihtoehtoa tunnustaa rike ja hyväksyä rangaistus. Jos urheilija tämän hyväksyy tämän, asiaa ei enää voida puida oikeudessa.

Ikonnikova toivoo vapaaehtoisten tunnustusten auttavan venäläistä yleisurheilua palauttamaan maineensa kansainvälisessä urheilussa. IAAF sulki Venäjän arvokisoista marraskuussa 2015.

Krivoshapka ja Kolodko voittivat hopeaa Lontoon olympiakisoista, ja Kansainvälinen olympiakomitea on jo vienyt molempien mitalit. Krivoshapka sai mitalinsa 4x400 metrin viestissä, ja hänen kilpailukieltonsa tarkoittanee sitä, että häneltä viedään myös Moskovan MM-kisoissa saavuttamat 4x400 metrin kulta- ja henkilökohtainen 400 metrin pronssimitali.

Lähteet: AFP, TASS

Suosittelemme

Tuoreimmat