Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Aviopari katoaa

Äitiä tuli ikävä, kun poika lähti suureen maailmaan – Jesse Puljujärven hymy hyytyi Pohjois-Amerikassa

Superlupauksen ensimmäinen kausi rapakon takana oli raskas opintomatka. Nyt Puljujärvi on jäämässä oppipojan rooliin myös Leijonissa.

Jääkiekon miesten MM 2017
Jesse Puljujärvi
Lehtikuva

Kun Jere Sallinen ja Jesse Puljujärvi matkasivat viime syksynä Edmonton Oilersin harjoitusleirille, Sallinen pohti, että mitähän tuosta ”Puljun” touhusta oikein tulee. Ei sillä, että Puljujärven osaamisesta kaukalossa olisi tarvinnut olla huolissaan, mutta Kanadaan lähtenyt nuorisotähti ei meinannut saada sanaa suustaan englanniksi.

Puljujärven kielitaidosta oli toki jo tuohon mennessä tullut jonkinlainen käsite. Edelliskauden nuorten MM-turnauksessa Leijonien johtoryhmä, suomalaistoimittajat ja ketkä tahansa kynnelle kykenevät olivat toimineet Puljujärven tulkkina pohjoisamerikkalaisen median haastatteluissa. Vaikka Puljujärvi oli ottanut keväällä yksityistunteja englanninopettaja Daniel Merryltä, kielitaito oli harjoitusleirillä kesäterässä.

– Kyllä Jesse sen hokijargonin osaa, mutta kaukalon ulkopuolella yritin auttaa, jos hän tarvitsi apua. Jesse on hyväntuulinen nuori mies, kyllä ihminen pärjää ihan missä vaan elekielellä ja tuollaisella luonteella, Sallinen muistelee.

Jesse Puljujärvi
Lehtikuva

Pärjättävä oli, sillä henkilökohtainen tulkki Sallinen joutui farmiliiga AHL:ssä pelaavaan Bakersfield Condorsiin ennen kauden alkua, eikä loukkaantuneena ollut Iiro Pakarinen osallistunut kaikkeen Oilersin päivittäiseen toimintaan.

Kaukalossa ei kysellä todistuksia kielitaidosta, ja Puljujärvi pelasi harjoitusleirillä itselleen paikan Oilersin NHL-kokoonpanosta. Suomessa nuoren lupauksen otteita seurattiin herkeämättä, sillä edellinen kausi oli mennyt nappiin. Puljujärvi oli voittanut kaksi maailmanmestaruutta (alle 18- ja alle 20-vuotiaissa) sekä pelannut huippukauden Kärpissä. Kovasta mediamylläkästä huolimatta hyökkääjän omat odotukset Pohjois-Amerikkaan lähtiessä olivat maltilliset.

– En sillä tavalla pidemmälle ajatellut. Lähdin vaan katsomaan, mihin taidot riittävät, Puljujärvi sanoo.

Kausi alkoi loistavasti. NHL-uran ensimmäinen maali tuli heti debyyttiottelussa, mutta taustalla kummittelivat vielä edelliskevään polvileikkauksen arvet.

Se maali jäi NHL-kauden ainoaksi.

jesse puljujärvi

Läpimurto jäi tekemättä

Puljujärvi sai paikan Leijonien MM-joukkueesta, vaikka hän oli Tshekin EHT-turnauksessa kuin eksynyt peura ajovaloissa. Yhteispeli Sebastian Ahon ja Valtteri Filppulan kanssa sakkasi, ja päätöspeliin Ruotsia vastaan Puljujärvi pudotettiin kolmosketjuun. Esitykset olivat sellaisia, että jos pelipaidan selässä komeilisi joku toinen nimi, valinta pelkästään MM-joukkueeseen herättäisi kritiikkiä tai vähintään epäilyksiä.

Jesse Puljujärvi
Lehtikuva

Puljujärvi on kuitenkin poikkeuksellinen lupaus, jonka potentiaalista on nähty monta väläystä parin viime kauden aikana. Siksi Lauri Marjamäki valitsi nuoren miehen Pariisin kisakoneeseen, kun parempiakaan ei ollut tarjolla.

Jotain Puljujärveltä vielä puuttuu, kun puhutaan huippuluokan pelaamisesta aikuisten tasolla. Nuorten Leijonien mestarijoukkueen hehkutetun ykkösketjun muut jäsenet Patrik Laine (Winnipeg Jets) ja Sebastian Aho (Carolina Hurricanes) onnistuivat murtautumaan avainrooleihin heti tulokaskausillaan NHL:ssä, mutta Puljujärvi löysi itsensä tammikuussa kalifornialaisesta hotellihuoneesta valmistautumassa farmisarja AHL:n peleihin.

– Nämä asiat riippuvat myös joukkueesta ja organisaatiosta. Kuka valmentaa ja millainen mahdollisuus annetaan kahdessa kärkiketjussa. Kilpailu on kovaa ja hän sai paikan näyttää. Puhumme kuitenkin 18-vuotiaasta pelaajasta, jolle paikan ottaminen ylhäältä on todella vaikea temppu. Varsinkin kun tiedetään, kuinka kova nippu Edmontonissa on kasassa, Puljujärveä alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa valmentanut Jussi Ahokas sanoo.

– Jesse pelaa kovemmassa joukkueessa kuin Aho tai Laine. Winnipeg ja Carolina eivät mahtuneet pudotuspeleihin, mutta Edmonton pelaa siellä yhä.

Jesse Puljujärvi
Lehtikuva

Moni piti Oilersin päävalmentajan Todd McLellanin tapaa kohdella Puljujärveä pompotteluna. Syyskauden aikana vastuuta tuli välillä jopa ylivoimalla, toisinaan peliaika jäi kolmeen minuuttiin ottelussa.

Polvi oli Puljujärven omien sanojen mukaan täydessä kunnossa, kun kausi alkoi, mutta leikkauksen vuoksi kesäharjoittelu oli ollut vajavaista. Nuori pelaaja tarvitsi syksyllä tavallista enemmän lepoa. Vaikeuksia tuottivat myös sopeutuminen NHL:n nopeatempoiseen pelityyliin sekä vastuulliseen pelaamiseen omalla puolustusalueella.

Kun rooli ja peliaika vaihtelivat ottelusta toiseen, moni ihmetteli, miksei Puljujärveä lähetetty jo aikaisemmin farmiin hankkimaan tarvittavaa kokemusta.

– Edmontonissa on mielestäni se kulttuuri, että joukkueeseen ajetaan sisään. Oli mukava olla Oilersissa ja tutustua niihin äijiin, mutta oli mukava päästä myös AHL:ään ja pelata enemmän, Puljujärvi kertoo.

”Näki, ettei itseluottamus ollut tapissa”

Jesse Puljujärvi kuvassa
AOP

Puljujärvi pelasi NHL:ssä lopulta 28 ottelua, joissa hän teki tehopisteet 1+7=8. NHL-visiitin loppuvaiheessa hän löysi itsensä yhä useammin jämäroolista tai kokoonpanon ulkopuolelta, mikä ei tehnyt hyvää nuorelle pelaajalle. Lopulta hänet lähetettiin farmiin tammikuun alussa.

– Eihän se Jesselle mikään helppo paikka ollut, kun hänet lähetettiin alas. Hän oli joutunut istumaan katsomossa, vaikka kaikki tätä tekee pelaamisen takia. Ensimmäisinä päivinä Jessestä näki, ettei itseluottamus ollut ihan tapissa sen Edmontonin reissun jälkeen, koko kauden AHL:ssä pelannut Sallinen sanoo.

Kalifornialaisessa Bakersfield Condorsissa vastuuta tuli kärkiketjuissa ja ylivoimalla, mutta pelaaminen tuntui silti hankalalta. Repaleinen syksy oli vienyt parhaan terän pois Puljujärven esityksistä.

– Ihan hyvin mulla on mennyt, mutta kyllä se oma rento peli on täälläkin ollut ajoittain haussa. Ei se sellaista meikäläisen omaa peliä useinkaan ole, Puljujärvi sanoi Yle Urheilulle maaliskuussa.

Puljujärvi tunnetaan siitä, että vaikka mikä vaivaisi, kaukalossa kasvoille ilmestyy leveä hymy. Hän on luonnonlapsi, joka pelaa jääkiekkoa, koska se on kivaa – parasta maailmassa. Tällä kaudella hän joutui ensimmäistä kertaa urallaan tilanteeseen, jossa pelaaminen ei tuntunutkaan mukavalta.

NHL-läpimurtoa tavoitellut nuorukainen oli jo saanut Edmontonissa luvan etsiä asuntoa. Yhtäkkiä hän asui kuukausia hotellissa ja pelasi farmikiekkoa.

– Jesse on sen verran nuori kaveri vielä, että aika paljon hän miettii tuollaisia asioita. Miksi hänet on lähetetty alas ja niin edelleen. Kyllähän sieltä hymy tulee, kun peli kulkee, mutta sitten jos ei kulje, niin kyllä sitä hymyä saa hakea, Sallinen sanoo.

Jesse Puljujärvi Edmonton Oilers
Tommi Seppälä / Yle

Peli ei aina kulkenut Sallisellakaan, joka ei saanut koko kauden aikana mahdollisuutta Oilersin NHL-ryhmässä. Suomalaiskaksikko haki vaikeina aikoina tukea toisistaan.

– Juttelimme aika paljon ja kävimme läpi kaikkia tilanteita, että miksi asiat ovat näin ja mitä pitäisi tehdä eri tavalla. Yritin pitää Jesseä niin positiivisena kuin pystyin ja auttaa mahdollisimman paljon, Sallinen kertoo.

Aikaa kului paljon myös yksin. Kenelle tahansa 18-vuotiaalle on kova paikka muuttaa vieraaseen maahan, ja Pohjois-Amerikassa elämä pyörii täysin jääkiekon ympärillä, kun kotimaan kaveripiiri ja perhe eivät ole läsnä jokapäiväisessä elämässä.

Puljujärvi oli ollut samankaltaisessa tilanteessa aikaisemminkin. Hän oli muuttanut pois kotoa jo 13-vuotiaana, kun kiekon perässä oli lähdettävä Torniosta Ouluun. Silloin koti-ikävä äityi niin kovaksi, että teinipojalta pääsi muutaman kerran itku.

Oulussa samassa asuntolassa Puljujärven kanssa asuivat muun muassa Antti Kalapudas ja Vili Saarijärvi.

– Asuimme vierekkäisissä taloissa, mutta suurimman osan öistä ensimmäisinä vuosina asuin Jessen luona. Nukuin sohvalla ja Jesse omassa sängyssä, Kalapudas kertoo.

– Kummankin koti-ikävää lievitti se, että olimme keskenämme niin paljon tekemisissä. Oli koko ajan se kaveri siinä. Jessekin on sanonut, että oli tärkeää, kun muutimme yhtä aikaa.

Se oli nuorille pojille opettavaista aikaa. Ruokaa sai Kärppäklubilta joka päivä, mutta kaksikko otti haltuun pyykinpesun ja siivoamisen salat keskimääräistä teinipoikaa nuorempana.

– Uskon, että se kokemus auttoi Jesseä aika paljon, kun hän muutti Pohjois-Amerikkaan, Kalapudas sanoo.

Vaikeampaa NHL:ään lähtiessä oli, että vanhemmat olivat yli 6 000 kilometrin, eivätkä reilun sadan kilometrin päässä. Kotona ei voinut käydä pyörähtämässä vapaapäivänä.

– No kyllä siellä välillä tuli äitiä ikävä. Ei tässä niin vanhoja olla, ettei tulisi, Puljujärvi sanoo.

Kielitaito kehittyi kauden aikana

Puljujärven ensimmäinen vuosi Pohjois-Amerikassa oli raskas, mutta kaudesta jäi käteen paljon myös hyvää. Oppia tarttui mukaan niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella.

Kielitaito kehittyi vuoden aikana – nykyään Puljujärvi antaa haastattelutkin englanniksi.

– Pystyn hyvin kommunikoimaan ja ymmärrän kaiken, mitä puhutaan. Oli mukavaa saada uusia ystäviä ja tutustua siihen kulttuuriin, Puljujärvi kertoo.

Kuten Sallinen sanoi, leveällä virneellä ja positiivisella elämänasenteella pääsee pitkälle, vaikka sanavarasto käsittäisi vain sanat “up, up, up” ja “play, play, play”. Kielimuuri aiheutti välillä väärinkäsityksiä, eikä muiltakaan kommelluksilta vieraassa masssa vältytty. Kerran pankkikortti unohtui käteisnoston jälkeen pankkiautomaattiin.

– Sen jälkeen oli pieni paniikki päällä, mutta siitäkin selvittiin, Sallinen nauraa.

Edmontonin Jesse Puljujärvi kamppailee NHL-kaukalossa Chicago-puolustaja Niklas Hjalmarssonin kanssa.
AOP

Sallisen hekottelusta saa käsityksen, että kaverukset kohtasivat erikoisia sattumuksia useamminkin, mutta enempää hän ei suostu paljastamaan. Mielikuva Puljujärvestä alkaa saamaan hessuhopomaisia piirteitä – ennen kaikkea hyvässä mielessä. Puljujärven seurassa ei kuulemma koskaan ole tylsää.

– En tiedä, miten sitä voisi kuvailla. Onhan Pulju erikoisseppä välillä, mutta kaikin puolin hyvä äijä, positiivinen ja hyväntuulinen. Hän on hauskaa seuraa.

Hiljalleen Puljujärvi alkoi olla hauskaa seuraa myös kaukalossa. Kadoksissa olleen itseluottamuksen rippeitä löytyi Bakersfieldissä, jossa Puljujärvi teki 39 ottelussa 28 (12+16) tehopistettä. Kutsua takaisin NHL:ään ei kuulunut kuitenkaan missään vaiheessa.

– Ehkä Edmontonissa ei ollut hänelle paikkaa. He tietävät, että Jesseä auttaa enemmän saada paljon peliaikaa. Jos NHL:ssä pelaa viisi tai kuusi minuuttia ottelussa, ei se ketään kehitä. Oilersissa ajatellaan pidemmällä tähtäimellä, miten Jessestä saadaan kaikki potentiaali irti, Sallinen sanoo.

Kun AHL-joukkueen kausi päättyi runkosarjaan, Oilers päätti päästää hiomattoman timanttinsa Suomen maajoukkueen mukaan, vaikka usein farmin kärkipelaajat kutsutaan tällaisissa tapauksissa pudotuspelejä tahkoavan NHL-joukkueen varamiehiksi.

– Kai he katsoivat, että minulle on tärkeintä päästä pelaamaan, Puljujärvi sanoo.

Vastoinkäymisistä selviää treenaamalla

Jesse Puljujärvi Leijonien harjoituksissa.
AOP

Paradoksaalista kyllä, nyt näyttää siltä, ettei Puljujärvi pääse Leijonissakaan kummoiseen rooliin. MM-joukkueen kuopus aloittaa turnauksen ylimääräisenä hyökkääjänä.

Puljujärvi lähti MM-jäille hakemaan kaksijakoiselle kaudelleen onnellista loppua. Onnistunut turnaus loisi hyvän pohjan tulevaan NHL-kauteen, mutta nyt hän on jäämässä toista kertaa tällä kaudella sivurooliin.

– Nuorella pelaajalla haasteita on aina ja vastoinkäymisistä pitää oppia. Ne panevat Jessen harjoittelemaan ja tekemään hommia vielä enemmän, Jussi Ahokas sanoo.

Harjoittelusta menestys ei ole tosin tähänkään mennessä ollut kiinni.

– En ole ikinä nähnyt noin kovasti harjoittelevaa nuorta pelaajaa. Ehkä välillä voisi ottaa myös rennommin. Hän viettää niin paljon aikaa pyörän selässä ja treenaamassa, että välillä pitäisi ehkä palautuakin, Sallinen kertoo.

Sallisen yllätti etenkin se, kuinka paljon Puljujärvi tekee töitä pelikauden aikana. Se oli ihailtavaa seurattavaa, mutta Sallinen myös varoitti pelikaveriaan, ettei harjoittelu mene yli.

– Tietenkin se riippuu ihmisestä. Välillä keskusteltiin siitä, miten hän saisi itsestään enemmän irti. Hän itsekin sanoi, että saattaa treenata liikaa.

Jesse Puljujärvi Leijonien harjoituksissa.
Jesse Puljujärvi Leijonien harjoituksissa.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kova harjoittelu on tuottanut myös tulosta. Vaikka NHL-läpimurtoa ei debyyttikaudella tullut, Leijonissa pelipaikkaa kyttää roimasti kehittynyt pelaaja verrattuna viime kevääseen.

– Pienen kaukalon peli on tuonut sellaista, että kaarrokset ovat vähän pienentyneet ja tilannenopeus on kasvanut. Samalla puolustusvalmius on vielä kehittynyt. Nopeat käännökset ja peliin reagointi ovat parempaa kuin aiemmin, Ahokas analysoi.

Mutta paljon on myös kehitettävää. Tshekin EHT-turnauksessa nähtiin, miksi Puljujärvestä ei tullut tällä kaudella NHL-pelaajaa. Taso ei vielä riitä. Hankalan debyyttikauden jäljet näkyvät myös hyökkääjän itseluottamuksessa. Puljujärvi ei tullut miesten maajoukkueeseen samanlaisella ryminällä kuin Patrik Laine tai Sebastian Aho vuosi sitten.

Näyttää siltä, että Puljujärven ensimmäisestä aikuisten MM-turnauksesta on tulossa – samalla tavalla kuin NHL-syksystä – pelkkä opintomatka.

Lue myös:

Kommentti: MM-kisamuilutus Puljujärven kaudesta vielä puuttuikin

Marjamäki muistutti Puljujärven kaipaavan valmennusta AHL-kauden "viheltelyn" jälkeen

Puljujärvi joutui pettymään – roolia ei ole, vaikka siitä etukäteen puhuttiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat