Suora

  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, 4-ottelun A-ryhmä

Pikkuleijonien valmentaja elää unelmakevättä – kultajahti sekä SM-liigassa että MM-jäillä

Anssi Laine jännittää Popradissa KalPan ja Tapparan välistä finaalisarjaa. Slovakiassa Laine yrittää luotsata Pikkuleijonat maailmanmestariksi.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
Mikko Ahmäjärvi.
Mikko Ahmäjärvi / Yle

Jääkiekon alle 18-vuotiaiden MM-kisat Ylen kanavilla 13.4.-23.4.MM-välierä Suomi - Venäjä suorana Areenassa kello 16.30. Kooste ottelusta TV2:ssa kello 19.

*POPRAD. *Anssi Laine on keskittynyt. Käynnissä on hänen uransa tärkein viikonloppu. Laine on Popradissa Suomen alle 18-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen valmentajana samaan aikaan, kun KalPa taistelee 26 vuoden tauon jälkeen Suomen mestaruudesta.

Laine on työskennellyt KalPassa Pekka Virran apuvalmentajana kolmen kauden ajan, mutta ei pääse vielä tänä viikonloppuna nauttimaan urakointinsa hedelmistä maajoukkuepestinsä vuoksi.

Suomen tilanne on toki Slovakian MM-kisoissa erittäin herkullinen: Pikkuleijonat on voittanut kaikki ottelunsa ja taistelee lauantaina Venäjän kanssa paikasta loppuotteluun.

- Onhan tämä aikamoinen kevät. Mikäs tässä. Hienosti ovat jätkät Kuopiossa vetäneet, vaikka kannuun on vielä pitkä matka, Laine kertoo myhäillen.

Kun Laine on 2 000 kilometrin päässä kotikaupungistaan ja toisesta työnantajastaan, on Kuopion tämän kauden tapahtumia helppo analysoida.

- Pelaajat ovat saaneet kehittyä rauhassa kolme vuotta ja ovat suurten otsikoiden alla. Olemme koko ajan tienneet, että sieltä on koko ajan tulossa vahvoja pelaajia, Laine sanoo.

- Meillä on myös vahva peli-identiteetti. Teemme vahvasti yhdessä töitä. Siinä mielessä ja pelin aktiivisuudessa on paljon samaa kuin täällä maajoukkueessa.

Yhdessä valmentamista

Popradissa Laine muodostaa Pikkuleijonien valmennusryhmän yhdessä päävalmentaja Juuso Niemisen, maalivahtivalmentaja Markus Korhosen ja videovalmentaja Tommo Nukarin kanssa.

Alle 18-vuotiaiden luotsaaminen on yhteistyötä, peleissä Laineen roolina on hyökkääjien peluutus.

- Aika hetkistä se on. Pitää olla koko ajan hereillä. Nämä ovat kerrasta poikki -pelejä, joissa pienet asiat ratkaisevat, Laine kertoo.

- Totta kai yritän hyökkääjien peluutuksessa katsoa, ketkä ovat tulossa jäälle vastustajalta. Jos löydämme jotakin, josta vastustaja on saanut otetta, reagoimme, ohjeistamme ja yritämme iskeä asioihin, jotka jäällä toimivat.

Anssi Laine tarkkailee pelaajia.
Juuso Nieminen ja Anssi Laine ovat tehneet jo vuosia yhdessä töitä. Kaksikko viihtyy yhdessä myös jään ulkopuolella.Mikko Ahmäjärvi / Yle

Nieminen ja Laine ovat tunteneet toisensa jo vuosia. Vielä 2010-luvun alussa he olivat kilpakumppaneita, kun Nieminen valmensi TPS:n B-A-junioreita ja Laine KalPan vastaavaa ikäpolvea.

- Olemme työajan ulkopuolellakin paljon yhteyksissä. Se luo vahvan luottamuksen. Puhumme avoimesti asioista, heittelemme ideoita ja sparraamme toisiamme.

Laine on ollut 1999-ikäluokan maajoukkueen valmennusryhmässä mukana syksystä 2015 lähtien. Pitkään juniorivalmennuksessa mukana ollut luotsi tietää tarkasti, miten peli kehittyy pelaajien kypsyessä.

- Pelistä tulee tarkempaa ja puolustuspeliin on kiinnitettävä enemmän huomiota. Mitä vanhemmaksi pelaajat tulevat, sitä enemmän puolustus luo pelille pohjaa, Laine sanoo.

- Nuoremmissa hyökkääminen ja oman taidon mittaaminen on isoin juttu. Sitä kautta näkee, missä menee maailman parhaita vastaan. Siinä samalla tietysti oppii yhteistä peliä. Täällä joukkuepeli ja pienten marginaalien jutut ratkaisevat paljon. Pelaajien täytyy kiinnittää näihin asioita paljon enemmän huomiota kuin nuorempana.

Pikkuleijonien suurin koulutus tapahtui viime elokuun Ivan Hlinka -turnauksessa. Suomi voitti vain yhden ottelun ja sijoittui kuudenneksi.

- Siinä tuli turpaan. Niin valmennus kuin pelaajat joutuivat miettimään. Suunta oli muutettava. Mietimme, minkä ehdoilla pelataan ja kuinka riskillä. Siellä tuli hyvin konkreettisesti esille, olemmeko minä vai me. Se oli rikastuttava kokemus.

Anssi Laine huutaa.
Anssi Laine on lähtee kevään jälkeen luotsaamaan 2002-ikäluokkaa kohti U18-kisoja.Mikko Ahmäjärvi / Yle

2002-ikäluokka seuraava urakka

Tämän kevään jälkeen Laineesta tulee päätoiminen maajoukkuevalmentaja. Itse asiassa Laineen uusi työpesti alkoi jo maaliskuun Pohjola-leiriltä, jolta hän sai esimakua vuonna 2002 syntyneistä tulevista Leijona-pelaajista. Laine alkaa ensi syksynä valmentamaan alle 16-vuotiaiden maajoukkuetta.

- Olen ollut jo neljä vuotta maajoukkueessa ja tiedän mitä työ on. Kun kokemusta on C-A-junioreista SM-liigaan, niin olen luottavainen sen suhteen, että pystyn auttamaan pelaajia ja sparraamaan samalla juniorivalmentajia.

- Suomi-kiekon vahvuus on, että seuratyö ja -harjoittelu on ottanut hirveitä harppauksia eteenpäin. Tulokset näkyvät, sen takia Suomi taistelee joka vuosi maailmanmestaruuksista.

Ensi syksyyn on kuitenkin vielä pitkä aika, ja tänä keväänä on saalistettavana pari kultamitalia.

- Verenpaineet ovat olleet ainakin korkealla. Olemme pelanneet hyvin, vaikka emme ole vielä pystyneet pitämään peliämme 60 minuuttia kasassa, Laine sanoo.

- Paras pelimme on vielä toivottavasti edessä. Tämä on ollut hieno kokemus ja matka. Olemme koko ajan kehittyneet, ja joukkue on tiivistynyt. Joukkue haluaa enemmän, eikä ole vielä tyytyväinen.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat