Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Niskasen valmistautuminen MM-Lahteen meni äärimmäisyyksiin – olympiakullan kimppuun hieman "rennommin"

Iivo Niskanen tietää, että tuleva olympiatalvi alkaa yllättävänkin nopeasti. Lahden MM-sankari ja parisprintin olympiavoittaja haluaa seuraavaksi henkilökohtaisen olympiakullan, mutta ei aio valmistautua Pyeongchangiin yhtä äärimmäisellä tavalla kuin MM-kotikisoihin.

hiihto
Iivo Niskanen
Tomi Hänninen

Etelä-Korean olympialaisiin on aikaa kymmenisen kuukautta, mutta Iivo Niskasen mielessä kisat ovat pyörineet enemmän tai vähemmän heti helmikuisten Lahden MM-kilpailujen jälkeen.

Lahdessa Niskanen jätti viimeisen matkan, 50 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailun väliin, koska hieman vilustuneena halusi keskittyä seuraavan viikon maailmancupin 50 kilometrin kisaan. Holmenkollenilla kilpailu hiihdettiin perinteisellä hiihtotavalla, samaisella joka on ohjelmassa myös Pyeongchangissa.

Niskanen taisteli Kollenilla tiukasti voitosta, mutta tällä kertaa Norjan Martin Johnsrud Sundby oli parempi. Toinen sija osoitti kuitenkin sen, etteivät Niskasen kultamitalitavoitteet jo ensi talven olympialaisista ja kuninkuusmatkalta ole pelkkää unelmaa.

– Pakko puhua jo tavoitteista. Eivät ne ole enää unelmia tai haaveita. Olen kuitenkin jo pystynyt todistamaan itselleni, että hyvässä kunnossa ollessa se riittää mihin vain. Sillä tavalla se henkilökohtainen olympiakulta on ensi talvena ilman muuta päätähtäin, Niskanen kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

Niskasesta tuli Lahden MM-hiihdoissa suomalaisten juhlittu sankari, kun hän voitti 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan maailmanmestaruuden. Kulta tuli väliaikalähtökilpailussa, mutta ensi talvena ykkössijaa pitäisi tavoitella yhteislähtökilpailussa. Niskanen sanoo olevansa tätä nykyä valmis menestymään myös yhteislähtökilpailuissa.

– Pikkuhiljaa alkaa olla kokemusta yhteislähtökilpailuista. Se tulee vuosien myötä ja kokemus on tärkeää. Jos ei kisaa yhteislähtökisoja, ei voi tasan tarkkaan tietää ja valmistautua suoritukseen sillä tavalla kuin se vaatii.

Iivo Niskanen
Tomi Hänninen

Niskasen harjoittelu tulevaa kautta varten aiotaan pitää pääpiirteittäin samanlaisena kuin se oli juuri päättyneeseen kauteen valmistautuessa. Hiihtotekniikoista hän aikoo harjoitella sekä perinteistä että vapaata yhtä paljon, mutta ero niiden välille tulee hiihdetyissä kilpailuissa.

Olympialaisten päämatkan takia hän tietää tarvitsevansa muun muassa loppukiriominaisuuksia, mutta tämän harjoittelu on kuitenkin varsin haastavaa.

– Jos mennään 50 kilometrin kisan lopussa kaksintaisteluun tai massakiriin, niin silloin pitää olla teknisesti tarpeeksi hyvä huippunopeuksissa ja pitää olla kapasiteettia pysyä mukana loppukirissä. Se vaatii sen, että loppukiri pitäisi tehdä väsyneellä kropalla ja sitä ominaisuutta voi treenata vain siinä tilassa. Ja pitää olla tarpeeksi väsynyt, että pääsee samanlaiseen tilaan, Niskanen valotti.

– Kaikkein yksinkertaisinta on sanoa, että kovakuntoisin voittaa, kun hiihtää vain tarpeeksi lujaa. Sitten ei yhteislähdössäkään mennä loppukiriin!

Pyeongchangin olympialaiset kilpaillaan 9.–25. helmikuuta ja 50 kilometrin kilpailu hiihdetään viimeisenä päivänä. Niskasen mukaan hänen ensi kauden kilpailukalenterinsa muovautuu lopullisesti vasta talven aikana, eikä Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) ole vielä julkistanut tulevan kauden kalenteriakaan.

– Kilpailupaikkakunnat tiedetään, mutta ei tiedetä, mitä matkoja hiihdetään. Siksi voin vain arvailla tässä vaiheessa. Kokonaismaailmancup ei varmasti tule olympiatalvena ykköstavoitteeksi ja joitakin viikonloppuja on, joissa en ole mukana.

Vuodenvaihteen Tour de Ski -kiertueelle osallistuminen on monelle hiihtäjälle iso kysymys, mutta Niskanen tietää jo nyt, ettei hän sano Tourille suoralta kädeltä "ei".

– Todennäköisesti hiihdän, mutta hiihdänkö loppuun asti, on sitten toinen juttu. Olinhan mukana myös tänä vuonna. Jos ollaan kärjessä, niin kysyy luonnetta keskeyttää sillä verukkeella, että tähtääkin olympialaisiin, hän naurahti.

– Mutta todennäköisesti en vielä ensi vuonna Alpe Cermisin (loppunousun) päälle kiipeä.

Iivo Niskanen
Tomi Hänninen

Niskanen ei usko, että hän valmistautuu olympiakisoihin yhtä äärimmäisellä tavalla kuin miten hän valmistautui MM-kotikisoihin. Tuolloin hän halusi välttää matkustamista sekä sairastumisriskiä ja pysyi visusti kotonaan Puijon maisemissa.

Korean kisoihin Niskanen todennäköisesti valmistautuu siirtämällä kelloa paikalliseen aikaan lähempänä kisoja, mutta muuten hän ottaa hieman rennommin kuin ennen Lahtea.

– Nuo Lahden kisat olivat kuitenkin sellaiset, että ne olivat minun urani pääkisat. Varmasti ainoa mahdollisuus hiihtää kotiyleisön edessä MM-kultaa, hän muistutti.

– Ne kisat antoivat uskoa siihen, että kun suunnittelee ja tekee kaiken huolellisesti, sitä kautta voi saavuttaakin jotain.

Olympialaisten hiihdot kilpaillaan Alpensian hiihtokeskuksessa, joka sijaitsee 700 metrin korkeudessa eli niin sanotussa välikorkeudessa. Tämän korkeuden ei pitäisi aiheuttaa ongelmia hiihtäjille, mutta kuiva ilma saattaa aiheuttaa vaikeuksia muun muassa huollolle.

Pitää vain hiihtää. Se on loppupeleissä aika yksinkertaista.

Niskanen ei ole haastavista olosuhteista huolissaan, sillä Suomen huoltotiimi on aikaisemminkin osoittanut arvokisoissa olevansa parhaiden joukossa. Muun muassa Sotshin olympiakisoissa Suomen huolto tiesi, miten toimia lämpimässä säässä, kun taas Norjan tiimi oli alkukisat täysin ulkona kuvioista.

– Huoltomme on onneksi käynyt siellä maailmancupin aikaan, joten he ovat valmistautuneet hyvin olympiatalveen. Saadaan varmasti hiontakuviot ja voiteet kuntoon. Mutta ilmeisesti on odotettavissa erilaisia olosuhteita kuin mitä on normaalisti. Jo pelkästään päästöt tekevät sen lumen koostumuksen erilaiseksi, Niskanen tiesi kertoa.

Niskanen ei ole koskaan aikaisemmin käynyt Etelä-Koreassa, mutta viime kaudella hiihdetyt maailmancupin kilpailut ja reitit hän on katsonut tarkasti televisiosta sekä maajoukkueen valmentajien kuvaamilta videoilta. Näiden perusteella Niskanen sanoo pystyvänsä valmistautumaan kisoihin etukäteen, eikä ota paineita siitä, ettei ole aikaisemmin kisapaikalla käynyt.

– Latuprofiilit näyttävät rankoilta ja hyviltä. Ne kysyvät kovaa kuntoa. Ennen Lahden kisoja minulta kysyttiin, miksi en muuta Lahteen, mutta ei sillä ole väliä, kun on kunnossa. Pitää vain hiihtää. Se on loppupeleissä aika yksinkertaista.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat