Suora

  • Taitoluistelun EM, naisten lyhytohjelma
  • Taitoluistelun EM, naisten lyhytohjelma
  • Taitoluistelun EM, parien lyhytohjelma

Leijonien avausvastustajan taustalla suomalaista voimaa – diktaattori kiitellyt tähän asti

Jari Kaarela ei miettinyt Valko-Venäjän poliittista tilannetta, kun hän otti vastaan pestin maajoukkueen maalivahtivalmentajana.

Jääkiekon MM 2017
Jari Kaarela
Jari Kaarela. (Arkistokuva)AOP

Yle Urheilun Jääkiekon MM-kisojen Kisaopas on avattu. Kisaoppaasta löydät turnauksen ohjelman, tulospalvelun, tilastot, sarjataulukot ja kisavideot.

PARIISI. Tuttu hahmo kävelee pariisilaisen jäähallin käytävillä vastaan jääkiekon MM-kisoissa. 58-vuotias meritoitunut maalivahtivalmentaja on tuttu näky, mutta tällä kertaa verryttelyasun väri hämää. Jari Kaarela on pukeutunut viime kesästä asti kirkkaanpunaiseen Valko-Venäjän joukkueen asuun.

Pitkän linjan maalivahtivalmentaja oli kuuden KHL-kauden jälkeen jo päättänyt pitää välivuoden, mutta toisin kävin. Pietarin SKA julkaisi uuden valmennustiiminsä ja sivuun siirretyn suomalaisen puhelin soi vain puoli tuntia myöhemmin.

- Valko-Venäjän maajoukkueen GM soitti ja kyseli kiinnostusta. Sanoin, että hän oli ensimmäinen joka soitteli, että eiköhän viritellä jotakin, Kaarela muistelee hymyssä suin.

- Muutaman päivän olin juhannuksena kotona ja sitten taas lähdimme. Pidemmän ajan olen tainnut olla kotona 1,5 vuotta sitten, hän jatkaa.

YouTube-ajan nuorissa riittää koulittavaa

Kaarelalla riittääkin työsarkaa Valko-Venäjällä, sillä maan jääkiekkoilussa ei ole käytännössä minkäänlaista valmennusjärjestelmää millään osa-alueella. Maalivahtivalmennus on täysin lastenkengissä, ja huippuvahtien Andrei Mezinin ja Vitali Kovalin lopettamisen jälkeen kehityksessä on aukko.

- Tekemätöntä työtä on moneksi vuodeksi, Kaarela toteaa.

Monet valkovenäläiset maalivahdit eivät ole aikuisten sarjoihin tullessa saaneet minkäänlaista maalivahtikoulutusta, ehkä hädin tuskin muutamia leirejä silloin tällöin.

- Mitä useammilla leireillä käy, sitä sekavammaksi tulee. Joka leirillä on annettu erilaista tietoa.

- Nykyaikakin vielä sekoittaa näitä avaruusajan lapsia, kun he katselevat kaikenmaailman YouTube-videoita. Välillä se on melkoista villiä länttä.

Tulin tänne töihin maalivahteja valmentamaan.

Jari Kaarela Valko-Venäjän poliittisesta tilanteesta.

Myös valmentajapuolella riittää koulutettavaa. Valko-Venäjän MM-joukkueessa pistää ensimmäisenä silmiin sen valmennusryhmän suuri koko. Tämä on Kaarelan mukaan seurausta liiton toimenpiteistä valmentajien kouluttamiseksi. Kullakin valmentajalla on oma oppipoikansa mukana. Lisäksi Kaarela on käynyt kuluneen kauden aikana myös nuorisomaajoukkueiden mukana jakamassa oppejaan.

- Kaksi silmäparia näkee aina paremmin kuin yksi ja tällä tavalla myös itse kehittyy. Andrei Mezinillä on aikamoinen ura takana ja hyviä mielipiteitä, Kaarela kehuu kisälliään.

Politiikkaa ei ehdi miettiä

Valko-Venäjä ei ole aivan tavallisin työympäristö suomalaiselle jääkiekkovalmentajalle, vaikkei se toki ainutlaatuistakaan ole. Presidentti Aljaksandr Lukašenkan johtamaa maata kutsutaan Euroopan viimeiseksi diktatuuriksi. Kaarela ei maan poliittista tilannetta miettinyt ottaessaan valmentajan työnsä vastaan.

- Tulin tänne töihin maalivahteja valmentamaan. Olen ollut jo kuusi vuotta Venäjällä hommissa. Aika kärjistettyä uutisointi Suomessa on näistä asioista. Moni pienikin asia saadaan näyttämään isolta, Kaarela sanoo.

- Missään vaiheessa en ole kokenut oloani turvattomaksi tai kokenut mitään epämiellyttävää.

Jääkiekkomaajoukkueen ympärillä kaikki onkin varmasti viimeisen päälle, koska itsevaltias Lukašenka on äärimmäisen innokas kiekkomies.

Kaarela oli viime kesän koeajalla maajoukkueessa, mutta nyt hänellä on sopimus ensi kevääseen asti. Maan presidentti on toistaiseksi ollut tyytyväinen työn laatuun.

- Tähän asti on tullut pelkästään tukea, mutta tilanteethan muuttuvat aika nopeasti, Kaarela hymyilee.

Suomi kohtaa Valko-Venäjän MM-turnauksen avausottelussaan perjantaina klo 17.15.

Suosittelemme

Tuoreimmat