Suora

  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Ruhpolding, miesten pikakilpailu

"Suuri rakkaustarina" päättyi lento-onnettomuuteen – kansallissankarin haudalle tuodaan nyt kynttilöitä, kukkia ja jääkiekkoja

Pavol Demitra oli NHL:n tähtipelaaja, kunnioitettu johtaja sekä isä ja aviomies. Yle Urheilu vieraili Trencinin pikkukaupungissa, jossa moni vaikenee traagisesta tapauksesta.

jääkiekko
Pavol Demitra
Katso video klikkaamalla kuvaa. Kuvaus ja editointi: Mikko Ahmajärvi.

Kahdeksanvuotias pikkupoika odottaa Bratislavan jääkiekkoareenan pukukoppikäytävällä. Hänen isänsä on juuri pelannut viimeisen ottelunsa Slovakian paidassa. MM-kisojen välisarjan peli Tanskaa vastaan on päättynyt Slovakian 4-1-voittoon, mutta se ei ole riittänyt joukkueelle paikkaan puolivälierissä.

Isä on antanut pettyneenä viimeiset haastattelunsa maajoukkuepelaajana.

- En tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta aion viettää jatkossa enemmän aikaa perheeni kanssa, isä toteaa Ylen tv-haastattelussa.

Isä tietää, että poika odottaa häntä pelin jälkeen, sillä perinne on kestänyt vuosia. Hän kokoaa mediasirkuksen jälkeen itsensä ja halaa poikaansa pitkään.

Neljä kuukautta myöhemmin isä kuoli Venäjällä lentoturmassa. Hänen nimensä oli Pavol Demitra. NHL:ssä taituri takoi 768 pistettä 848 ottelussa. Kotimaassaan Slovakiassa hän oli kultaisen sukupolven suuria sankareita, joka tunnettiin erityisesti rakkaudestaan perhettään kohtaan.

Demitrojen saaga tunnetaan heidän kotimaassaan nimellä "Suuri slovakialainen rakkaustarina".

Pavol Demitra
Pavol Demitra oli yksi Slovakian kultaisen sukupolven jalokivistä.AOP

Vaiettu suru

Milan Ukus ja hänen poikansa Patrik heiluttavat käsiään jääkiekkoareenan ulkopuolella. Milan on entinen jääkiekkoilija ja Patrik lupaava sellainen. Isän päässä on Panthersin lippalakki, pojan Lightningin – floridalainen jääkiekko siis kiehtoo kaksikkoa. He kuitenkin asuvat Trencinissä, Pavol Demitran kotikaupungissa.

Olemme sopineet tapaamisen kaupungin toiselle jäähallille. Milan on paikallinen kontaktimme, joka on luvannut auttaa meitä Pavol Demitran tarinan kertomisessa. Patrik on halunnut isän mukaan, koska ihailee Demitraa.

Tapaamispaikka kantaa Pavol Demitran nimeä ja on täynnä muistoesineitä: numeron 38 pelipaitoja, mailoja, kiekkoja ja valokuvia. Ränsistyneen hallin edessä on iso jääkiekon muotoinen muistomerkki, joka on yhä koristeltu kynttilöillä ja kukilla.

Trencin, Demitra
Milan Ukus (vas.) tietää entisenä Dukla Trencinin pelaajana, millainen merkitys Demitralla oli Slovakian jääkiekolle.Mikko Ahmajärvi / Yle

Areena valmistui jo vuonna 1960, mutta nimettiin Demitran mukaan Jaroslavlin lento-onnettomuuden jälkeen syksyllä 2011.

Demitra oli yksi karmean onnettomuuden uhreista. Jakovlev Jak-42 -lentokone putosi 7. syyskuuta 2011 heti nousun jälkeen. Turmassa kuoli 44 ihmistä, mukana kaikki Lokomotiv Jaroslavlin KHL-joukkueen pelaajat. Joukkue oli matkalla Minskiin kauden 2011-12 avausotteluun.

Nyt, kuusi vuotta myöhemmin, Pavla Demitru Arenalla ei voi olla huomaamatta, kuinka suuri merkitys Demitralla on slovakialaiselle jääkiekolle. Samalla Demitran elämä on kuin tarkoin varjeltu trenciniläisaarre.

Milan on yrittänyt viikon ajan saada haastateltavaksi paikallisia pelaajia, NHL:n kykyjenetsijöitä ja Demitran ystäviä. Kukaan ei kuitenkaan halua puhua asiasta. Puhelin soi, mutta puhelut ovat lyhyitä, jopa tylynkuuloisia.

Selitys mediahiljaisuuteen on yksinkertainen: Demitrasta on puhuttu täällä jo tarpeeksi. Paikalliset haluavat mennä eteenpäin.

Trencin, Demitra
Zimny Stadion nimettiin Pavol Demitran mukaan syksyllä 2011.Mikko Ahmajärvi / Yle

Uinuva kaupunki

Yli 50 000 asukkaan Trencin on kaukana sykkivästä suurkaupungista. Länsi-Slovakiassa sijaitseva pikkukaupunki perustettiin jo ennen ajanlaskumme alkua. Sen suurin ylpeydenaihe on kukkulalle roomalaisten hallinta-aikana rakennettu linna, jonka jokainen jääkiekkoa intohimoisesti seuraava on nähnyt joskus valokuvissa tai televisiossa.

Linnaan on nimittäin tuotu Stanley Cup peräti kahdeksan kertaa, joten se on loistanut NHL:n kuvissa sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa. Trencin on mystinen NHL-lähde, josta on väkilukuun suhteutettuna noussut enemmän NHL-pelaajia, 12, kuin mistään muualta.

Trencin, Demitra
Trencinin linna on ollut Stanley Cup -juhlien keskus. Kaupungin NHL-mestareita ovat Zdeno Chara, Marian Gaborik, Marian Hossa ja Tomas Kopecky.Mikko Ahmajärvi / Yle

Itse kaupunki on peltojen ympäröimä kylä, jossa on pittoreski mutta pieni vanha keskusta, kaksi jäähallia ja parhaat päivänsä nähnyt jalkapallostadion. Demitru Arenan lisäksi kaupungissa on Marian Gaborikin rahoittama, ylläpitämä ja hänen mukaansa nimetty harjoitushalli.

- On uskomatonta, että Trencinistä on tullut niin monta NHL-tähteä. Ehkä kyse on vedestämme, upeista naisistamme tai jostakin muusta. En tiedä syytä, mutta se on hauskaa, sanoo Demitran entinen pelikaveri, nykyinen New York Rangersin kykyjenetsijä Oto Hascak nauraen.

Hän herätti kunnioitusta. Hän pelasi kovaa, mutta oli samalla niin herrasmiespelaaja kuin voi vain olla.

Jere Lehtinen Pavol Demitrasta.

Hascak puhuu Demitrasta mielellään. Hän on matkannut Trencinistä 2,5 tunnin päähän Popradiin seuraamaan alle 18-vuotiaiden MM-kisoja. Hascakin mukaan Demitra oli Slovakian kultaisen sukupolven johtotähti ja sankari sekä NHL:ssä että maajoukkueessa.

Hascakin kanssa samaa mieltä on Demitran kanssa vuosia NHL:ssä vääntänyt suomalaislegenda Jere Lehtinen.

- Hän oli hieno pelaaja. Kova vastus, joka oli sekä maalin- että pelintekijä. Hän herätti kunnioitusta. Hän pelasi kovaa, mutta oli samalla niin herrasmiespelaaja kuin voi vain olla, Lehtinen kertoo.

Sekä kaukalossa että sen ulkopuolella arvostetun Demitran kuolema otettiin Slovakiassa erittäin raskaasti. Hän oli pidetty kansallissankari, jolla oli kansan sympatia puolellaan – perhe koki tragedian jo 12 vuotta sitten.

Demitrat iloitsivat kahden lapsen syntymää toukokuussa 2005. Majka Demitra synnytti kaksivuotiaalle Lucas-pojalle pikkusiskon ja -veljen. Tobias eli vain kolme päivää.

Nyt Tobias on isänsä vierellä Trencinin kukkulan hautausmaalla. Hauta erottuu muista. Se on kiiltävä, siisti, täynnä kukkia, lyhtyjä, kynttilöitä ja jääkiekkoja.

Trencin, Demitra
Pavol ja hänen poikansa Tobias Demitra on haudattu Trencinin kukkulalle.Mikko Ahmajärvi / Yle
Trencin, Demitra
Mikko Ahmajärvi / Yle

Demitran hautajaiset olivat vaatimaton yksityistilaisuus, johon saapui ystäviä ja pelitovereita ympäri maailmaa. ”Demon” pelitoverit ovat tuoneet vuosien varrella haudalle kiekkoja: yhteensä 23 mustaa lätkää, jokainen eri kolkasta.

- Pavol oli Tobiaksen kuoleman jälkeen surunmurtama. Hän ei oikein ikinä toipunut siitä, kertoo pitkään Slovakian jääkiekkoliitossa työskennellyt ja Demitrat hyvin tuntenut Michaela Grendelova.

- Kun Pavol kuoli, Majka kirjoitti kaksi runokirjaa kokemistaan menetyksistä. Se oli hänen tapansa käsitellä asiaa. He olivat "Suuri slovakialainen rakkaustarina".

Uusi sukupolvi

Nykyisin Demitran perintöä vaalitaan Slovakiassa pitkästä aikaa taitavasti. Kolmen viime kauden aikana Slovakian alle 18-vuotiaiden maajoukkueeseen on pyritty istuttamaan Amerikasta tuttu kehitysmalli, ja maan pelaajatuotanto on vihdoin virkistymässä.

Yksi slovakialaisen jääkiekon uranuurtajista ja Demitran jälkeä kunnioittavista on Igor Nemecek. Hän oli Demitran ystävä ja johti Slovakian jääkiekkoa maan liiton puheenjohtajana sekä Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n johtoportaassa vuosia.

- Pavol teki todella ison työn slovakialaiselle jääkiekolle. Hän oli fantastinen pelaaja, joka oli oman sukupolvensa kirkkain tähti ja isossa roolissa myös NHL:ssä, Slovakian MM-projekteja 2017-2019 luotsaava Nemecek sanoo.

Trencin, Demitra
Hiljaisesta Trencinistä on ponnistanut NHL:ään peräti 12 pelaajaa.Mikko Ahmajärvi / Yle

Tämän vuoden alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Slovakia pelasi hyvää ja modernia vauhtilätkää, vaikka tie tyssäsi puolivälierätappioon Venäjälle kotiyleisön rajusta kannustuksesta huolimatta.

Slovakian 1999-ikäluokan pitäisi olla maan parhaita tällä vuosikymmenellä. Lupauksia tarvitaan, sillä esimerkiksi viime kesänä NHL:ään ei varattu yhtään slovakkipelaajaa.

- Meillä on ollut pitkään keskinkertaisia joukkueita, mutta olen ylpeä tämän vuoden alle 18-vuotiaiden joukkueesta. Nyt on vihdoin kehittymässä pelaajia, jotka pelaavat tulevaisuudessa NHL:ssä, Oto Hascak kertoo.

Slovakian jääkiekko on siis toipumassa Demitran tragediasta, mutta miten mahtaa jatkua Demitrojen tarina? Tämän kertomuksen alussa esiintynyt Lucas on 14-vuotias ja yksi Slovakian lahjakkaimmista jalkapalloilijoista, joka edustaa AS Trenciniä.

Kaksi vuotta nuorempi pikkusisko Zara puolestaan harrastaa yleisurheilua. Jalkapallo ja yleisurheilu valikoituivat lasten harrastuksiksi äidin mieliksi. Majka ei nimittäin oli kestänyt, jos Lucas tai Zara olisivat tavoitelleet isänsä tavoin uraa jääkiekkoilijana.

Suosittelemme

Tuoreimmat