1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Huima rankkarivoitto villitsi Suomen maajoukkuevahdin hirmutuuletukseen – "Pitää käydä Gladbachissa poimimassa takareidet takaisin"

Lukas Hradecky on ollut joukkueensa tukipilari tällä kaudella useaan otteeseen. Tiistaina pelatussa Saksan Cupin välierässä hän nousi joukkueensa sankariksi, mutta suomalaisvahti tietää, että suurin unelma on vielä saavuttamatta.

Lukas Hradecky
Katso Lukas Hradeckyn torjunnat ja tuuletus kuvaa klikkaamalla.

Kun Eintracht Frankfurtin ja Borussia Mönchengladbachin Saksan Cupin välieräottelu eteni rangaistuispotkuihin, ei Eintrachtin suomalaisvahti Lukas Hradecky ollut hermostunut.

Hradecky tiesi, miten rangaistuspotkuja otetaan kiinni, olihan hän heti cupin kahdella ensimmäisellä kierroksella johdattanut joukkueensa jatkoon rangaistuspotkujen jälkeen. He voisivat mennä pilkuilla tarvittaessa vaikka loppuun asti.

Hradeckyn mielestä rangaistuspotkukilpailut ovat yksi syy, miksi maalivahdit pelaavat jalkapalloa – ainakin leikkimielisesti ajateltuna. Rankkareissa on aina tarjolla sankarin rooli, sillä harvemmin maalivahteja syytetään niissä epäonnistumisesta.

Ennen välieriä Hradeckylla oli ollut hyvä putki päällä rangaistuspotkuissa, joten hän oli luottavainen. Hän oli osannut katsoa laukovan pelaajan vartalon asentoa ja poimia sellaisia eleitä, jotka olivat paljastaneet sen, mihin oltiin laukomassa. Mutta loppujen lopuksi kaikki oli kiinni vain siitä, että maalivahti luottaisi itseensä.

Kun viisi ensimmäistä vetoa oli uponnut Hradeckyn selän taakse, alkoi pelko hiipiä hänen mieleensä ja hänen itseluottamukseensa tuli pieni särö. Nytkö onni oli kääntymässä? Toisaalta Eintrachtin pelaajat upottivat kylmähermoisesti palloa myös Mönchengladbachin Yann Sommerin selän taakse, joten peli ei suinkaan ollut ohi.

Sitten tuli Mönchengladbachin Andreas Christensenin vuoro. Chelseasta lainassa oleva tanskalaispuolustaja otti muutaman askeleen vauhdin ja tähtäsi Hradeckyn näkökulmasta oikeaan alakulmaan. Hradecky aavisti oikein ja pysäytti pallon vartalollaan. Hänen tuuletuksensa tuli selkäsangasta samaan aikaan, kun Christensen hautasi päänsä puseronsa sisään.

Seuraavaksi vuorossa Mönchengladbachin sveitsiläinen keskikenttäpelaaja Djibril Sow. Hän tähtäsi vasempaan alakulmaan, mutta Hradecky sai kätensä venytettyä pallon tielle. Kun Eintrachtin Branimir Hrgota vielä laukoi seuraavaksi pallon maaliin, oli peli selvä ja Eintrachtin joukkue oli edennyt vuosien tauon jälkeen finaaliin.

Kun voitto oli selvä, pinkaisi Hradecky juoksuun kohti kentän toista päätyä ja Eintracht-faneja. Moista spurttia ei suomalaisvahti ollut vähään aikaan tehnytkään.

– Se oli aikamoinen pyrähdys. Pitää käydä vielä Gladbachissa poimimassa takareidet takaisin, sillä ne jäivät siitä spurtista matkalle. Meinasi kroppa tuntua jo aika hellältä, mutta adrenaliinin avulla jaksoin juosta loppuun asti. Se oli ehkä elämäni pisin, mutta paras spurtti, Hradecky kertasi Yle Urheilun haastattelussa.

Kuva: AOP

Eintrachtin finaalipaikka cupissa on melkoinen saavutus, sillä viime kaudella joukkue taisteli Bundesliigassa putoamista vastaan ja joutui karsimaan. Tällä kaudella pelit ovat sujuneet paremmin ja joukkue varmisti sarjapaikkansa jo viime viikonloppuna 3-1-voitolla FC Augsburgia vastaan.

Liigapaikka sekä etenkin cupin finaalipaikka ovat olleet frankfurtilaisille iso asia, sillä edellisen kerran joukkue on selviytynyt finaaliin vuonna 2006. Tuolloin Bayern München voitti loppuottelun 1-0. Cup-voittoa Eintracht on päässyt juhlimaan viimeksi vuonna 1988, joten ei ihmekään, että finaalipaikkaa on jo ehditty juhlia –  mutta ei tietenkään liikaa.

– Emme ole vielä mitään saavuttaneet, paitsi finaalipaikan. Olemme tulleet viime vuodesta pitkän matkan. Viime toukokuussa pelasimme elämästämme ja nyt toukokuun kruunaa cupin finaali, Hradecky sanoi tyytyväisenä.

Finaalipaikka oli Hradeckyn mukaan joukkueelle toive ja tavoite, eikä vain unelma. Heidän unelmansa on ”voittaa koko lysti”. Hänen mielestään cupin hienous onkin juuri siinä, että cupissa pienemmät seurat voivat järkyttää suurseuroja ja taistella aina voitosta asti.

– Nyt edessä on vain pelkästään positiivista odottelua finaaliin asti. Pelaamme liigapelit kunniakkaasti pois alta ja sitten lyödään kaikki kortit kekoon, että me nostamme kannua 27. päivä toukokuuta. En malta odottaa, että Berliinin ilta koittaa!

Hradeckyn vyöltä löytyy jo yksi cup-voitto, sillä hän on aikoinaan vuonna 2013 ollut voittamassa Tanskan Cupia. Tuolloin hän pelasi Esbjerg fB:n riveissä ja oli kaatamassa Randersia loppuottelussa 1-0-voitolla. Hradecky oli tuona kautena joukkueensa kantavia voimia, sillä hänet valittiin liigan kevätkauden parhaaksi pelaajaksi ja Esbjergin kauden pelaajaksi.

– Muistan, kuinka iso tapahtuma ja päivä se oli Tanskassakin. Tässä voi tavallaan verrata kahta samankokoista seuraa, Esbjergiä ja Eintrachtia. Edellisestä voitosta on kauan, joten olisi hienoa kirjoituttaa meidät historian kirjoihin.

Kuva: AOP

Eintracht saa cupin finaalissa vastaansa Borussia Dortmundin, joka eteni finaaliin kukistamalla hallitsevan cup-mestarin Bayern Münchenin 3-2. Dortmundin pelaajat ovat viime aikoina kokenut kovia, sillä he joutuivat pommi-iskun kohteeksi ennen Mestarien liigan puolivälieräottelua, eikä tapauksesta toipuminen ole ollut helppoa.

Dortmundin joukkue on kuitenkin osoittanut olevansa täynnä taistelijoita, sillä cupin välierissäkin se pystyi kääntämään 1-2-tappion voitokseen. Hradecky vakoili joukkuekavereittensa kanssa tulevaa vastustajaa ja oli jopa hieman yllättynyt ottelun käänteistä.

– Se osoitti tosi isoa mielen vahvuutta, kun miettii, mitä Dortmundille on tässä viime aikoina tapahtunut. Ja se, että he pystyivät kääntämään pelin vielä Bayernin vieraana. Iso hatunnosto.

Hradeckyn mielestä Dortmund on finaalissa suosikki, ja se haluaa varmasti parin vuoden kuivan kauden jälkeen tittelin itselleen. Mikään toivevastus Dortmund ei Eintrachtille ole.

– Ihan yhtä kamalia ne molemmat olisivat olleet, hän naurahti.

– Mutta jos olisin itse saanut valita, niin ehkä olisin valinnut Dortmundin kuitenkin. Olemme tyytyväisiä tähän jakoon.

Kaksi viikkoa sitten Dortmund voitti Eintrachtin Bundesliigassa 3-1, mutta Hradecky ei tätä ottelua enää mieti. Hänen aikanaan Eintracht on voittanut Dortmundin kaksi kertaa kotikentällään, mutta myös hävinnyt kaksi kertaa vieraskentällä.

– Statistiikatkin ovat tasan. Emme lähde yhtään kumartelemaan heitä, ja molemmilla tavallaan vieraspeli, koska pelaamme Berliinissä. Luotan siihen, että meidän fanimme hoitavat mekkalan pitämisen, ja me voitamme ainakin katsomossa.

Ennen Saksan Cupin finaalia Eintrachtilla on vielä neljä liigaottelua pelattavanaan. Tulevana sunnuntaina vastaan asettuu liigassa neljäntenä oleva Hoffenheim. Hradeckyn mukaan on hyvä, ettei ottelu ole usean muun pelin tavoin jo lauantaina, joten joukkue saa yhden päivän lisää aikaa palautua tiukasta cupin välieräottelussa.

– Sunnuntaina pitää taas olla teräkunnossa. Mutta minä olen hyvä poika palautumaan, ei tässä mitään hätää ole. Sunnuntaina on taas koko Eintrachtin jengi iskussa, hän vakuutti.