Koe uusi yle.fi

Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • He pelaavat rahasta
  • Välierä: Pauli Nevala - keihäänheittäjä
  • Elävä arkisto: Pesäpallo - Suomen kansallispeli

Pitkän linjan nyrkkeilyvaikuttajalta yllättävä ulostulo: "Suomen amatöörinyrkkeily ei kestä enää montaa iskua"

Suomalainen nyrkkeilyvaikuttaja Timo Rannikko toivoo keskustelua herättäneessä kirjoituksessaan, että "nyt kehityskelpoinen nuorten ryhmä saisi olla rauhassa managereilta ja keskittyä seuraaviin olympialaisiin".

urheilu
Antti Hietala (pun) ja Novak Radulovic (sin)ottelivat Helsingin kisahallissa Fight Night -ammattinyrkkeilytapahtumassa lauantaina 25. maaliskuuta 2017.
Antti Hietala (pun.) ja Novak Radulovic (sin.) ottelivat Helsingin kisahallissa Fight Night -ammattinyrkkeilytapahtumassa lauantaina 25. maaliskuuta 2017.Lehtikuva

Suomen Nyrkkeilyliiton kilpailuvaliokunnan ja tuomarivaliokunnan jäsen Timo Rannikko nostatti melkoisen porun ammattinyrkkeilyn parissa toimivien suomalaisten managerien ja promoottorien keskuudessa julkaistuaan Suomen Nyrkkeilyliiton sivulla evästyksensä ammattinyrkkeilymanagereille. Rannikko tunnetaan amatöörinyrkkeilyn vankkumattomana puolestapuhujana. Managerit katsovat Rannikon syyttävän sormen osoittavan väärään suuntaan.

Rannikko kirjoitti Hyvä Nyrkkeilyväki -otsikon alla seuraavasti:

"Suomen kapea edustusnyrkkeily ei kestä montaa iskua joka talvella koettiin. Peräti neljä kärkipään iskijää siirtyi ammattinyrkkeilyn pariin. Olympiatyylin nyrkkeily on tällä hetkellä kovatasoista ja vaikea on nousta palkinnoille arvokisoissa sen pojat ovat jo kokeneet! Tämän hetkinen ammattinyrkkeily luo mahdollisuudet oman tasoisille otteluille. Toivottavasti nyt kehityskykyinen nuorten ryhmä saisi olla rauhassa managereilta ja keskittyä seuraaviin olympialaisiin."

Rannikon tekstissä mainitsemat neljä kärkipään nyrkkeilijää lienevät moninkertainen arvokisamitalisti Matti Koota, moninkertaiset Suomen mestarit Tomi Honka ja Antti Hietala sekä hallitseva Suomen mestari Jarkko Ojapalo tai mahdollisesti muutaman vuoden tauon jälkeen kehään palannut Alex Vasiliev.

Rannikon tekstistä voi tehdä sen johtopäätöksen, että managerit kärkkyvät nuoria lupauksia ja houkuttelevat heitä suurilla lupauksilla "raakileina" ammattinyrkkeilyn pariin.

- En edes seuraa aktiivisesti suomalaista amatöörinyrkkeilyä. En myöskään rekrytoi nyrkkeilijöitä. Jos nyrkkeilijä lähestyy minua ja haluaa neuvotella ammattilaiseksi siirtymisestään, olen valmis antamaan tietotaitoni urheilijan käyttöön, sanoo Yle Urheilulle Caramelito Promotionsin promoottori Markus Lammi.

Nyrkkeilijä Tomi Honka
Timo Rannikko viitannee tekstissään muun muassa moninkertaiseen Suomen mestariin Tomi Honkaan (kuvassa).AOP

Rannikon teksti saa hämilleen myös Suomen eturivin ammattinyrkkeilymanagereihin lukeutuvan Petri Paimanderin.

- Olen jopa joutunut toppuuttelemaan liian aikaisin ammattilaiskehään mieliviä nuoria lahjakkuuksia, joita amatööriseuran johto on ehdottanut ammattilaiseksi. Olen sanonut johdolle, että antaa kaverin nyt kypsyä pari kolme vuotta rauhassa amatöörinä ja palataan sitten asiaan uudelleen.

