Suora

  • Urheiluruutu

Suomen painin tulevaisuus on Yli-Hannukselan käsissä – "Armoa ei kerjätä"

Painin EM-kilpailut Serbiassa alkavat tiistaina. Suomen päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela luotsaa poikkeuksellisen nuoren joukkueen kisoihin.

paini
Marko Yli-Hannuksela
Marko Yli-HannukselaLehtikuva

Marko Yli-Hannuksela on valmentajana yhtä vaativa kuin omalla urallaan seitsemän arvokisamitalin painijana. Kreikkalais-roomalaisen painin vastuuvalmentaja korostaa valmennuksessaan asennetta.

- Armoa ei kerjätä, ja pisteet otetaan päättäväisyydellä, Yli-Hannuksela sanoo.

Yli-Hannukselan käsissä on Suomen painin tulevaisuus. Tämän viikon lopulla hän luotsaa poikkeuksellisen nuoren joukkueen aikuisten EM-kisoihin Serbiaan. Kreikkalais-roomalaisen painimuodon painijoita on EM-listalla vain neljä, mutta jokainen heistä on osoittanut juniorien ja nuorten kisoissa Yli-Hannukselan peräänkuuluttamaa asennetta.

- Otetaanpa EM-joukkueesta esiin vaikkapa kolmen vuoden takainen juniorien maailmanmestari Matias Lipasti. Hän on hävinnyt tänä vuonna vain yhden ottelun. Lipasti painii aina viimeiseen sekuntiin saakka, Yli-Hannuksela kuvaa.

Sarjaan alle 98 kiloa Serbiaan on lähdössä Elias Kuosmanen, joka ei valmentajan mukaan pelkää ketään eikä mitään.

- Hän on hyvä pystypainija ja käy heti mieheen kiinni. Hiljattain Kuosmanen otti 23-vuotiaiden EM-hopeaa ja taisteli jokaikisessä matsissa, Yli-Hannuksela kertaa.

Myös Tero Halmesmäki (75 kg) ja Tuomas Lahti (130 kg) ovat asenteeltaan Yli-Hannukselan mieleen. He painivat täysillä ja tosissaan kisoissa ja leireillä.

Leirit ovat kunnon rakentamisessa ja kehittymisessä ensiarvoisia.

- Olemme kevään aikana käyneet kansainvälisillä painileireillä Tanskassa, Unkarissa ja Liettuassa. Toistuvat leirit ja useat leirimatsit selvittävät painijoista paljon, Yli-Hannuksela toteaa.

Yli-Hannuksela on toiminut kreikkalais-roomalaisen painimuodon vastuuvalmentajana tammikuusta saakka. Aiemmin hän oli kakkosvalmentaja ja nuorten valmentaja.

- Vastuu toi mukanaan sen, että suunnittelen yksin harjoitusten sisällön ja vastaan siitä. Raportoin leireistä ja kisoista Painiliiton eri instansseille ja Olympiakomitean lajiryhmävastaavalle Pasi Sarkkiselle.

Suomen paini nosteessa

Suomen paini näyttää olevan nosteessa, vaikka ykköstähti Petra Olli ei pääsekään EM-molskille polvivamman takia. Olli voitti aiemmin keväällä jo alle 23-vuotiaiden EM-kultaa, ja Suomen junioripainijat ovat pitkin kevättä hakeneet ykköstiloja eri puolilta Eurooppaa.

Myös Novi Sadin EM-kisat tiistaina avaava miesten vapaapaini on heräämässä ruususen unesta. EM-joukkueeseen kelpuutettiin neljä miesvapaapainijaa, eli suomalaispainijoita on nyt vapaassa yhtä paljon kuin kreikkalais-roomalaisessa. Sellaista tilannetta ei ole ollut aikoihin, sillä vapaapainin taitajia on tavannut olla 2000-luvun arvokisoissa vain näytiksi.

EM-painit painitaan Serbiassa 2.-7. toukokuuta. Kilpailuja voi seurata Yle Areenassa ja TV2:ssa. Ensimmäinen lähetys alkaa tiistaina Yle Areenassa kello 19.55 ja TV2:ssa kello 20.30

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat