Nämä asiat mahdollistivat Leijonien jättipotin – kriitikoille luu kurkkuun

Suomi jäädytti Yhdysvallat täysin MM-kisojen puolivälierissä. Mutta miksi? Yle Urheilun Sami Laine listasi kolme syytä Leijonien jättipotille.

Jääkiekon miesten MM 2017

3

Tässä Suomen avausmaali USA:ta vastaan syntyy
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ylimielisen löysä USA

Yhdysvallat oli puolivälieräottelun alusta lähtien jäissä, joukkueen pelistä puuttui täysin nuoruuden innon tuoma intensiteetti. Jo voitokkaassa Venäjä-ottelussa oli aistittavissa nuorien ja taitavien amerikkalaisten ylimielisyys: Kölnin lohkon ykköstila ja 5-3-voitto Venäjästä irtosivat pudotuspelejä ajatellen liian helposti.

Kurinalainen ja rauhallinen Suomi riisui Yhdysvallat aseista, puolusti tiiviisti ja turhautti jenkit. Kaiken kruununa olivat Harri Säterin loistavat torjunnat ja vakuuttavat otteet Leijonien tolppien välissä.

2

Suomi juhlii voittoa Sveitsistä
AOP

Yhtenäinen leijonalauma

Leijonat on ollut koko MM-kisojen ajan hirmuisessa pyörityksessä. Suurimman lastin on kantanut totta kai päävalmentaja Lauri Marjamäki. Kritiikki ja ulkopuolelta luodut paineet ovat vain vahvistaneet kokematonta leijonalaumaa. Henkiset johtajat Lasse Kukkosen ja Valtteri Filppulan johdolla ovat olleet tässä avainasemassa.

Alkusarjan vaikeista pelillisistä ongelmistaan oppinut Suomi pelasi Yhdysvaltoja vastaan vanhaa tuttua maajoukkuelätkää, joka perustui tiiviiseen joukkuepeliin, jossa kaikki antavat toistensa eteen kaikkensa. Usko omaan tekemiseen ei horjunut missään vaiheessa. Ensimmäistä kertaa koko MM-urakan aikana tuloksena oli jos ei nyt täysin tasapainoinen 60-minuuttinen, niin erittäin lähellä sitä.

1

hännikäinen hietanen kanada
AOP

Meidän peli

Viimeinen alkusarjan ottelu Kanadaa vastaan oli Leijonien kasvutarinan kannalta erityisen merkittävä. Suomi yritti taistella kiekkomaailman jättiläistä vastaan nopealla pelillä. Se ei toiminut. Leijonat oppi. Yhdysvaltoja vastaan Suomi pyrki pääosin hidastamaan vastustajaa ja rytmitti peliä mainiosti: keskialueen ohjauspeli toimi, pitkät hyökkäykset rullasivat paremmin ja kontrolloituja lähtöjä oli enemmän.

Totta kai tarvittaessa Leijonat hyökkäsi myös nopeasti – monipuolista peliä siis. Pelisuunnitelma laadittiin vastustajan mukaan, ja tuloksena oli erittäin tyylikäs Meidän pelin voitto.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme