Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 4. osakilpailu, Iowa

Kisaisäntä Ranskalla merkittävä kiekkohistoria - Jamaikalla syntynyt lehtimies oli lätkäpioneeri

Vaikka Ranska ei kuulu menestyksen puolesta jääkiekon suurmaihin, niin maalla on suuri merkitys eurooppalaisen jääkiekon historiassa.

Jääkiekon miesten MM 2017
Kiekko Ranskan maalin päällä.
(Arkistokuva)Tomi Hänninen

Jääkiekko on Ranskassa pikkuruinen marginaalilaji ja Pariisi kuulostaa äkkiseltään eksoottiselta MM-kisojen näyttämöltä, mutta kaupungista ja Ranskasta ylipäätään löytyy mielenkiintoinen lätkähistoria.

Kun Suomi ja Valko-Venäjä korkkaavat tämän vuoden kisoissa Pariisin MM-jään, niin sen voi nähdä paluuna lajin eurooppalaisille juurille.

- Ranskalla on pitkä ja menestyksekäs historia erityisesti lajin kehittämisessä ja kansainvälisen jääkiekon synnyttämisessä, Suomen jääkiekkomuseoyhdistys ry:n puheenjohtaja Kimmo Leinonen muistuttaa.

Louis Magnus – jääkiekkopioneeri syntyi Jamaikalla

Jääkiekko rantautui Pohjois-Amerikasta Eurooppaan 1890-luvun lopussa ja seurajoukkueita versoi hiljalleen vanhan mantereen suurkaupunkeihin. Kansainvälisestä organisoitumisesta on kuitenkin kiittäminen herraa nimeltä Louis Magnus.

- Magnus oli Jamaikalla syntynyt ranskalainen lehtimies ja jääurheilun suuri ystävä, Leinonen kertoo.

- Hänellä oli visio ja rohkeutta lähteä toteuttamaan sitä. Vuonna 1908 hän lähetti kirjeen niihin maihin, jossa jääkiekkoa pelattiin ja kutsui seurojen edustajia kokoukseen miettimään, miten kansainvälistä jääkiekkoa pitäisi viedä eteenpäin.

Taitoluistelussa Ranskan mestaruuksia saavuttanut Magnus lähetti kirjeitä ympäri Eurooppaa, mutta kokoukseen tuli edustajia vain Ranskasta, Belgiasta, Isosta-Britanniasta ja Sveitsistä. Toukokuun 15. päivä 1908 Magnus’n kotona, Pariisin keskustassa osoitteessa 34 Rue de Provence, allekirjoitettiin liiton perustamispöytäkirja.

Näin sai alkunsa Kansainvälinen Jääkiekkoliitto, LIHG (La Ligue Internationale de Hockey sur Glace), sittemmin IIHF.

- Seurajoukkueita oli Euroopassa jo suhteellisen paljon, mm. Pariisissa, Brysselissä, Berliinissä, Prahassa, Lontoossa, Oxfordissa, jne. Kysymys oli varmasti siitä, organisoidaanko jollain tavalla seurajoukkueita vai viedäänkö jääkiekkoa jollain muulla tavalla eteenpäin. Tästä lähti maajoukkuetoiminta eteenpäin, Leinonen sanoo.

Kokkolalainen pikaluistelija Pariisin suurseurassa

Ensimmäiset jääkiekon EM-kisat pelattiin 1910 ja maajoukkuetoiminnan kasvaessa sekä lajin suosion noustessa, jääkiekko otettiin olympiaperheeseen kesäkisoissa 1920 ja ensimmäiset varsinaiset lajin MM-kisat alkoivat 1930 Ranskan Chamonix’ssa.

Louis Magnus valittiin ensimmäisten joukossa kansainvälisen jääkiekon Hall of Fameen vuonna 1997. Vuodesta 1906 perustettu Ranskan jääkiekkoliiga kantaa yhä hänen nimeään, kuten myös Ranskan mestarille jaettava voittopokaali.

- Itse annan suuren arvon ranskalaisten panokselle jääkiekon kehittämisessä. Heillä oli visio ja rohkeutta. Siitä tämä lähti liikkeelle, Leinonen painottaa.

MM-kisoja on Ranskassa pelattu vain 1930 ja 1951. Talviolympiakisat ovat tuoneet jääkiekon arvokisat maahan vuosina 1924 (Chamonix), 1968 (Grenoble) ja 1992 (Albertville).

Ja liittyypä Ranskaan ja eurooppalaisen jääkiekon alkuaikoihin yksi suomalaistarinakin.

Verner Björk oli ensimmäisiä suomalaisia, jotka ylipäätään tutustuivat jääkiekkoon. Kokkolassa syntynyt pikaluistelija ja maailmanmatkaaja ajautui töiden ja opiskelujen perässä Pariisiin 1913. Hän edusti tuolloin yhtä kuuluisinta eurooppalaista joukkuetta nimeltään Club des Patineurs de Paris.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat