1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten MM 2017

Tässä tilasto, joka paljastaa Leijonien syvimmän ongelman

Yle Urheilun Aamujää-ohjelmassa tarkasteltiin Leijonien hyökkäyspelaamista. Asiantuntija Antti Pennasen tilastointi avaa Suomen ongelman.

Grafiikka Leijonien hyökkäyspelistä MM-kisoissa 2017.

Aamujää MM-kisojen ajan joka arkiaamu Aamu-tv:ssä ja Yle Puheessa kello 8.08-8.40.

Vaikka Suomi ottikin MM-kisoissa 5-2-voiton Sloveniasta, niin peli paljasti myös tuttuja ongelmakohtia Leijonien pelaamisessa. Hyökkäyspelaaminen ei ole kunnossa, vaikka vastustaja ei kuulunut MM-kisojen kärkimaihin. 

Aamujää-ohjelmassa tarkasteltiin sitä, miten Suomi pystyi ylittämään hyökkäyssiniviivan.

- Tämä on tehokas tapa mittamaan hyökkäyspelin laatua, Pennanen perustelee.

Tilasto kertoi seuraavaa. Leijonat hyökkäsi 29 kertaa alivoimaisena Slovenian puolustusta vastaan. Tasavoimaisena 23 kertaa ja ylivoimahyökkäyksiä tuli ainoastaan neljä kappaletta.

- Alivoimaisten ja tasavoimaisten hyökkäysten suhde pitäisi olla toisin päin. Sen myötä suorahyökkäystehokkuus kasvaisi. Sehän on ollut nyt Suomen ongelma, Pennanen purki.

Suomen paikat ja maalit Pariisin MM-jäillä ovat tulleet käytännössä päätypelin kautta. Mikä sitten keinoksi, että Leijonien hyökkäyspelaaminen kohentuisi? Miten Suomi kääntäisi alivoimaisten ja tasavoimaisten hyökkäysten suhteen paremmaksi?

- Ongelmathan syntyvät jo aikaisemmin kuin siinä hyökkäyssiniviivalla. Kaikki lähtee oman pään lähtöpelaamisesta, Pennanen pohjusti.

Ja se oli Suomella Sloveniaa vastaan pääsääntöisesti hidasta. Tämän totesi pelin jälkeen myös Leijonien valmennus.

- Kanadaa ja muita huippumaita vastaan Suomi voikin pelata kuten Sloveniaa vastaan. Eli hidastaa peliä ja hyökätä paljon viivelähtöjen kautta. Mutta Suomi pystyisi hyökkäämään myös paljon nopeammin, jotta vastustajan puolustusmuoto ei ehtisi tulla kasaan, Pennanen sanoi.

Nopeuttaminen tulee nimenomaan hyödyntämällä kirjoa syöttöjen pituuksia. Tässä olisi maajoukkueella monipuolistamisen paikkaa.

- Ensimmäinen syöttö on usein liian lyhyt, laitahyökkääjät ovat liian alhaalla. Syöttöpituuksia pidentämällä saisi lisää tilaa ja aikaa hyökätä, Pennanen sanoo.

- Lyhytsyöttöpelillä on vahvuutensa, mutta ongelmia tulee juuri tällaisissa tilanteissa. Suomen jääkiekon pitäisi mennä siihen suuntaan, että olisi myös vaihtoehtoina syöttää pidempiä syöttöjä.