Paimander totesi omien suojattajiensa Jarkko Putkosen ja Jarkko Ojapalon tavoitteena olleen alusta alkaen ammattinyrkkeilijän ura. Ilman tätä tavoitetta he eivät Paimanderin mukaan olisi edes nyrkkeilyn pariin tulleet.

"Ilman amatöörinyrkkeilyä ei olisi ammattinyrkkeilyäkään"

Pekka Mäki on hankkinut kannuksensa valmentajana sekä amatööri että ammattilaispuolella. Myös Mäki oli yllättynyt Rannikon tekstistä.

- Kyllä tässä yhteen hiileen yritetään puhaltaa nyrkkeilyn hengissä pitämiseksi. Nytkin meidän seurasta on kaksi kaveria SM-kisoissa. Kyllä tarkoitus on viedä koko ajan uusia kavereita eteenpäin nyrkkeilijöinä. Ilman amatöörinyrkkeilyä ei olisi ammattinyrkkeilyäkään. Nyrkkeilyliiton tulisi rakentaa urheilijalle polku huipulle ja luoda edellytykset, jotka motivoivat nuorta urheilijaa jatkamaan amatöörinä, sanoo Mäki, jonka valmennettava Joni Turunen on viimeisin suomalainen mies olympianyrkkeilijä. Turunen edusti Suomea Sydneyn kesäkisoissa 2000.

Mäen ammattinyrkkeilijöitä ovat muun muassa toukokuussa Euroopan mestaruuttaan puolustava Edis Tatli, Niklas Räsänen ja entinen Euroopan mestari Amin Asikainen. Yhtäkään heistä Mäki ei ole joutunut maanittelemaan riisumaan paitaansa.

Kaikki Yle Urheilun haastattelemat ammattinyrkkeilymanagerit sanoivat kuin yhdestä suusta, että aloite ammattilaisuralle siirtymisestä tulee käytännössä aina nyrkkeilijältä itseltään tai hänen valmentajaltaan. Pelko siitä, että managerit houkuttelevat nuoria lupauksia rahakkailla sopimuksilla on liioiteltua.

Matti Koota
Matti Koota manageroi itseään.Yle

Esimerkiksi kvartetin nimekkäin nyrkkeilijä Matti Koota hoiti velvoitteensa Nyrkkeilyliittoa kohtaan sopimuksen loppumiseen saakka herrasmiesmäisesti ja siirtyi sitten ammattilaiseksi. Koota on itse itsensä manageri, joten häntä ei kukaan ammattilaiseksi houkutellut. Tomi Honka on saksalaisen Sauerland-tallin nyrkkeilijä ja Antti Hietala kuluu Dominusboxing-talliin. Molemmat tekivät itse valmentajineen aloitteen siirtymisestä ammattilaiseksi.

Timo Rannikon huolen Suomen amatöörinyrkkeilyn tilasta ymmärtää, kun katsoo tämän viikonlopun SM-nyrkkeilyjen osallistujamäärää. Jokaisen painoluokkaan oli tarjolla paikka rankinglistan ja karsinnan kautta kahdeksalle nyrkkeilijälle. Yhteenkään sarjaa ei miehissä eikä naisissa tullut kahdeksaa nyrkkeilijää. Naisten puolella kahdessa painoluokassa ei ole yhtään osanottajaa. SM-mitalin saa kaulaansa yhtä sarjaa lukuunottamatta pelkästään osallistumalla, sillä vain yhdessä painoluokassa on viisi nyrkkeilijää, muissa sarjoissa 2-4 ottelijaa eli jokaiselle on luvassa SM-mitali.

Miesten puolella tilanne ei ole juuri sen parempi. Kahdessa sarjassa ei ole osallistujia yhtään, kahdessa sarjassa SM-kullan saa ilman ottelua, sillä osallistujia on vain yksi. kolmeen painoluokkaan sentään löytyi kuusi ottelijaa. Tämä murheellinen tilanne ei ole seurausta ammattilaistallien managerien toiminnasta, vaan aivan muusta.

Korjaus 22.4. klo 8.54: Rannikko on entinen Suomen Nyrkkeilyliiton työvaliokunnan varapuheenjohtaja, ei nykyinen kuten aikaisemmin jutussa sanottiin.

Suosittelemme

Tuoreimmat