Koe uusi yle.fi

Suora

  • X Games Minneapolis: Rullalautailu, BMX park, Flat Track ja Hooligan

Suomalaisten salibandyseurojen tempaus halutaan hyödyntää Aasiassa – "Vastaavalla tavalla NHL vie jääkiekkoa Kiinaan"

Salibandyn tavoite on edelleen päästä olympialajiksi. Seuraava tähtäin on vuoden 2024 kisoissa.

salibandy
Classic juhlii
AOP

Tampereen Classic ja Turun Palloseura kertoivat tiistaina lähtevänsä levittämään salibandyn ilosanomaa Singaporeen ensi syksynä. Joukkueet pelaavat miesten liigaottelun Singaporessa 18. marraskuuta.

Tempaus on osa Singaporen Suomen suurlähetystön Suomi 100 -ohjelmaa. Samalla lajia halutaan viedä entistä voimakkaammin Aasian kasvaville markkinoille.

Projektia vetää Matti Joutsikoski, joka esitteli ideaansa viime vuoden MM-kisoissa Classicin toiminnanjohtajalle Pasi Peltolalle. Pian kaksikko otti mukaan TPS Salibandyn toiminnanjohtajan Juha Kiviniemen.

- Lajin ykkösmaana Suomen on tärkeää viedä tällaisia juttuja kasvaviin salibandymaihin. Vastaavalla tavalla NHL vie jääkiekkoa Kiinaan, Peltola vertaa innoissaan.

Kun kaksi suomalaista salibandyseuraa lähtee pelaamaan liigaottelun Singaporeen, herää väkisinkin kysymys, miten hommasta tehdään kannattavaa. Peltolan mukaan rahoituspuolesta vastaavat pitkälti suomalaiset yritykset, jotka vaikuttavat Singaporessa tai haluavat sinne. Kyseessä ei ole Classicille tai TPS:llekään kuitenkaan pelkkä viikon pelimatka.

- Siinä viikon aikana tehdään paljon lajin levitystyötä paikallisesti. Viemme tietotaitoa kouluihin ja klubeihin. Siitä saadaan kattava paketti, Peltola sanoo.

- Viemme muun muassa koulujoukkueisiin valmennusosaamista, tarkentaa TPS:n Kiviniemi.

Matka olympialajiksi jatkuu

Kansainvälisen salibandyliiton pääsihteerin John Liljelundin mukaan vientimatka Singaporeen on lähtenyt nimenomaan seuroista. Liiton roolina on auttaa tekemään projektista onnistunut.

- Pyrimme tekemään tästä tapahtuman, joka tukee salibandyn kehitystä Singaporessa. Haluamme lisätä paikallisen yleisön ja median tietoisuutta lajista, Liljelund selittää.

Eikö olisi ollut järkevää lähteä rakentamaan esimerkiksi useamman joukkueen turnausta yhden liigaottelun sijaan?

- Tämä on ensimmäinen askel. Ehkä jatkossa voisi olla vaikka kahdesta maasta joukkueita, Liljelund vastaa.

Superpesis vei tänä keväänä otteluitaan Espanjaan ja Ruotsiin. Liljelund painottaa, että Classicin ja TPS:n tempaus on aivan erilainen, koska kohdemaassa on paikallinen organisaatio – toisin kuin pesäpallossa. Singaporessa salibandyn pelaajia on noin 15 000.

- Oleellista on, ettei vain pelata ottelua. Tämä pitää ankkuroida paikalliseen salibandy-yhteisöön. Singaporen salibandyliitto ja urheilukomissio ovat mukana tässä. Järjestetään koulutuksia ja tehdään koulukiertuetta.

Kansainvälisellä salibandyliitolla on edelleen tähtäimessä myös olympialajiksi pääseminen. Vielä Tokion vuoden 2020 olympialaisten osalta haave ei toteutunut. Projekti on kuitenkin edennyt: sen seuraava askel ovat kesällä Puolassa järjestettävät World Games -kisat, joissa miesten salibandyä pelataan kuuden maan voimin.

- Sitä kautta ovat kiipeily ja parit muutkin lajit kammenneet itsensä Tokioon. Sama prosessi on meidän osaltamme edessä vuoden 2024 kisoihin. Samaan aikaan käymme keskustelua osallistumisesta esimerkiksi nuorten olympialaisiin, pääsihteeri sanoo.

Kansainvälisellä salibandyliitolla on tällä hetkellä 66 jäsenmaata. Aasian lisäksi lajin kasvu on voimakkainta Afrikassa, jossa pelataan tänä vuonna ensimmäistä kertaa maanosan mestaruusturnaus.

Suosittelemme

Tuoreimmat