Hyppää sisältöön

Rion olympiapaikan karkaaminen sisuunnutti soutaja Robert Venin: tähtäimessä maailman huippu

Suomen soutumenestys lepää tällä kaudella pääosin miehissä Robert Venin ja naisissa Eeva Karppisen harteilla.

Urheilujuttuja: Robert Ven on viime vuodet ollut Suomen menestynein miessoutaja
Urheilujuttuja: Robert Ven on viime vuodet ollut Suomen menestynein miessoutaja

Hämeenlinnan Soutajia edustava Robert Ven on usean vuoden ajan kantanut suurimman vastuun suomalaisen miessoudun kansainvälisestä menestyksestä. Ven oli todella lähellä olympiapaikkaa Rion kesäkisoihin 2016. Lähellä oli, etteivät airot lentäneet venevajan nurkkaan pettymyksen seurauksena.

Miehen mieli kuitenkin muuttui, kun hän näki miten kaverit, jotka Ven oli kukistanut maailmancupissa pärjäsivät hyvin olympiaregatassa. Mieli alkoi taas vetää vesille.

- Olen yrittänyt kääntää pettymyksen sulattelemisen siihen suuntaan, että mitä olisin voinut tehdä paremmin kuten kisataktiikat ja valmistautumiset. Täytyy tunnustaa, että pettymys ja sen käsittely kasvatti minua ihmisenä. Samalla se kasvatti näyttämisen halua ja poisti ylimääräistä painetta, Ven kertoi Yle Urheilulle harjoitusten lomassa Hämeenlinnassa.

Soutajien harjoitusolosuhteet ympärivuotiseen soutuharjoitteluun ovat Suomessa kansainvälisesti heppoisat, siksi talvella avovettä haetaan etelästä. Suomen maajoukkueen talvileirit pidetään Italiassa. Insinööriopintojen diplomityö on vaikuttanut Venin harjoitteluun ja varsinkin ulkomaan leireilyyn.

- Olen muuttanut paljon asioita harjoittelussani, ja koska nyt on vasta meneillä alkukausi, tuo se jonkin verran kysymysmerkkejä. Ulkomaan leireillä olen toki nähnyt mikä on muiden eurooppalaisten vauhti. Tällä soutukokemuksella, joka minulla on, kello kertoo minulle parhaiten missä mennään. Tältä osin olen mielestäni hyvällä tasolla, Ven analysoi tilannettaan hieman poikkeuksellisen talviharjoittelun jälkeen.

Robert Ven harjoittelee Suomessa Hämeenlinnassa. Kuva: Team Robert Ven

Soutajilla on maailmancupin ohella edessään tänä vuonna kahdet arvokisat: toukokuun lopussa soudetaan EM-mitaleista Tsekissä ja loppukesästä soutuporukka matkaa Yhdysvaltoihin, jossa soudetaan maailmanmestaruuksista. Tsekin EM-kisat eivät ole mitkään kyläkilpailut, sillä osallistujia on yli 900, 33:sta eri maasta. Robert Ven lähtee Tsekkeihin parantamaan edellisten kisojen kahdeksatta sijaansa.

- Minulla on takana useita tasaisia kilpailukausia, ja olen ollut jopa parhaimmillani alkukaudesta. Tähän kauteen kuntoa kuitenkin rakennetaan ajatuksella, että olen parhaimmillani loppukesästä MM-kisoissa. Sinne terävin kuntopiikki pyritään tähtäämään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä ettenkö lähtisi EM-kisoihin tavoittelemaan hyviä sijoituksia ja parantamaan edellisten kisojen sijoitustani, Ven analysoi lähtöasetelmiaan alkavaan kauteen ja EM-kisoihin.

Robert Venin ohella EM-kisoissa soutavat kevyttä yksikköä Juho-Pekka Petäjäniemi ja kevyttä pariairokaksikkoa Kasper Hirvilampi yhdessä Joonas Petäjäniemen kanssa.

Eeva Karppinen ja Ulla Varvio soutivat vuosia kaksikkoa. Tällä kaudella vain Karppinen (vas.) nähdään kansainvälisissä kisoissa. Kuva: Suomen Melonta- ja Soutuliitto (Kai Lindqvist)

Suomen naisten EM-edustus lepää yksin Eeva Karppisen harteilla. Kolminkertaisen olympiavoittajan Pertti Karppisen tytär souti useita vuosia kaksikkoa yhdessä Ulla Varvion kanssa. Rion olympiapaikka jäi kaksikolta sanan mukaisesti hiuskarvan päähän. Ulla Varvio ei tällä kaudella kilpaile kansainvälisissä kisoissa, joten Karppinen jäi ilman paria ja soutaa näin ainakin tämän kauden yksikköä. Yksikkösoutu ei ole suinkaan turkulaiselle uusi asia, mutta arvokisoissa EM-tai MM-tasolla hän ei ole yksikköä soutanut ellei mukaan lasketa vuoden 2014 opiskelijoiden MM-regattaa.

Karppinen on saanut valmistautua kauteen ilman ongelmia, sillä loukkaantumisia ei ole ollut hidastamassa harjoittelua. Valmennuksen suhteen ei myöskään ole tapahtunut muutoksia: päävastuun kantaa Ilona Hiltunen ja isä Pertti antaa sekä henkistä tukea että vinkkejä apuvalmentajan roolissa. Karppisen päätähtäin on kuten koko maajoukkueella menestyminen MM-kisoissa, jotka odottavat soutajia alkusyksystä Usassa. EM-kisat ovat yksi vaihe valmistautumista kohti MM-regattaa.

- Harjoittelussa ei vielä ole pyritty repimään irti tehoja, vaan rakennettu pohjaa taloudelliselle soudulle. Yksikkösoutajan kilpailu kestää hieman kauemmin kuin kaksikossa soutaen, vaikka matka on sama. Odotan EM-regattaa innolla onhan se maajoukkueelle virallinen kauden avaus kansainvälisellä tasolla. On mielenkiintoista päästä mittaamaan asemansa eurooppalaisessa vertailussa, Karppinen kertoi Yle Urheilulle.