Suora

  • Ysäriä ja rillausta
  • Lentopallon EM, neljännesvälieräottelu FRA - FIN
  • Urheiluruutu
  • Ysäriä ja rillausta
  • Kuin savuna ilmaan

Kapteenille ei päätä auota – Aarne Talvitie on taitava jässikkä, joka johdattaa Pikkuleijonia kohti MM-kultaa

Aarne Talvitie kantaa C-kirjainta Leijona-paidassaan ylpeänä. Hän on tiukka johtaja, joka pitää Pikkuleijonien kurssin kohti MM-finaalia suorassa.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
Aarne Talvitie lähikuvassa jäällä.
Aarne Talvitie.Mikko Ahmajärvi / Yle

Jääkiekon alle 18-vuotiaiden MM-kisat Ylen kanavilla 13.4.-23.4.MM-välierä Suomi - Venäjä suorana Areenassa kello 16.30. Kooste ottelusta TV2:ssa kello 19.

POPRAD. Kädenpuristus on jämäkkä ja tuolilla istutaan selkä suorassa. Jalat ovat kuuleman mukaan kuin ruutitynnirit ja jäällä ei pikkutällejä voivotella. Aarne Talvitie ei ole Suomen alle 18-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen kapteeni syyttä.

Kyseessä on kypsä ja jämäkkä 18-vuotias espoolaislupaus, joka johtaa Pikkuleijonia esimerkillään. EJK:ssa uransa aloittanut Talvitie on pelitaidoiltaan jo nyt lähes valmis paketti: hän pelaa luotettavasti molempiin suuntiin, luo peliä ja pystyy myös ratkomaan otteluita.

Talvitien potentiaalista sai heti Slovakian MM-kisojen avausottelussa hyvän maistiaisen, kun kippari iski turnausisäntien verkkoon hattutempun ja johdatti Pikkuleijonat 5-4-voittoon.

Talvitien kiekkouran alku on tyypillinen espoolaistarina.

- Isoveli aloitti kiekkokoulun ja pari vuotta myöhemmin isä laittoi myös minut kiekkokouluun. Siitä tämä homma lähti, hän kertoo Popradin Tatravuorten juurella sijaitsevan hotellin aulassa.

Opinnot jääkiekon rinnalla

Talvitie on yksi Pikkuleijonien kuudesta Blues-taustaisesta pelaajasta. Espoossa on jo vuosia pyörinyt ylivoimainen juniorikoneisto, joka tuottaa luotettavia laatupelaajia liukuhihnalta.

- Siellä annetaan pelata. Pelityylejä ei pahemmin ole, vaan lähdetään siitä, että pelaajat saavat pelata ja kehittyä sitä kautta, Talvitie sanoo.

- Blues meni konkurssiin ja uudet äijät tulivat hommiin. Katsotaan, miten se lähtee pyörimään. Ihan hyvältä avauskausi tuntui, vaikka eipä se nyt hirveästi aiemmasta poikennut.

Pikkuleijonat
Pikkuleijonat ei ole hävinnyt Popradin MM-jäillä vielä otteluakaan.Mikko Ahmajärvi / Yle

Talvitie panostaa jääkiekon lisäksi opiskeluun. Hän on yksi Haukilahden lukion urheilulinjan lahjakkuuksista. Lukio kuuluu Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemiaan Urheaan, joka tarjoaa opinto-ohjauksen lisäksi jääkiekkolupauksille myös ohjatun jääharjoituksen kolme kertaa viikossa.

- Saan hyvää tukea urheiluun. Se on todella hyvä. Tärkeintä on se, että opettajat ymmärtäjät urheilua. Jos urheilun vuoksi on tunneilta pois, niin ylimääräisiä tehtäviä tehdään omaan tahtiin, Talvitie kertoo.

Talvitie jatkaa Suomessa vielä ensi kaudella ja suorittaa lukion loppuun Haukilahdessa. Opiskelu ja jääkiekko kulkevat todennäköisesti Talvitien uralla myös lukion jälkeen käsi kädessä.

- Olen miettinyt yliopistouraa Yhdysvalloissa. En ole tehnyt vielä päätöksiä. Katsotaan, mitkä portit ovat auki. Unelmoin NHL:stä ja siitä, että saisin jääkiekosta ammatin.

Kasvutarina huipentumassa

Tällä hetkellä Talvitie ei mieti tulevaisuuttaan. Keskittyminen on Slovakian MM-kisoissa ja lauantaina Venäjää vastaan pelattavassa välieräottelussa.

Talvitie on ollut 1999-ikäluokan maajoukkueissa mukana alle 16-vuotiaiden Leijona-tapahtumista lähtien. Ikäluokan kolmen vuoden yhteinen projekti päättyy MM-kisoihin.

- Onhan tämä ollut aivan käsittämättömän hienoa. Kovista kansainvälisistä peleistä oppii todella paljon ja tapahtumien yleinen fiilis on uskomaton, hän sanoo hymyillen.

Pikkuleijonat eteni välieriin.
Suomi tunnetaan Slovakiassa "Meidän bändinä". Takana on tiivis kasvutarina, joka huipentuu viikonloppuna.Mikko Ahmajärvi / Yle

Pikkuleijonien taival kohti MM-kisoja ei ollut helppo. Elokuussa pelattu, arvostettu Ivan Hlinka -muistoturnaus meni Suomelta tuloksellisesti penkin alle ja käteen jäi kuudes sija. Tshekissä ja Slovakiassa pelatun turnauksen jälkeen peli purettiin palasiksi ja rakennettiin tukevammalle pohjalle.

- Vaihdoimme pelityyliä. Sen jälkeen homma kulki ihan hyvin Yhdysvalloissa ja Ruotsissa. Tappioista oppii parhaiten. Täällä pelit ovat menneet ihan hyvin. Katsotaan, mihin riittää.

Talvitie on ollut Popradissa vaativassa roolissa. Hän on joukkueen kapteeni, jolle tulitukea antavat varakipparit Joni Ikonen ja Jesse Koskenkorva.

- Pidän itseäni hyvänä johtajana. Pyrin näyttämään hyvää esimerkkiä ja joudun olemaan välillä aika tiukka.

- Täällä ei ole kuitenkaan tarvinnut pitää suurempaa jöötä. Porukka tietää, miten kuviot menevät. Silloin tällöin olen joutunut vetämään porukkaa kasaan.

Rennonoloinen poikaporukka täytyy vetää kasaan taas lauantaina. MM-välierässä vastaan asettuu yksi kovimmista: nopea ja taitava Venäjä.

- Veli-Venäjää vastaan saamme tehdä hommia. Tiukka peli on edessä. Painamme todella kovaa päälle. Siellä on kovia yksilöitä, jotka otamme tiukasti kiinni. Kaadamme heidät hyvällä joukkuepelillä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat