Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Yleisurheilun GP-sarja, Joensuu

Älä sotke astmaa ja dopingia keskenään – tässä yleisimmät väärinkäsitykset

Norjan Martin Johnsrud Sundbyn dopingkäryn jälkeen astmaatikkoja on leimattu aiheetta dopingin käyttäjiksi. Astma on sairaus, joka voi tulla kenelle tahansa. Hoitamattomana se pahenee. 

urheilu
Norjan hiihtoliiton puheenjohtaja Erik Röste ja Martin Johnsrud Sundby tiedotustilaisuudessa.
Norjan hiihtoliiton puheenjohtaja Erik Röste ja Martin Johnsrud Sundby tiedotustilaisuudessa.AOP

1) Miksi urheilijoilla on niin paljon astmaa?

Kaikissa urheilulajeissa on astmaatikkoja. Astma on yleinen sairaus, jonka esiintyvyys Suomen väestössä on 8-10 prosenttia. Astmastaan ovat kertoneet julkisuudessa esimerkiksi legendaarinen kestävyysjuoksija Paula Radcliffe sekä jalkapalloilija David Beckham. Astmaa on eniten kesä- ja talvilajien kestävyysurheilijoilla, joiden hengityselimet joutuvat jatkuvan, pitkiä aikoja kestävän, kovan rasituksen kohteeksi. Ilman epäpuhtaudet, hengitysteiden kuivuminen ja voimakkaasta hengityksestä syntyvä mekaaninen ärsytys voivat johtaa astmaan sairastumiseen. Oireita hoidetaan lääkityksellä, jotta sairaus ei pahene.

2) Onko astmalääkkeiden käyttäminen dopingia?

Sairauden hoitaminen ei ole dopingia, vaan kiellettyä on kilpailuedun hankkiminen lääkeaineiden avulla. Siksi urheilun toimijat ovat sitoutuneet antidopingsäännöstöön. Maailman antidopingtoimiston Wadan julkaisema kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelo päivitetään vuosittain uusimpaan tietoon perustuen.

Astmaa hoidetaan kahdenlaisilla lääkkeillä; hoitavilla (hoitavat astmatulehdusta) ja avaavilla lääkkeillä (poistavat keuhkoputken supistusta).

Kaikki hengitykseen inhaloitavat hoitavat lääkkeet ovat sallittuja, koska ne eivät paranna suorituskykyä.

Avaavat lääkkeet estävät keuhkoputkia supistumasta rasituksessa. Näistä lääkkeistä osa on kielletty ja osa sallittu keuhkoinhalaatioina tietyin maksimiannoksin. Esimerkiksi salbutamolia sisältävää Ventoline-astmalääkettä, saa ottaa vuorokaudessa korkeintaan 1600 mikrogrammaa.

3) Saavatko terveet urheilijat astmalääkkeiden käytöstä etua?

Tutkimusten mukaan terveet urheilijat eivät voi hyötyä hoitavista astmalääkkeistä. Sallituilla annoksilla avaavista lääkkeistä ei myöskään ole hyötyä.

4) Jos astmalääkkeiden käyttö ei ole dopingia, niin miksi norjalaishiihtäjä Martin Johnsrud Sundby sai dopingrangaistuksen astmalääkkeen käytöstä?

Martin Johnsrud Sundby annosteli itselleen avaavaa, Ventoline-astmalääkettä höyrystetyssä muodossa nebulisaattorin avulla. Nebulisaattori tekee nesteestä hengitettävää sumua. Laitteeseen oli laitettu vuorokauden aikana salbutamolia sisältävää Ventolinea 15 000 mikrogrammaa. Silloinen sallittu raja salbutamolin käytölle oli 1 600 mikrogrammaa vuorokaudessa.

5) Voiko astmaatikko olla huippu-urheilija? Miten hoitamaton astma vaikuttaa urheilusuoritukseen?

Astmaa on erilaista. Tavanomainen astma reagoi hyvin lääkehoitoon, ja sairastava voi hyvinkin olla huippu-urheilija. Hoitamattomalla astmalla ei voi olla huippu-urheilija lajeissa, joissa maksimaalinen hapenotto on ratkaisevassa roolissa. Hoitamaton astma vaikuttaa lähes aina suoritusta tai harjoittelua heikentävästi. Monien kestävyyslajien vaatima raskas harjoittelu tuo tavallista elämää helpommin astmaoireilun esiin. Osalla urheilijoista astmaoireilu liittyy vain voimakkaaseen rasitukseen, aktiiviuran jälkeen oireilu voi jäädä pois.

Leimaamista, syytöksiä ja pelkoa – lääkärit huolissaan, kun sairaat nuoret urheilijat eivät uskalla ottaa astmalääkkeitään

Rajut astmaoireet piinaavat suomalaisia huippu-urheilijoita – Sami Jauhojärvi kertoo romahduksestaan: ”Alkoi tulla jopa itsetuhoisia ajatuksia

Astmasta kärsivät myös jääkiekkoilijat: ”Olin parhaita luistelijoita, mutta sitten jäin muille puoli kentällistä”

Lähteet: Kysymyksiin vastasivat Tampereen yliopistollisen sairaalan allergiakeskuksen ylilääkäri Jussi Karjalainen sekä liikuntalääketieteen erikoislääkäri, ADT:n erivapauslautakunnan puheenjohtaja Katja Mjösund. Lähteinä myös Wadan sallitut ja kielletyt aineiden luettelo, sekä Urheilun kansainvälisen välimiestuomioistuimen CAS:n raportti Martin Johnsrud Sundbyn dopingkärystä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat