Leijonat pelasi 20 minuuttia kauden parasta peliään – mitä sitten tapahtui?

Yle Urheilun asiantuntija Antti Pennanen analysoi Aamujää-ohjelmassa maanantain hämmentävän Tshekki-ottelun tapahtumat.

Jääkiekon miesten MM 2017
suomi tshekki
Katso video klikkaamalla kuvaa!

Aamujää MM-kisojen ajan joka arkiaamu Aamu-tv:ssä ja Yle Puheessa kello 8.08-8.40.

Suomen jääkiekkomaajoukkueen kolmas alkulohkon ottelu MM-kisoissa alkoi maanantai-iltana loistavasti, mutta päättyi sekasortoon. Leijonat johti Tshekkiä avauserän jälkeen jo 3-0. Kaksi erää kuitenkin mentiin täysin Tshekin komennossa, ja tuloksena oli Leijonille toinen peräkkäinen tappio. Tshekki taisteli voittomaalikilpailusta kaksi pistettä luvuin 4-3.

Yle Urheilun asiantuntija Antti Pennanen painotti Aamu-tv:n ja Yle Puheen MM-aamussa, että Leijonien pelissä näkyi vihdoin tunne.

- Suomella oli allaan nolo 1-5-tappio, ja pelaajat olivat siitä sisuuntuneita. Heillä oli ammattiylpeyttä ja halua näyttää, Pennanen kertoi.

- Kun vastassa oli huippujoukkue Tshekki, niin kyllähän pelaajilla oli alitajunnassa se, että jos pelataan uudestaan ihan ok tai sen alle, niin taululla on taas 1-5.

Suomi loi avauserässä maalipaikkoja lähes liukuhihnalta ja onnistui rakentamaan ehjiä hyökkäyksiä. Pennasen mukaan Leijonat pelasi laadukkaimman 20-minuuttisen pitkään aikaan.

- Tietysti sekavia vaiheita tulee aina, kun pelataan tuollaisella intensiteetillä. Todennäköisesti 1-5-tappio putsasi myös mieltä: nyt mentiin ja pelattiin vaistoilla.

Toisessa erässä peli kääntyi Tshekille, ja Suomi oli tutuissa vaikeuksissa hyökkäyspelinsä kanssa. Maalipaikat menivät Tshekille 6-2, ja Joonas Korpisalo piti Leijonat pystyssä.

- Erätauko on pitkä aika. Asetelma ennen ottelua oli se, että Suomi oli selkä seinää vasten. Avauserän jälkeen heillä oli kuitenkin 3-0-johto, mikä muutti henkistä asetelmaa. Yhtäkkiä oltiinkin jahdattavana, Pennanen sanoi.

- Ihmismieli on sellainen, että todennäköisesti henkisellekin puolelle tuli passiivisuutta. Suomi alkoi avauserän jälkeen puolustaa ohjaamalla, eikä antanutkaan enää painetta.

Miten peli pidetään ehjänä?

Suomi sai vielä kolmannen erän alussa paremmin omasta pelistään kiinni ja puolusti johtoaan tiiviillä puolustuspelillä. Oman maalin varjeleminen söi jälleen kerran voimia hyökkäyspelistä. Tshekki sai kerta toisensa jälkeen pitkiä pyörityksiä Suomen alueelle, ja Leijonat painoi "paniikkinappulan" pohjaan.

- Kun pelataan huippujoukkueita vastaan, ottelua ei voi hallita täyttä 60 minuuttia, vaan täytyy puolustaa toisen painaessa päälle. Ennen kaikkea täytyy myös hyökätä jossakin välissä, Pennanen painotti.

- Peli pitäisi pystyä jäädyttämään hyökkäysten ja kiekkokontrollin kautta. Tavoitteena ei pidä välttämättä olla maalinteko, vaan se, että pysyt kiekossa ja pidät vastustajan irti siitä. Sitä emme nähneet Suomelta. Tshekki pystyi kääntämään peliä myös kamppailupelaamisen kautta.

Tshekin 2-3- ja 3-3-osumat syntyivät Leijonien keski- ja puolustusalueen virheistä. Kiekko poltteli sekä Valtteri Filppulan että Topi Jaakolan lavassa.

- Jos eilisen pelin loppua miettii, niin eiköhän hyökkäyksen puolelta Filppulan ketjun pitänytkin olla jäällä. Jaakolan Topi oli pelannut kohtuullisesti siihen saakka, mutta olisiko siinä ollut joku toinen vaihtoehto hänen tilalleen?

- Siitä on helppo jälkikäteen viisastella. Hänellä oli kaikki aika purkaa tilanne omalta alueelta.

Suomella on tiistaina Pariisissa välipäivä. Seuraava ottelu on keskiviikkona Sloveniaa vastaan. Miltä Leijonien kokonaiskuva MM-jäillä näyttää kolmen pelatun ottelun jälkeen?

- Kun miettii minkä alan tahansa huippuja, niin perustekemisen laatu on se, millä mitataan. Se puuttuu tällä hetkellä Suomelta. Kun Suomi pelaa hyvin, niin intensiteetti on ihan tapissa. Nyt pitäisi pystyä kestämään. Uskon, että joukkueella on vastaukset tähän, Pennanen kertoi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat