1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten MM 2017

Leijonien peliin tuli merkittävä muutos – "Meni ihan päälaelleen"

Viikonlopun pelit toivat Suomen peliin aivan uuden vaihteen. Mutta maalinteon tehokkuutta se ei vielä nostanut.

Leijonat juhlii johtomaalia.
Katso video klikkaamalla kuvaa.

Aamujää MM-kisojen ajan joka arkiaamu Aamu-tv:ssä ja Yle Puheessa kello 8.08-8.40.

Tehokkuus maalipaikoissa. Leijonat ovat jälleen tutun pähkinän äärellä MM-jäillä.

Viime viikolla Aamu-tv:ssä tarkasteltiin asiantuntija Antti Pennasen johdolla sitä Suomen vaillinaista hyökkäyspelaamista. Tuolloin Leijonat hyökkäsi hitaasti – ja valtaosin alivoimaisena. Hyökkäyspelin laatuun tuli viikonlopun Norja- ja Sveitsi-otteluissa iso muutos.

- Se muuttui ihan päälaelleen. Slovenia ja Sveitsi eivät pelaa samalla tavalla, mutta muutos on todella iso. Tämä kertoo ennen kaikkea sen, että Suomi pääsee hyökkäysalueelle paremmin, Pennanen avasi maanantain Aamujää-lähetyksessä.

Tähän mittarina käytettiin sitä, miten Suomi ylittää siniviivan. Kun Sloveniaa vastaan yli 50 prosenttia hyökkäyksistä oli alivoimaisia, viikonlopun aikana näiden osuus väheni kolmannekseen. Suomi nopeutti avaamistaan ja pääsi paremmin hyökkäysalueelle.

- Mutta nyt pitäisi miettiä myös sitä, mistä tulisi sitä tehokkuutta lisää. Viidellä viittä vastaan pelattaessa se on juuri nyt isoin haaste, Pennanen totesi. 

- Valmennuksen ja pelitavan tehtävä on saada todennäköisyyksiä puolelleen. Monissa otteluissa ne ovatkin olleet Suomen puolella, mutta pelaajista pitäisi löytyä nyt sitä maalintekovoimaa.

Pennasen laskemien mukaan Suomi tarvitsee noin yhdeksän paikkaa yhteen maaliin, kun vastustajalla se lukema on 5-6 paikan välissä.

- Lyhyellä aikajänteellä on tosi vaikea tehdä tälle asialle mitään. Mutta jo se, että on paikkoja, antaa uskoa, Pennanen sanoi.

- Tässähän mennään ihan periaatteessa pelaajakehitystyöhön. Me olemme Suomessa aika hyviä valmentamaan sitä, mitä tapahtuu omalta alueelta hyökkäyssiniviivalle. Mutta sitä olennaista eli maalintekoa pitäisi saada menemään eteenpäin.