Suora

  • Elävä arkisto esittää

Miksi Leijonien menestysresepti vanhentui ja jäykistyi? "Jalkapallossa keskustelu on monipuolisempaa"

Yle Urheilun MM-asiantuntija avasi perjantaina Aamujää-ohjelmassa Meidän pelin nykytilaa ja tulevaisuutta.

Jääkiekon miesten MM 2017
Leijonat juhlii Sebastian Ahon tekemää avausmaalia.
Katso video klikkaamalla kuvaa!

Aamujää MM-kisojen ajan joka arkiaamu Aamu-tv:ssä ja Yle Puheessa kello 8.08-8.40.

Meidän peli. Suomalainen jääkiekon menestysresepti, jolla Leijonat on voittanut mestaruuksia ja mitaleita sekä junioreiden, nuorten että aikuisten MM-kisoissa. Lyhyesti avattuna Meidän peli on yhteistyöjääkiekkoa, joka perustuu lyhytsyöttöpeliin ja viisikon tiiviyteen.

Leijonat rakentaa päävalmentajansa Lauri Marjamäen johdolla tänäkin keväänä Pariisin ja Kölnin MM-turnauksessa tyyliään Meidän peliin nojaten.

- Kun Meidän peli kehitettiin, oli taustalla filosofia, että se on hyökkäystä ja puolustusta suhteessa vastustajaan. Tavoitteena oli luoda siitä joustava ja monipuolinen pelitapa ja sitä kautta ottelusuunnitelmia eri joukkueita vastaan, Yle Urheilun asiantuntija Antti Pennanen kertoi Aamu-tv:n ja Yle Puheen Aamujää-ohjelmassa.

Pennanen tuntee Meidän pelin läpikotaisin. Pelifilosofia henkilöityi etenkin kevään 2011 MM-kullan jälkeen Jukka Jaloseen, jonka kanssa Pennanen on tehnyt yhteistyötä ja keskustellut pelin kehityksestä jo vuosien ajan.

Jalonen, Pennanen, Timo Lehkonen, Janne Mälkiä ja Kari Lehtonen muodostivat Nuorten Leijonien valmennusryhmän, joka johdatti Suomen alle 20-vuotiaiden MM-kultaan tammikuussa 2016.

Pennasen mukaan Meidän peli on vuosien varrella kehittynyt laadukkaammaksi, mutta myös jäykistynyt. Siksi hän päätti kokeilla ensimmäisellä päävalmentajakaudellaan SM-liigassa "jalostettua" Meidän peliä.

Se toimi. HPK pelasi viihdyttävästi sekä laadukkaasti ja oli erittäin lähellä edetä mitalipeleihin Pennasen komennossa.

- Lyhytsyöttöpeliin vannotaan paljon. Pitkillä syötöillä voidaan kuitenkin ohittaa samalla kertaa useita vastustajia. Tabuna on ollut, ettei niin saa hyökätä, mutta miksi?

- Kun ensimmäinen (avaava) syöttö on pidempi, se antaa mahdollisuuden hyökätä tasavoimaisena hyökkäyssiniviivalle saakka, Pennanen sanoi.

Leijonat-grafiikka maalit
Suomi on tehnyt MM-jäillä 12 maalia, mikä tarkoittaa kolmen maalin keskiarvoa. Koko kauden maalikeskiarvo on huomattavasti matalampi.Harri Vähäkangas, Yle

Paljon opittavaa jalkapallosta

Pennanen kertoi olleensa jääkiekon yksityiskohdista vieläkin kiinnostuneempi 2010-luvun alussa, jolloin hän työskenteli HPK:n A-junioreiden päävalmentajana.

Siis samoihin aikoihin, kun Jalonen johdatti epäilijöistään ja saamastaan kritiikistä huolimatta Leijonat maailmanmestariksi Bratislavassa 2011.

- Näiden kokemusten myötä pelistä on helpompi löytää nopeastikin tiettyjä lainalaisuuksia, jotka toistuvat. Jääkiekko on nopea peli, joten toistuvuutta on vaikeampi löytää kuin vaikka jalkapallosta.

Pennanen viittaa lainalaisuuksilla esimerkiksi hyökkäyssiniviivan ylityksiin, maalipaikkoihin tai avauspelaamiseen. Hyökkäyspelaamisessa Meidän pelissä korostuvat tilan voittaminen ja tilan tekeminen.

- Jossakin vaiheessa luovutaan kiekosta ja pyritään maalintekoon. Samat asiat ovat jalkapallossa. Puolustussuunnassa paineistaminen, ohjaaminen ja maalien estäminen. Yksi asia on myös "kolmioiden" kautta hyökkääminen, on löydyttävä syöttösuuntia. Jalkapallossa löytyy myös käsittääkseni "timantteja" ja muita muotoja, joita jääkiekossa ei voi muodostaa.

Suomi Finaaliin, Mikko Rantanen, FIN #15, Juho Lammikko, FIN #28 Antti Pennanen
Antti Pennanen, Jukka Jalonen ja muu valmennusryhmä johdattivat Nuoret Leijonat MM-kultaan alkuvuonna 2016.Tomi Hänninen

Jalkapalloa ei pidetä urheilun kuninkuuslajina turhaan. Jääkiekko on taktisesti vielä paljon jäljessä jalkapallon vivahteita ja monipuolisuutta.

- Jos miettii jalkapallon pallonhallinta- ja lyhytsyöttöpelijoukkueita, niin hekin syöttävät linjojen yli ja muotojen keskelle. Sieltä löytyy monipuolisia pituuksia syötöissä.

- Voisiko Suomessakin vapauttaa keskustelua? Lyhytsyöttöpelissä on hyviä puolia, mutta monipuolisuutta olisi hyvä löytää. Jalkapallo on tietenkin luonteeltaan toisenlainen peli kuin jääkiekko, mutta peli ja siitä keskustelu ovat monipuolisempia kuin keskustelu Suomi-kiekossa.

Viivelähdöille yhä paikkansa

Pennanen nostaa jalkapalloseuroista esimerkikseen Juventuksen. Italialainen mahtiseura ja kestomenestyjä tunnetaan aukottomasta puolustuspelistään. Kun "Vanha Rouva" uusiutuu ja voittaa jatkuvasti, ei kritiikille jää juurikaan tilaa.

- Jalkapallojoukkueilla on kyky muokata peliä enemmän kuin jääkiekkojoukkueilla. Onneksi minulla on hyviä jalkapalloystäviä, jotka auttavat ymmärtämään peliä. He auttavat löytämään toistuvuutta.

Toisin kuin jalkapallon Mestarien liigan finaalin tällä viikolla yltänyt Juventus, Marjamäki ja Leijonat ovat saaneet Pariisiin MM-esitystensä aikana rutkasti kritiikkiä.

Suomen peliä on haukuttu muun muassa hitaaksi, vanhanaikaiseksi ja tehottomaksi. Pennasen mukaan kritiikille on ollut paikkansa, mutta arvostelu on ollut kohtuutonta.

Asiantuntijan mukaan esimerkiksi Leijonien viivelähtöjen täydellinen tuomitseminen ei ole oikeutettua.

- Kaikkien huippujoukkueiden peliin kuuluvat myös viivelähdöt, vaikka toisin usein ajatellaan. Suomen tilastoista kuitenkin näkyy, että nopeat hyökkäykset ovat tehokkain tapa tehdä maaleja. Mahdollisuudet niihin täytyy löytää ja uskon, että Suomen valmennus tietää faktat.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat