Suora

 • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
 • Tanssin Grand Slam, lattarit
 • Painin MM, vapaapaini
 • Rytmisen MM, joukkueiden 5 pallon sekä 3 vanteen/2 keilojen loppukilpailut
 • Painin MM: Vapaapaini
 • Urheilukierros
 • Urheiluruutu
 • Huoliteltu puhe
 • Ysäriä ja rillausta
 • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
 • Urheiluruutu

Jyväskylän mestarijoukkue hajosi, viisi joukkuetta havittelee mitaleille

Naisten Superpesiskesästä on odotettavissa tasaisempi ja mielenkiintoisempi sarja kuin moneen vuoteen. Suurimmat ennakkosuosikit ovat Lapua ja Pori, kun kausi avataan viikonloppuna yhdellä ottelulla Tukholmassa.

urheilu
Janette Lepistö
Janette LepistöTomi Hänninen

Lapuan Virkiä

Lapuan Virkiä on kuin huomaamatta palannut sarjan ennakkosuosikiksi. Joukkueen viimevuotinen hopearunko säilyi hyvin kasassa. Menetyksenä ainoastaan Carita Toiviainen, joka ripusti piikkarit naulaan. Joukkue teki kuitenkin erinomaisen hankinnan ja vahvisti viime vuoden ongelmakohtaansa polttolinjaa hankkimalla huippulahjakkaan Neea Mikkolan Kempeleen Kiristä, joka täyttää myös Toiviaisen roolin sisäpelissä.

Vaikka joukkueen talvikausi kaatui pitkälti loukkaantumisiin, pelillisesti Virkiän palaset näyttäisi olevan paremmin kasassa kuin vuosi sitten.

Joukkueen sielu on ehdottomasti sarjan paras kotiuttaja Janette Lepistö, jonka onnistumisten varassa joukkue pitkälti elää. Lapualla on myös sarjan paras ykköskärki (Paula Saloranta – Neea Mikkola – Emmi Viitala – Saija-Maria Saari – Emmi Liikala). Lisäksi sisäpeliin laajuutta tuo monipuolisesti roolitettu jokerikolmikko (Janette Lepistö, vaihtajajokeri Maaret Ahonen, etenijäjokeri Niina Keppo). Joukkueen suurin uhkakuva onkin loukkaantumiset, sillä materiaali on erittäin kapea.

Porin Pesäkarhut

Vielä syksyllä ja alkutalvesta näytti, että tuleva kesä olisi pedattu Porin Pesäkarhuille. Viime vuosien kestomenestyjä ei ole onnistunut voittamaan Suomen mestaruutta kauden 2002 jälkeen, joten Porissa hamutaan kiivaasti paluuta kultakantaan.

Viime vuosina joukkueen kotiutus on ollut puhtaasti Susanna Puiston onnistumisten varassa. Nyt joukkue hankki kapteenilleen tulitukea, kun Aino-Kaisa Mantere siirtyi Kirittäristä Pesäkarhuihin. Viime kaudella jokerina pelanneelle Mantereelle sovitellaan myös peliuransa lopettaneen Emilia Harjusen paikkaa kakkoskopparina.

Pesäkarhujen peli perustuu vahvasti ykköskärjen kuormittamiseen. Sisäpelissä joukkueen etenemisvoima painottuu kärkipari Henna Juka – Venla Rapila sekä etenijäjokeri Milla Lindströmin ympärille. Huonoja uutisia porilaisten leiriin tuli maaliskuussa, kun ykkösvahti ja päävaihtaja Emilia Itävalo on koko kauden poissa polvivamman takia. Lisäksi nuoren lukkarin Minttu Vettenrannan pitää pystyä nostamaan tasoaan aikaisempiin kesiin verrattuna.

Itävalon loukkaantumisesta huolimatta pelinjohtaja Sami Österlundilla alkaa olla näytönpaikka, sillä materiaali on jo finaalitasoa, joten jälleen pronssiotteluun jääminen olisi Porissa suuri pettymys.

Jyväskylän Kirittäret

Viime kauden mestarijoukkue Kirittäret koki kauden jälkeen suuren muutoksen, kun joukkueen runko hajosi mestaruushuumassa ympäri Suomea. Kolmivuotinen projekti tuli päätökseen ja joukkue menetti peräti seitsemän pelaajaa (Mira Kolehmainen, Riikka Karppinen, Aino-Kaisa Mantere, Noora Patrikainen, Viivi Kainlauri, Kira Andersson, Aino-Maija Nikkola), joista jokaisella on Itä-Länsi kokemusta. Pelinjohtaja Nalle Viljaselle ei myöskään tarjottu enää jatkosopimusta.

Uutta projektia palkattiin vetämään Jukka Karttunen, joka on ollut viime vuodet Kankaanpään Mailan miesten Superpesisjoukkueen pelinjohtaja. Kirittäret paikkasi lähtijät nuorilla tulevaisuuden pelaajilla. Mestarilukkari Noora Patrikaisen korvaa Mansesta tullut Mari Mantsinen, joka pääsee selkeäksi ykköslukkariksi ensimmäistä kertaa urallaan. Lisäksi uusina pelaajina läpimurtoa hakevat Emma Sallinen (Viinijärvi), Jessi Vatanen (Lukko), Krista Fomin (Kajaani), Camilla Kirsilä (Manse) sekä Saana Sumen (Kajaani), Vilma Mäkelä (Pesäysit).

Mikäli Karttunen saa joukkueessaan uudet palaset kohdilleen, Kirittäret taistelee jälleen mitaleista. Se saa kasaan edelleenkin vahvan ykköskärjen, jossa entistä suurempaa roolia on tarjolla viime kauden Vuoden pesäpalloilijalle Emma Niemiselle sekä kovalyöntiselle vaihtolyöjälle Virpi Hukalle. Vastaavasti sisäpelin materiaali on aikaisempia vuosia kapeampi. Suurin kysymys joukkueella lienee, kuka ottaa Aino-Kaisa Mantereen saappaat kotiuttamisessa.

Rauman Lukko

Rauman Lukko oli viime kaudella yhden palon päässä pronssimitaleista ja taistelee tälläkin kaudella pääsystä mitalipeleihin. Varsinkin etenemispuolella on haasteita, kun kärkipelaaja Miia Tervonen lopetti ja Laura Kerola siirtyi Seinäjoen Maila-Jusseihin. Lisäksi lyöjätilaston viides Meri Kontu päätti lopettaa uransa. Uusina vahvistuksina Raumalle tulivat Lappeenrannasta etumies Laura Toikkanen sekä taitava Inka Pietilä.

Joukkueen suurin vahvuus on kokenut pelaajarunko ja taitava sisäpeliarsenaali (Niina Jokinen, Enni Kylä-Kause, Pietilä). Lisäksi ulkopelissä joukkue saa erittäin vahvan yhdeksikön ja jos lukkari Jenna Kammi-Rahnaston tolppa kestää, raumalaisia vastaan on äärimmäisen vaikea lyödä rakentaa tilannetta.

Pelillisesti suurin kysymysmerkki on siinä, kuka pystyy lyömään ratkaisujuoksut. Yksi vaihtoehto kotiutusongelmaan on oma kasvatti Henna Suominen, joka väläytteli jo viime kaudella.

Tampereen Manse PP

Tampereen pesäpallo on kovassa buumissa. Pelinjohtaja Jarkko Pokela saa käsiinsä entistäkin vahvemman Manse PP:n naisjoukkueen. Viime kaudella joukkue hävisi puolivälierissä Pesäkarhuille, mutta tänä vuonna mitalipelien ulkopuolelle jääminen olisi karmea pettymys.

Manse sai vahvistettua joukkuettaan ja ennen kaikkea etenemisvoimaa. Mira Kolehmainen siirtyi Tampereelle Kirittäristä. Lisäksi Viinijärveltä siirtyivät lahjakas lukkari Senni Sallinen sekä Itä-Lännessäkin debytoinut Oulaisten Huiman kasvatti Petra Hussa.

Tamperelaiset saavatkin näin ollen kasaan entistä vaarallisemman ja monipuolisemman joukkueen. Täytyy myös muistaa, että joukkue on avainpelaajien osalta erittäin kokenut ja rutinoitunut. Viime vuonna ulkopeli oli jo erinomaista. Nyt uudet pelaajat tuovat mahdollisuuksia sekä laajuutta sisäpeliin.

Menestyksen kannalta suurin haaste on, että kuka lyö juoksut. Jatta Vuoriselta vaaditaan edelleen paljon sisäpelissä, mutta varsinainen lyöjäjokeri joukkueelta puuttuu, sillä Susanna Kylä-Kausen vahvuudet ovat vaihtotilanteissa. Jos Pokela löytää viisasten kiven kotiuttamiseen, nappikaudella Mansella on aineksia, vaikka finaalijoukkueeksi.

Kuinka korkealle nousee sarjanousija Oulun Lipottaret?

Viiden kärkijoukkueen takaa löytyy tänä vuonna useita yllätysvalmiita joukkueita. Yksi mielenkiintoisimmasta joukkueista on sarjanousija Oulun Lipottaret, joka on heti osoittanut erittäin ennakkoluulottomia otteita talven hallipeleissä.

Oululaisten riveistä löytyy monia tulevaisuuden huippupelaajia - Emilia Linna debytoi jo ykkössarjapelaajana naisten Itä-Lännessä. Lisäksi nopean kopparin Ella Korpelan, Siri Eskolan sekä Roosa Törmäsen nimet kannattaa laittaa mieleen. Lipottarien menestys ei jää myöskään pelinjohtajista kiinni, sillä viuhkamiehinä hääräävät erittäin tulisieluinen kaksikko Antti Vihtkari – Pasi Pohjola. Mikäli Oulu saa talvikautta sotkeneen lukkariongelman ratkaistua, joukkue haastaa täysillä sarjan kärkijoukkueita.

Toinen potentiaalinen yllättäjä on Vaara-Pesis Kajaanista, joka sai tehtyä kelvolliset täsmähankinnat. Suomen mestari Riikka Karppinen palasi kotikonnuilleen Jyväskylästä ja ottaa suuren tontin, niin ulkopelissä kuin sisäpelissä kotiuttajana. Lisäksi mielenkiintoinen tuttavuus on ykkössarjan Mynämäen Vesasta siirtynyt pitkänhuiskea lukkari Mari-Ann Lehtinen, joka on viime vuosina kuulunut ykköspesikseen parhaisiin lukkareihin.

Näiden palasten ympärille Vaara-Pesis saakin rakennettua vahvan ulkopelin. Pelinjohtaja Saku Komulaisella on käsissä nälkäinen porukka, joka esitti jo talvikaudella kypsiä otteita. Kotikentällään Kajaanissa joukkue tulee olemaan todella hankala voitettava.

Antti Yli-Saunamäki

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat