Suora

  • Ruumis matkalaukussa
  • Rakkauden ja särkyneiden unelmien korut

Kommentti: Erik Karlsson on maailman paras jääkiekkopuolustaja – mullistaa jopa koko lajia

Ottawan Erik Karlsson pelaa uskomatonta pudotuspelikevättä, ylistää Yle Urheilu NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

urheilu
Erik Karlsson.
Erik Karlsson on nykyään huippuluokan puolustaja kahteen suuntaan.AOP

*NEW YORK. *Noin neljätoista kuukautta sitten mittani tuli täyteen. Olin katsellut Erik Karlssonin huoletonta menoa ja Ottawan mitäänsanomatonta kehitystä liian kauan. Avasin sanaisen arkkuni liittyen ruotsalaistähden pelaamiseen, enkä kadu sanojani tänäkään päivänä.

Huoleton juokseminen vailla punaista lankaa, oli Ottawan arkea vielä viime kaudella. Karlsson loisti, mutta omissa kolisi niin, ettei laskuissa pysynyt perässä. Kaikki paitsi Ottawa joukkueena onnistuivat.

En ilmeisesti ollut ainoa, joka oli tehnyt tämän havainnon, sillä kasvutarina, joka Ottawalta ja sen kapteenilta on tällä kaudella nähty, on ollut huimaa seurattavaa. Ja tämä muutos on lähtöisin uudesta valmennusjohdosta, jonka ensimmäinen viesti joukkueelle syksyllä oli, että hanat omassa päässä on saatava suljettua.

On käsittämätöntä, miten Karlssonista on tuunattu alle vuodessa yksi lajihistorian merkittävimmistä pelaajista. Puhumme jopa lajia mullistavasta pelaajasta.

Erik Karlssonia on tällä päivämäärällä helppo kutsua maailman parhaaksi puolustajaksi.

Karlssonin pelaaminen tällä hetkellä on yksinkertaisesti mahtavaa seurattavaa. Pelissä on kaikki ne elementit, mitkä tekivät Karlssonista jo aiemmin poikkeuksellisen pelaajan, mutta nyt kokonaisuus on ehjempi. Ruotsalainen supertähti on edelleen maaginen luistelija ja uskomaton kiekonkäsittelijä, mutta nyt peliin on tullut elementtejä, joilla Karlsson kannattelee koko joukkuetta.

Ja päävalmentaja Guy Boucher on nimenomaan se mies, joka auttoi Karlssonia kasvamaan pelaajaksi, jota tämä nyt on: kaikilla tavoilla huippuluokan puolustaja kahteen suuntaan.

Karlsson on juuri nyt parempi jääkiekkoilija kuin koskaan aiemmin. Vastuuton sinkoilu hyökkäyspäässä on vaihtunut paremmin laskelmoituihin riskeihin kiekolla, ja mikä parasta, se ei ole vähentänyt käytännössä lainkaan ruotsalaisen dominanssia kiekollisessa pelissä. Seitsemäntoista maalia ja 71 pistettä runkosarjasta puhuvat puolestaan.

Suuremman vaikutuksen tekee silti tapa, jolla ruotsalainen on alkanut sitoutua oman maalin varjeluun. Tämä näkyy paitsi fiksumpina valintoina kiekon kanssa, myös esimerkiksi blokattujen laukausten määrässä. Kun Karlsson toissakaudella blokkasi 1,1 laukausta ottelua kohden, tällä kaudella lukema oli runkosarjan osalta 2,6.

Karlsson blokkasi runkosarjassa toiseksi eniten laukauksia kaikista pelaajista.

Joku voisi jopa alkaa keskustelun siitä, onko Karlssonin tehtävä blokata sutena kiekkoja ottaen samalla riskin loukkaantumisten kanssa, mutta Karlsson ei ole miettinyt tätä hetkeäkään, päinvastoin. Jalkavamman kanssa läpi pudotuspelien taistellut Karlsson on näyttänyt loukkaantuneenakin kykynsä dominoida mitä tahansa ottelua NHL:ssä.

Kapteenin halu sitoutua tuoreen päävalmentajan puolustus ensin- ajattelumalliin, on kaiken ytimessä, kun puhutaan Ottawan nykymenestyksestä. Ottawa on Karlssonin joukkue, ja juuri Karlsson on se pelaaja, joka näyttää muille eteen jokaisen iltana. Muu joukkue on alkanut seurata johtajansa esimerkkiä, ja samalla lumipallo on alkanut pyöriä.

Ottawa on tätä nykyä äärimmäisen yhtenäinen sekä tiivis joukkue.

On käsittämätöntä, miten nopeasti Ottawa ja Karlsson ovat löytäneet tekemiseensä uuden suunnan. Jos aiemmin tuntui, että Karlsson pelasi ajoittain vain itselleen, nyt kipujen ja loukkaantumisen kanssa taisteleva ruotsalainen näyttää eteen parhaiden johtavien pelaajien tavoin.

Erik Karlsson on juuri nyt yksi NHL:n viihdyttävimmistä pelaajista. Ellei viihdyttävin. Puhumme nimittäin kaikilla tavoin poikkeuksellisesta, jopa lajia mullistavasta yksilöstä. Karlssonin luisteluun ja taitoon sekä kovaan johtajuuteen perustuva peli, on kaikilla tavoin uniikkia, mitä on lähes mahdotonta mallintaa.

Ruotsalainen on löytänyt 26-vuotiaana peliinsä juuri oikeanlaisen fokuksen ja tasapainon, mikä mahdollistaa parhaalla mahdollisella tavalla huiman potentiaalin esiin tuomisen. Karlsson saa edelleen olla joukkueen päätirehtööri, mutta nyt kapteeni tekee sen tavalla, joka palvelee myös joukkuetta.

Ei ole miltään osin sattumaa, että samaan aikaan Ottawa menee ensimmäistä kertaa konferenssifinaaliin sitten kevään 2007.

Ironista sen sijaan on, että kahdesti vuoden parhaaksi puolustajaksi NHL:ssä valittu Karlsson saattaa tällä kaudella jäädä ilman pokaalia. Juuri silloin, kun ruotsalaistähti sen olisi eniten ansainnut. Voi kuitenkin olla, että joukkueen menestys on James Norris-haavaan se kaikkein maukkain lääke.

ja sitä Karlsson 2.0 itsekin arvostaa enemmän.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat