Suora

  • Urheiluruutu
  • Ruumis matkalaukussa

Säilyttävätkö Pitkämäki ja Ruuskanen asemansa – tässä lista haastajista

Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki lähtevät keihäskauteen totutusti ennakkosuosikkeina, mutta kärjen takana odottaa monta kovaa haastajaa. Ketkä ylittävät kovan 83 metrin MM-kisarajan?

urheilu
Lassi Etelätalo, Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki Zürichissa 2014.
Tältä näytti Suomen keihäsjoukkue EM-kisoissa 2014. Ketkä heittävät sinivalkoisissa Lontoon MM-kisoissa 2017?AOP

Ykkösheittäjät

Antti Ruuskanen, 33-v ( ennätys 88.98 /2015 )

Antti Ruuskanen on viime vuodet ollut todella varma arvokisaheittäjä. Hän on ollut nyt mukana kahdeksassa arvokisassa ja on selviytynyt joka kerralla finaaliin. Arvokisamitaleita on tullut kolme kappaletta.

Viime kaudella tuli EM-pronssia Amsterdamista ja vuoden 2012 olympiapronssi kirkastui hopeaksi ukrainalaisheittäjän dopingkäryn seurauksena.

Pielavedellä asustava heittäjä oli viime syksynä uransa ensimmäisessä olkapääleikkauksessa. Harjoituskausi alkoi marraskuussa ja se on mennyt kuntoutuksen ehdoilla. Kaikki on sujunut hyvin, mutta operaatiot tuovat aina omat riskinsä.

Ruuskanen leireilee toukokuussa Espanjassa. Toistaiseksi harjoitusheitot on tehty viiden askeleen vauhdilla, mutta lääkäriltä on jo irronnut lupa heittää täysillä.

Ruuskanen päättää kisakalenterinsa vasta Espanjan leirin jälkeen. Se on kuitenkin varmaa, että hän aloittaa kilpailukauden vasta kun Suomen kesä on jo pitkällä. Eli parin vuoden takaista Euroopan mestaria ei alkukesän kisoissa nähdä. Parivaljakko Ruuskanen sekä valmentaja Jarmo Hirvonen eivät ota pienintäkään riskiä ennen Lontoon MM-kisoja.

Urheiluun täysillä keskittyvä Ruuskanen putosi viime vuonna olympiakomitean urheilija-apurahoilta, koska systeemi muuttui jälleen takaisin vanhaan malliin. Ne urheilijat jotka tienaavat 80 000 euroa, eivät enää saa OKM:n apurahaa.

Tero Pitkämäki, 34-v (ennätys 91.53 /2005)

Seitsemän arvokisamitalia 2000-luvulla saalistaneen Tero Pitkämäen viime kausi meni pilalle keväällä tulleen vamman takia. Häneltä leikattiin reiden lähentäjän jänne. Siitä paraneminen ei muutamista hyvistä kisaheitoista huolimatta sujunut aivan putkeen ja viime kesä oli Pitkämäelle paha pettymys. Hän putosi sekä EM- että olympiafinaalista. Myös Pitkämäki putosi OKM:n urheilija-apurahalta.

Perheellinen Pitkämäki päätti kuitenkin jatkaa uraansa. Tämä harjoituskausi alkoi ilman leikkauspöytää ja on ollut yksi parhaista pitkään aikaan. Pitkämäki jätti tällä kertaa väliin talven Etelä-Afrikan leirin, josta on monesti seurannut takaiskuja, kuten loukkaantumisia tai vatsatautia.

Viime viikot maailmanmestari on viritellyt heittokuntoaan Teneriffan leirillä. Hän teki siellä kauden ensimmäiset täysivauhtiset heitot ja on valmis aloittamaan kauden jo perjantaina 5. toukokuuta Dohan Timanttiliigan osakilpailulla. Tavoitteena on jälleen MM-mitali. Yksi kauden kohokohta ovat myös Kalevan kisat Pitkämäen kotikentällä, Seinäjoella.

Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki.
Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki ovat vuosia olleet Suomen ykkösheittäjät. Säilyykö asetelma?AOP

Kovimmat haastajat

Ari Mannio, 29-v (ennätys 86.82 / 2015)

Vuoden 2012 EM-pronssimitalisti Ari Mannio oli viime syksynä elämänsä ensimmäisessä leikkauksessa. Mies ehti urheilla 22 vuotta, ennen kun piti mennä leikkauspöydälle. Jonkinlainen ennätys sekin.

Manniolta korjattiin heittokäden olkapään repeämä, joka oli vaivannut jo pari vuotta. Operaatio tehtiin aikaisessa vaiheessa, pian Rion jälkeen ja kuntoutuminen on sujunut hyvin. Lääkäriltä tuli heittolupa vuoden alussa. Nyt on tarkoitus aloittaa täysvahtiset heittoharjoitukset.

Olkapääleikkaus mahdollisti myös sen, että puolustusvoimien palveluksessa kersanttina työskentelevä heittäjä on saanut harjoitella muita ominaisuuksia, kuten jalkoja.

Mannio oli maaliskuussa Portugalissa puolustusvoimien harjoitusleirillä, mutta se oli kevään ainoa ulkomaan leiri. Hän keskittyy kauteen kotimaassa harjoittelemalla valmentaja-isänsä Tapion kanssa Kuortaneella.

Lehtimäkisellä on vielä uran pisimmät kaaret heittämättä ja yksi uran tähtäimistä siintää Tokion olympialaisissa 2020. Tänä kesänä Mannio aloittaa kilpailukautensa normaalia myöhemmin. Nyt on tarkoitus saada heitettyä parhaat tulokset heinäkuun Kalevan kisoissa sekä Lontoon MM-kisoissa. Kauden ykköstähtäin on selkeästi varmistaa paikka Lontoon MM-kisajoukkueessa.

Lassi Etelätalo, 29-v (ennätys: 84,98 / 2014)

Lassi Etelätalolla on jo vuosikausia ollut raamia ja potentiaalia heittää huipputulos, mutta hän on jatkuvasti kärsinyt erilaisista vammoista. Viime vuosina häntä on kiusannut heittokäden kyynärpää. Valmennusyhteistyö Leo Pusan kanssa tuotti vuonna 2014 EM-kisojen neljännen sijan ja silloin arvokisamitali oli harmittavan lähellä.

Tänä vuonna Etelätalo on treenannut täysin urheilun ehdoilla. Hän oli talvella kuukauden harjoitusleirillä Etelä-Afrikassa. Kotimaassa hän on heittänyt keihästä Myllypuron hallissa viiden askeleen vauhdilla piikkarit jalassa.

Joensuun Katajaa edustavan heittäjän ominaisuudet ovat kunnossa ja käsi kestää heittämistä. Tällä hetkellä Etelätalo on tärkeällä leirillä Espanjassa. Tarkoitus on tehdä täysivauhtisia heittoja ja virittää kunto kohti kesää.

Etelätalo putosi olympiakomitean maksamilta apurahoilta, koska hänellä ei ole kunnon tulosta viime kaudelta. Siksi tämä on Etelätalolle huipputärkeä kausi. Tulosta olisi tehtävä. Mikäli Etelätalon paikat kestävät sataprosenttisia heittoja, hän on vahvasti taistelemassa paikasta Lontoon MM-kisakoneeseen.

Lassi Etelätalo EM-kisoissa 2014
Lassi Etelätalo voi terveenä heittää pitkälle.EPA

Kilpailukausi on tarkoitus aloittaa toukokuun lopulla Vantaalla, Kultainen keihäs-kisassa.

Teemu Wirkkala, 33-v (ennätys: 87.23 / 2009 )

Teemu Wirkkala on myös heittäjä, joka on kärsinyt jos jonkinmoisista vaivoista. Mutta aina tämä nuorten maailmanmestari sekä Euroopan mestari on kaivanut sen yli 80 metrin heittokunnon jostain esiin.

Viime syksynä hänelle tehtiin kyynärpään puhdistusleikkaus, mutta operaatio ei ollut kovinkaan iso. Se vaati kuitenkin kuntoutusta. Tämän kauden Wirkkala on harjoitellut kotimaassa ilman suurempia takaiskuja.

Wirkkala on oman tien kulkija. Toholammin Urheilijoita edustava heittäjä aloitti viime syksynä Kuortaneen urheiluopistolla suorittamaan valmentajan ammattitutkintoa. Hän myös vastaa itse omasta valmennuksestaan. Ainoastaan heittotreeneissä mies kaipaa avustavaa silmäparia.

Wirkkalan on edustanut Suomea seitsemässä aikuisten arvokisassa. Pekingin olympialaisissa vuonna 2008 ja EM-kisoissa 2010 hän on parhaimmillaan ollut viides. Wirkkala haluaa varmasti olla myös mukana taistelemassa Lontoon MM-kisapaikasta. Mikäli mies pysyy terveenä, niin hän voi olla yksi yllätyskortti.

Sampo Lehtola, 27-v (ennätys: 83.77 / 2011)

Lehtola ei ole vielä koskaan päässyt heittämään arvokisoissa. Hänet tosin valittiin MM-joukkueeseen vuonna 2011, mutta oikeusturvalautakunnan päätöksellä paikka meni Ruuskaselle, joka oli silloin kisojen paras suomalaisurheilija.

Lehtolalla meni peräti kolme vuotta pahassa vammakierteessä, mutta viime kaudella irtosi jo Kalevan kisojen pronssi ja selvästi yli 80 metrin tulos. Tämä kausi antaa odottaa vielä parempaa, sillä hän on pysynyt täysin terveenä ja merkit ovat lupaavat. Tällä kaudella häneltä odotetaan jo nousua kansainväliselle tasolle.

Syksyllä peruskuntokaudella, Lehtola oli kaksi ja puoli kuukautta palkkatöissä, mutta on sen jälkeen keskittynyt vain harjoitteluun.

Lehtola on uransa parhaassa fyysisessä kunnossa ja leireilee parhaillaan Espanjassa. Viime kesänä heitot lähtivät liian jyrkkään kulmaan, mutta nyt tekniikkavirhe on saatu korjattua. Leirillä on tarkoitus tehdä myös ensimmäinen kilpailuun valmistava täysivauhtinen heittotreeni.

Niin kuin monella muullakin heittäjällä, niin Lehtolan tavoitteena on edustuspaikka Lontoon MM-kisajoukkueessa. Savolaisheittäjän kilpailukausi alkaa toukokuun lopussa Vantaalla ja sen jälkeen on vuorossa Raaseporin Tähtikisat.

Sampo Lehtola
Onko 2017 Sampo Lehtolan vuosi?Jarno Ranta

Mustat hevoset

Sami Peltomäki, 26-v (ennätys: 80.36 / 2014)

Toissa kesänä Sami Peltomäki rikkoi 80 metrin viivan mutta viime kausi ei onnistunut aivan samaan malliin. Tämän harjoituskauden suunta on ollut jälleen parempaan päin. Harjoitusheitot ovat näyttäneet hyviltä useammankin valmentajan silmään.

Petteri Piirosen valmennuksessa olevalta Peltomäeltä odotetaan ensi kesänä tason nostoa ja yli 80 metrin kaaria. Kuinka paljon yli, sen mitta näyttää.

Joni Karvinen, 23-v (ennätys: 80.04 / 2015)

Lähes kaksimetrinen Joni Karvinen heitti viime kesänä elämänsä ensimmäisen 80-metrisen. Karvisella on ollut hieman vaikeuksia harjoittelun suhteen, mutta nyt Olavi Parjasen valmennuksessa harjoituksiin on löytynyt oikea rytmi. Ensi kesänä tähtäimessä on useampi 80 metrin ylitys. Kuuluu tulevaisuuden nimiin.

Oliver Helander, 20-v (ennätys: 76.28 / 2015)

Nuori Oliver Helander teki vihdoin valinnan suomalaisen yleisurheilun voitoksi. Hän on nimittäin myös kovan tason käsipalloilija ja voisi siinä lajissa saada jopa helpommin voita leipänsä päälle. Mutta Helander valitsi keihäänheiton.

195-senttinen Helander saa myös suitsutusta suomalaisilta huippuvalmentajilta. Karjaalaiselta löytyy nimittäin syliväliä sekä jalkatehoja ja häntä kehutaan superlahjakkaaksi heittäjäksi. Odotusarvo on valtava.

Keväällä Helander on leireillyt Espanjassa ja harjoitukset ovat menneet hyvin. Ongelmana on vain leikatun heittokäden vihoitteleva kyynärpää. Mutta jos se kestää, niin kesällä on odotetavissa pitkiä kaaria. Alustavasti Helander aloittaa kisakautensa Karjaan Tähtikisoissa.

Oliver Helander Kalevan kisoissa 2016.
20-vuotiaassa Oliver Helanderissa saattaa olla Suomen keihäänheiton tulevaisuus.AOP

Jami Kinnunen, 22-v (ennätys: 78.12 / 2016)

Kun isoisä on ME-mies ja olympiahopeamitalisti ja isä on maailmanmestari, niin heittogeenit ovat periytyneet jo veressä. Nuorempi Kinnunen on ollut isä-Kimmon mukana leireillä pienestä lähtien ja keihäs on kasvanut käteen kiinni.

Viime kaudella hänellä oli vielä vaikeuksia 2015 tehdyn operaation jäljiltä ja heitto alkoi kulkea vasta loppukaudesta. Kinnunen pystyi kuitenkin heittämään ennätyksensä, joka alkaa jo lähennellä 80 metriä.

Tänä vuonna Kinnunen on pysynyt harjoituskauden suht terveenä ja heitti jo maaliskuisella Portugalin leirillä harjoituksissa pidemmälle, kun viime kesänä kisoissa. Seuraavaksi on vuorossa kaksiviikkoinen harjoitusleiri samassa paikassa.

Kinnunen kuuluu heittäjiin, jolta voi tulevaisuudessa odottaa pitkiä kaaria. Isä-Kimmon valmentama Jami tähtää ensi kesänä alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa mitaleille. Se vaatisi pari metriä yli kasikymppisen kaaren oikeassa paikassa.

Harri Haatainen, 39-v (ennätys: 86.63/ 2001)

Harri Haataiselle pitää nostaa hattua. Mies heitti aikoinaan 19-vuotiaiden ME-tuloksen. Nyt ikää on mittarissa 20 vuotta enemmän, mutta virtaa löytyy vieläkin. Viime kaudella heitetty 80-metrinen opettajan töiden ohessa ja epäonnistuneen harjoituskauden jälkeen kertoo, että Lapuan mieheltä löytyy yhä potkua.

Vanha kehäkettu tietää miten hommat hoidetaan ja hän saa heitellä ilman paineita. Tällä hetkellä Haataisen fysiikka on parempi kuin koskaan, mutta selkä on hieman kiukutellut. Haataisen tavoite on heittää yli 80-metrinen vielä nelikymppisenäkin. Sitä ei muuten ole Suomessa tehnyt kukaan ja maailmallakin vain harva.

Harri Haatainen kuvassa
Konkari Harri Haataisella löytyy vielä 39-vuotiaanakin puhtia viskata kauas.Tomi Hänninen

Tuomas Laaksonen, 27-v, (ennätys: 81.73 / 2013)

Kymmenen vuoden takainen nuorten maailmanmestari heitti neljä vuotta sitten reilusti yli 80 metriä kotikentällään Turussa, mutta on sen jälkeen joutunut taistelemaan selkänsä kanssa. Jos hän pääsee heittämään terveenä, niin voi ensi kesänä olla jälleen kasikympin kerhossa.

Konsta Koskela, 22-v (ennätys: 71.08 / 2013)

Tässä on toinen olympiamitalistin poika. Konsta Koskelan isä, Harri Koskela on nimittäin painin 90-kiloisten sarjan olympiahopeamitalisti vuodelta 1988. Konsta Koskela on viime vuosina taistellut vammojen kanssa, mutta on nyt pysynyt terveenä ja Petteri Piirosen valmennusopit saattavat tuoda tulosta. Paras tulos miesten keihäällä on heitetty neljä vuotta sitten, joten ensi kesänä ennätystulos parantunee roimasti.

Toni Kuusela, 23-v (ennätys: 75.63 / 2013)

Päävalmentaja Piirosen valmennuksessa oleva Toni Kuusela on säilynyt tämän kauden terveenä. Niin kuin moni muukin nuori heittäjä, niin Kuusela on viime vuosina kärsinyt vammoista. Ennätys on neljän vuoden takaa ja siihen voi ensi kesänä odottaa isoa parannusta.

Lue myös:

Suomen keihäsvalmentajalla kovat odotukset: "Tavoitteena kymmenen yli 80 metrin miestä"

Kommentti: Keppimiehillä on nyt näytön paikka – MM-keihäässä kolme paikkaa auki

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat