Kommentti: Viheliäinen sää näkyy vielä heinäkuussakin - otteluruuhka odottaa

Yksittäiset ottelusiirrot eivät ole ongelma Superpesiksessä, mutta todelliset seuraukset nähdään vasta syyskesällä, kun pelaajat tahkoavat ennätyskorkea ottelumäärää, kirjoittaa Antti Yli-Saunamäki.

pesäpallo
Yleiskuva pesäpallosta.
Tomi Hänninen

Sähköposti on piipannut viime päivinä säännöllisesti kertoen korutonta kertomaa Suomen kesästä. Ottelusiirtoja Kiteeltä, Kempeleestä, Alajärveltä, Jyväskylästä, Kajaanista. Tätä juttua kirjoittaessa myös ainakin Seinäjoella harkitaan ottelusiirtoa.

Pitkittynyt kylmyys on pakottanut Superpesisseurat, niin miesten kuin naistenkin puolelta, siirtämään kotimaan pelejä tulevaisuuteen lämpimämpiä päiviä odottaen.

Yksittäinen ottelusiirto ei missään nimessä ole ongelma, vaan kokonaisuutta on osattava katsoa laajemmin. Siirtojen todelliset seuraukset nähdään vasta kesällä heinä-elokuussa.

Miesten Superpesiksen ottelumäärää nostettiin tälle kaudelle ennätyskorkeaksi. Syy tähän oli enimmäkseen seurajohtajien ahneus ottelutulojen kasvattamiseksi. Miesten runkosarjassa pelataan 26 ottelun päälle vielä kuuden joukkueen jatkosarja erittäin tiiviillä tahdilla, joten kokonaispelimäärä on 32 peliä kolmessa kuukaudessa. Tämän jälkeen alkavat vasta puolivälierät, joissa joukkueet joutuvat pelaamaan pahimmassa tapauksessa viisi ottelua seitsemän päivän sisään.

Miesten Superpesiksen pelikalenteri on tehty yksiselitteisesti aivan liian kovaksi pelaajille jo etukäteen. Rasitus, peliruuhka ja matkustaminen kasvattavat vammariskiä ja loukkaantuminen voi äkkiä tarkoittaa pitkääkin taukoa peleistä. Esimerkiksi valmiiksi kapealla ryhmällä operoiva Kiteen Pallo pelaa heinäkuun aikana 11 sarjapeliä. Imatra pelaa koko heinäkuun kolme ottelua viikossa tiistai-torstai-sunnuntai-rytmillä. Vimpelin Veto on valmistautunut pelikuormaan päätöksellä kierrättää 15-16 pelaajaa runkosarjan aikana.

Naisten puolella samanlaista ongelmaa ei ole, sillä runkosarjassa pelataan vain 26 runkosarjan peliä.

Pesäpallossa oli vuosien ajan perinne, että sarjat aloitettiin äitienpäivän viikonloppuna täydellä kierroksella. Nyt rohkeimmat visionäärit Pesäpalloliitossa ovat suunnitelleet, että tulevaisuudessa vappupäivästä tehtäisiin perinteinen pelipäivä Englannin Valioliigan ”Boxing Dayn” tapaan. Ajatus on hyvä ja oikeansuuntainen, mutta edelleenkin säiden osalta liian riskialtis.

Kalenteriin on pakko löytää lisää päiviä tai sitten Superpesiksen ottelumäärää on ymmärrettävä kaventaa. Koska pesäpallo on kesälajeista selkeästi eniten säiden armoilla, niin ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi jäänee jälkimmäinen.

Soittokierros muutamalle miesten Superpesiksen pelinjohtajille antoi viestiä, että pelinjohtajat kokivat 26-28 ottelun runkosarjan järkeväksi. Tämä tarkoittaisi nykyisellä joukkuemäärällä käytännössä pelkkää kaksinkertaista sarjaa ja mahdollisia paikallispelikierroksia päälle. Tällöin pelimäärä pysyisi viikkotasolla noin kahdessa ja pelaajilla jäisi myös palautua ja harjoitella seuraavia pelejä varten.

Nyt pelaajat ovat viikosta toiseen viety äärirajoille, joka näkyy myös otteluiden viihdearvossa. Uskoisin, että myös katsojat haluavat nähdä suosikkipelaajansa terveinä ja kentällä. Toivottavasti tulevien vuosien sarjajärjestelmiä miettivät päättäjä ja seurajohtajat muistavat vanhan viisauden, että joskus vähemmän voi olla enemmän.

Antti Yli-Saunamäki

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat