Koe uusi yle.fi

Suora

  • Sportmagasinet

Yle Puhe: Mikä saa ihmisen ryhtymään erotuomariksi?

Yle Puheen Urheiluillassa asiaa erotuomareista. Lähetys alkaa klo 18.03.

urheilu
Erotuomari Felix Brych näyttää Porton Alex Tellesille punaista korttia.
AOP

Mitä olisikaan urheilu ilman oikeutta? Tuomareiden rooli urheiluhistoriassa on pitkä monimuotoinen. Tuomarit antavat urheilussa päätöksenteoillaan kasvot oikeudelle ja säännöille. Samalla he määrittävät toiminnallaan merkittävästi tapahtumien kulkua.

Välillä tuomarit saavat toiminnalleen laajalti kiitosta, mutta liian usein heidän tehtävänään on toimia yleisön sylkykuppina. Mikä saa ihmisen ryhtymään vapaaehtoisesti tuomariksi, vaikka työnkuva on monelle ennalta tuttu juttu?

Yle Puheen Urheiluillassa pääsevätkin tällä kertaa ääneen entiset ja nykyiset erotuomarit. Studioon saapuvat jääkiekkoerotuomari Jenni Heikkinen, Palloliiton tuore erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä sekä Kansainvälisen luisteluliiton (ISU) kansainvälisten tuomareiden kouluttaja Mika Saarelainen.

Jenni Heikkinen on tuomaroinut lähes kymmenen vuoden ajan jääkiekon parissa. Heikkinen on ollut tuttu näky tuomarina monissa arvoturnauksissa. Päätuomarina ja linjatuomarina työskentelevä Heikkinen on kerännyt kokemusta niin naisten kuin miestenkin peleistä. Entisen jääkiekkoilijan tähtäimenä siintävät ensi vuonna järjestettävät talviolympialaiset Etelä-Koreassa.

Jouni Hyytiä teki pitkän uran erotuomarina jalkapallon parissa. Hyytiä omaa merkittävän kokemuksen niin kotimaisilta kuin kansainvälisiltäkin kentiltä. Nyt entinen huippuerotuomari toimii Palloliitossa erotuomaripäällikkönä.

Mika Saarelainen on luonut pitkän uran taitoluistelun parissa. Tuomareiden kouluttajana pätevöitynyt Saarelainen on ainoa ihminen maailmassa, joka on kaikkien taitoluistelulajien ylimmän tuomariluokan ylituomari.

Lähetys starttaa klo 18.03. Iltaa isännöivät Joni Piirainen ja Jussi Putkonen. Voit osallistua lähetykseen joko sähköpostilla urheiluilta@yle.fi, Twitterin välityksellä tunnisteella #urheiluilta tai shoutboxin kautta osoitteessa yle.fi/radio/ylepuhe/suora/

Yle Puheen Urheiluilta keskiviikkona 17.5.2017 klo 18.03-20.00.

Suosittelemme

Tuoreimmat