Kaikki jalkapallon MM-kisoista!
Kaikki FIFAn jalkapallon MM-kisoista!Kisasivuille

Ideaturbo, joka teki salibandysta kiinnostavaa – Pasi Peltola on lajin kummisetä, vaikkei sitä myönnäkään

Salibandyseura Classicin toiminnanjohtaja Pasi Peltola on mies, joka saa paljon aikaan. Hän toi esimerkiksi tennistähti Jarkko Niemisen Salibandyliigaan ja suunnittelee jälleen uusia tempauksia.

urheilu
Pasi Peltola.
Salibandyliiga.

TAMPERE. Tamperelaisen palloiluhallin toimistossa viimeistellään sähköpostitiedotetta. Viimeisiä rivejä hiotaan toiminnanjohtajan kokeneilla sormilla. Hetken kuluttua tiukka painallus lähettää tiedotteen kymmeniin urheilutoimituksiin, joissa viesti otetaan alkuun vastaan hymyillen: kaikkien aikojen kovin salibandyuutinen on tulossa. Todellinen jytky! Tervetuloa tiedotustilaisuuteen.

Taas kerran, toimituksissa myhäillään.

Kun tieto tiedotteesta leviää sosiaaliseen mediaan, roihahtaa spekulointi liekkeihin salibandyn suosituimmalla keskusteluareenalla, pahamaineisessa Pääkallo.fi-sivuston kommenttiosiossa. Nimimerkkien takaa sivallettuja kommentteja tulee satoja. Osassa tiedotteen lähettäjää solvataan henkilökohtaisesti. Osassa visionääriä ylistetään vuolaasti. Pääkallon päätoimittaja pohtii koko keskustelualustan sulkemista.

Mitähän se Passo on tällä kertaa keksinyt?

Alun tilanne on kuvitteellinen, mutta sen päähenkilö on totisinta totta. Passo, eli Pasi Peltola, on suomalaisen salibandyn kummisetä, vaikka hän ei itse vertauksesta sytykään. Peltola on tamperelaisseura Classicin isä, joka on vienyt suomalaisen salibandyn seuratyön uudelle tasolle. Hän on perustamansa seuran toiminnanjohtaja, jonka ajatuksia lajiväki kuuntelee tarkkaan. Peltola on nimittäin onnistunut siinä, mikä suurimmalle osalle seuroista on mahdoton paikka.

Hän on tempauksillaan tehnyt salibandysta kiinnostavan tuotteen.

Classic on perhe

Tampereen tenniskeskuksen kahviossa on juonittu monia suomalaisen salibandyn viime vuosien kiinnostavimpia käänteitä. Classiciin on tuotu ruotsalaisia huippulupauksia, ottelutapahtumat ovat muuntuneet karnevaaleista festareiksi ja onpa jopa Suomen kaikkien aikojen tennispelaaja Jarkko Nieminenkin saatu vaihtamaan lajia salibandyyn ja Classicin pelipaitaan.

Paljon on tapahtunut sitten vuoden 1990, jolloin Classic sai alkunsa tennislegenda Veli Paloheimon polttareissa.

- Täältä tenniskeskukselta Classicin tarina lähti. Nimeä mietittiin tenniskeskuksen kahviossa ja meidän alkuaikojen keskushyökkääjän, Mika Niemen, villapaidasta löytyi Classic-nimi, Peltola muistelee yli neljännesvuosisata myöhemmin, vuonna 2017, jolloin Classic hamuaa toista perättäistä Suomen mestaruuttaan miesten liigassa.

Pasi Peltola ja Jarkko Nieminen.
Lehtikuva

Peltola on osannut ajatella asioita suuremmin kuin moni pienen lajin tekijä. Se, että Classic on nykyään noin 1 500 jäsenen urheiluseura, ei ole yllätys intohimoiselle seurapomolle. Peltola päätti heti seuraa perustaessaan, että hän haluaa tehdä Classicista ehdottoman huipun suomalaisten salibandyseurojen sekaan.

- Ehkä se oma roolini välillä ylikorostuu. Itse koen roolini ideoiden synnyttäjänä ja yhteisön innostajana. Meillä on valtava määrä osaavia ihmisiä, työntekijöitä, talkoolaisia ja valmentajia, jotka valmentavat oman toimen ohella.

- Tätä seuraa on rakennettu pikku hiljaa eteenpäin sieltä 20 miehen ensimmäisestä joukkueesta. Yhteisöllisyys on ollut siinä avainasemassa. Halu panostaa kaikkiin, niin tyttöihin, poikiin, miehiin ja naisiin - kaiken ikäisiin, Peltola sanoo.

Classic-perhe, brändityötä kaikessa korostavan Peltolan suussa “Classic Family”, on aidosti yhtenäinen porukka. Se on kuin perhe. Esimerkiksi keväällä 2015 Classicin naisten liigapelaajat olivat kovaäänisinä kannattajina paikan päällä A-junioreiden ratkaisevassa SM-finaalissa, vaikka naisten oma mestaruus oli ratkennut vain tunteja aiemmin. A-pojatkin hoitivat hommansa, joten kultajuhlia jatkettiin perheen kesken.

Kevään merkit näkyvät ainakin siinä, että salibandypomo Peltolan kalenterimerkinnät ja silmäpussit kasvavat. Toiminnanjohtaja pyörittää koko seuran toimintaa juniorijoukkueista lähtien, vaikka suurelle yleisölle Passo Peltola on yhtä kuin miesten Salibandyliigan joukkue.

- Välillä tämä on vaatinut äärimmäisiä uhrauksia, mutta isossa kuvassa tämä on ollut mielenkiintoinen projekti. Ensimmäiset 20 vuotta tein Classicia oman työn ohella ja siinä oli myös kaksi pientä lasta. Meidän perheellä oli hyvä tukiverkosto ympärillä, joten näkisin silti, että perhekin voi vielä hyvin.

Vuoteen 2010 asti Peltola kävikin Classicin kanssa lähes burnoutin partaalla. Peltola oli yhä muualla päivätöissä, mutta painoi pitkää päivää oman työnsä ohella Classicin liigajoukkueen valmentajana, seurapomona, juniorivalmentajana ja niin edelleen. 2000-luvun taittuessa 2010-luvulle oli aika jättää muut työt ja keskittyä toiminnanjohtajan sekä liigajoukkueen managerin rooliin.

Peltola muistaa yhä päivän, jolloin palkka tuli ensimmäistä kertaa Classicista.

- Taisi tulla palkanalennus siinä, Peltola aloittaa nauraen. Siinä täyttyi yksi unelma. Saan tehdä sitä työtä, josta aamulla ensimmäisenä innostun.

“Someasiantuntijat ja väärät lähteet saavat kertoa omia satutarinoitaan”

Pasi Peltola

Salibandypiireissä Peltolan vaikutusvaltaa pidetään suurempana kuin Tampereen kummisetä itse tunnistaa. “Passo pyörittää koko touhua” on lause, minkä kuulee usein eri laji-ihmisten suusta. Värikkäimpien, kenties yliampuvienkin näkemysten mukaan, Peltola on Salibandyliiton päävalmentajavalintojen takana, yleisökadosta syytettyjen striimattavien liigapelien poimintojen taustapiruna ja väitetäänpä miehen pitäneen liiton tiedotustakin näpeissään.

Peltola kiistää moiset väittämät tiukasti. Hän toteaa ykskantaan, että koko laji olisi aivan eri tilanteessa, jos hänellä olisi ollut mahdollisuus vaikuttaa suoraan asioihin. Ainakin markkinointi- ja brändityö olisi ollut Peltolan mukaan suuremmassa asemassa.

- Jos Classic saisi päättää, niin suomalaista salibandya olisi viety aivan erilaiseksi. Emme me pysty päättämään mitään, me keskitymme omaan hyvään tekemiseemme. Tällaiset someasiantuntijat ja väärät lähteet saavat kertoa omia satutarinoitaan, Peltola naulaa.

Peltola korostaa, ettei hän ole Classicin lisäksi suomalaisen salibandyn luottamustehtävissä. Salibandyliigan kehitystyöryhmässä hän on istunut jo useamman vuoden, mutta omien sanojensa mukaan sillä ei ole kovinkaan suurta roolia lajin kehityksen kannalta.

Pasi Peltola ja Petteri Nykky.
Juhani Järvenpää.

Mutta tärkein rooli ja valta Peltolalla on mielipidevaikuttajana. Peltola on ansainnut Classicin myötä aseman, jossa häntä kuunnellaan, vaikka ei olisi pakko. Classic on kilpaileville liigaseuroille esimerkki, korkein kotimainen mittari, johon omaa tekemistä voi verrata. Peltola on osoittanut, että tulosta tulee, vaikka rapatessa joskus roiskuisikin. Classic on yleisömäärissä omilla luvuillaan ja kaukalossakin menestystä tulee niin junioreissa kuin liigatasollakin. Luottamustehtäviin Peltolalla ei ole omien sanojensa mukaan edes kiinnostusta.

- Näkisin, että minulla on halu ja tahto olla enemmän Classicin matkassa.

Kaikki julkisuus on hyvästä

Salibandyssa on viimeisen kalenterivuoden aikana piisannut puheenaiheita, ja Peltolakin on niitä päässyt puimaan. Superfinaali, Jarkko Nieminen, lajiliiton henkilövaihdokset, Petteri Nykyn valinta Suomen päävalmentajaksi ja tuplarooli Classicin päävalmentajana, on ollut erotuomarifarssia, tasoerokeskustelua ja mitä vielä - sellaisia käänteitä, ettei saippuaoopperan käsikirjoittajakaan ehkä pysyisi aina mukana.

Salibandykentillä käänteitä hämmästellään kovaankin ääneen ja jo aiemmin mainittu pahamaineinen Pääkallon kommenttiosio tai Peltolan mainitsemat someasiantuntijat ovat saaneet palstatilaa. Repivistä riidoistakin huolimatta Peltola vakuuttaa suomalaisen salibandyväen yhtenäisyyttä. Kun liigaseurat kokoontuivat tammikuussa Peltolan valtakunnassa, Tampereella, oli kaikilla yhteinen sävel.

Classic-faneja.
Salibandyliiga.

- Ehkä tällaiset someasiantuntijat ja muut yrittävät ruokkia vastavoimia tälle aiheelle, mutta syvällä todellisuudessa ollaan hyvässä yhteishengessä, Peltola kuvailee.

Peltolaa eivät nimimerkin takaa huutelijat enää hetkauta.

- Vuosi vuodelta asiat hymyilyttävät enemmän kuin että menisivät tunteisiin. Classic-brändihän on onnistunut, kun puhetta riittää. Kun asiat tekee oikein ja oikeudenmukaisesti hyvällä tahdolla, niin voi nukkua yönsä hyvin.

Lauantaina Peltolan silmäterät, Classicin miesten ja naisten liigajoukkueet, pelaavat jo toista kertaa perättäin Superfinaalissa. Vaikka mestaruuksia tulisi, ei työtaakka kevene grammaakaan. Ja alun kuvitteellinen sähköpostitiedotekin on jo luonnoksena olemassa.

- Odotetaanpa muutama viikko, niin tulee taas mielenkiintoisia uutisia, Peltola lupaa pilke silmäkulmassaan.

Salibandyliigan Superfinaalit näet Ylen kanavilla. Classicin ja SB-Pron välinen naisten finaali alkaa Yle TV2:ssa lauantaina klo 12.45. Miesten loppuottelua, jossa EräViikingit haastaa Classicin, jännitetään klo 16.30 alkaen.

Suosittelemme

Tuoreimmat