Suora

  • Urheilua Yle Puheessa: Jääkiekkokierros
  • Jääkiekon Mestis: Hermes - Peliitat
  • Mestis: Hermes - Peliitat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Pikaluistelun MC

BBC: Mo Farahin lääkäri myönsi huolimattomuuden – ei merkinnyt lääkeainetta

Britannian yleisurheiluliiton entinen lääkäri ei tehnyt asiaankuuluvaa merkintää suorituskykyä parantavan lääkkeen antamisesta.

urheilu
Mo Farah Lontoon maratonilla 2014.
Mo Farah Lontoon maratonilla vuonna 2014.Lehtikuva / AFP

Kestävyysjuoksun nelinkertaiselle olympiavoittajalle Mo Farahille L-karnitiinia antanut lääkäri myönsi Britannian parlamentin kuulemisessa, ettei dokumentoinut lisäaineen antamista asianmukaisesti, kertoo BBC. Aminohappoa muistuttava L-karnitiini ei ole Wadan kiellettyjen aineiden listalla, mutta sitä ei saa antaa kuin korkeintaan 50 millilitraa kuuden tunnin aikana.

Britannin yleisurheiluliiton entinen lääkäri Robin Chakraverty myönsi antaneensa Farahille L-karnitiinia ennen Lontoon maratonia 2014 parantaakseen juoksijan suorituskykyä. Chakverty kertoi konsultoineensa asiasta Farahin valmentajaa Alberto Salazaria. Chakravertyn mukaan kyse oli vain 13,5 millilitran annoksesta.

Lääkäri kuitenkin myönsi, ettei hän dokumentoinut antamaansa annosta mitenkään.

Parlamentin kulttuuri-, media- ja urheiluvaliokunnan kuuleminen liittyi Farahia pitkään seuranneisiin dopingepäilyihin. Maaliskuun alussa saksalaislehti Der Spiegel julkaisi jutun, jonka mukaan Salazarin juoksutallin urheilijat ovat muun muassa käyttäneet suurina infuusioina L-karnitiinia ja kilpirauhashormonia ilman lääkinnällistä perustetta. Uutinen perustui Yhdysvaltain antidopingtoimikunnan Usadan käynnissä olevaan tutkintaan.

Selityksenä äärimmäinen kiire

Nykyisin Englannin miesten jalkapallomaajoukkueessa toimiva Chakverty sanoi valiokunnan kuulemisessa dokumentoinnin jääneen tekemättä, koska hänen työnsä oli äärimmäisen kiireistä.

- Lapsuksia on tapahtunut tien päällä, kun matkustetaan, ja se oli ainutlaatuista (liiton lääkärin) roolissa. Kaikki urheilijat eivät harjoittele samassa paikassa. Kun päivystetään jatkuvasti urheilijoita varten, heidän luokseen pitää matkustaa. Jos jotain ei heti kirjaa, kuten en tässä tapauksessa tehnyt, se voi unohtua koska on niin paljon kaikkea muuta. Tämä ei ole veruke, Chakverty sanoi.

Britannian yleisurheiluliiton puheenjohtaja Ed Warner luonnehti dokumentoinnin tekemättä jättämistä "anteeksiantamattomaksi".

Suosittelemme

Tuoreimmat