Suora

  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Traktorista 40 miljoonan imperiumin hallitsijaksi: Cocksin Jari Viita Mestarien liigan lumoissa

Riihimäen Cocks jahtaa viidettä peräkkäistä miesten käsipallomestaruutta, mutta seuran kummisedän Jari Viidan suunnitelmat ovat kaukana europeleissä.

urheilu
Urheilujuttuja: Traktorista 40 miljoonan imperiumin hallitsijaksi: Cocksin Jari Viita Mestarien liigan lumoissa
Urheilujuttuja: Traktorista 40 miljoonan imperiumin hallitsijaksi: Cocksin Jari Viita Mestarien liigan lumoissa

RIIHIMÄKI. Kaikki alkoi yhdestä traktorista. Jari Viita osti sen 15-vuotiaana. Ajokortin ehti hankkia myöhemmin.

Yhdessä isänsä Antin kanssa Viita on loihtinut 40 vuodessa kuljetus- maansiirto- ja logistiikkapalveluihin keskittyvän, omanlaisensa imperiumin. Viita-yhtiöiden rekat paahtavat tavaraa Riihimäeltä eri puolille Suomea, Jäämerelle asti.

Alansa metkut tunteva Viita on kasvattanut liikevaihdon yli 40 miljoonaan euroon, mutta Cocksin käsipalloseuran kanssa hän on vasta alkutaipaleella.

Viita on paiskinut hommia Cocksin kummisetänä reilut 10 vuotta, ja vauhti kiihtyy vuosittain. Cocks johtaa SM-liigan finaalisarjaa voitoin 2-0, ja BK-46 on jäämässä hopealle. Kolmas finaaliottelu pelataan lauantaina Riihimäellä.

Lisäksi Cocks eteni ensimmäisenä suomalaisjoukkueena Euroopan cupin lohkopeleihin. Viidan unelmat ovat vielä pidemmällä, Mestarien liigassa.

- Vaatii pitkään duunia, että saamme lisää yleisöä katsomoihin. Kateellisena katsoin, paljonko Joensuussa korisfinaaleissa kävi väkeä, ja Salossa naislentiksen finaaleissa. Nyt meidän pitää miettiä, miten teemme asiat paremmin Riihimäellä. Kyllä keskustassa pitäisi näkyä Cocks-huiveja ja Cocks-perheitä, Viita kertoi Yle Urheilulle hänelle rakkaan soratontin reunalla.

Viita on rakentamassa Riihimäelle Suomen suurinta käsipallohallia, joka vetäisi 2500 katsojaa ja täyttäisi Mestarien liigan vaatimukset. Hallin hintalappu on reilut neljä miljoonaa euroa. Valmistuminen kaudelle 2020.

Mistä yleisöä katsomoihin?

Käsipallon vetovoimaan vaaditaan paljon muutakin. Cocks joutuu tyytymään noin 500 katsojan lukemiin, vaikka joukkue porskuttaa historiansa huipulla. Työmaata siis riittää.

- Jos me pelataan Mestarien liigan lohkovaiheessa, niin vuosiliikevaihdon pitää nousta kahden ja kolmen miljoonan väliin. En pysty erittelemään, mistä se raha tulee. Paljonko saadaan pääsylipputuloja, kun Jari Sillanpäätä tulisi kuuntelemaan kolme tuhatta ihmistä.

Cocks on hankkinut runkopelaajia yleensä ulkomailta, mutta suunnitelmat ovat muuttumassa. Joukkue kaappasi jo Theo Westerlundin Siuntiosta ja seuraavaksi listalla on lahjakas tykki Andre Udd, joka pelaa finaalipelejä BK-46:n raitapaidassa.

- Haaveena on, että kaikki pelaajat asuisivat kilometrin säteellä uudelta hallilta, mutta se ei varmaan nykyurheilussa ole realismia. Sen eteen tehdään töitä, että saisimme parempia riihimäkeläisiä mukaan, Viita muistutti.

Cocksin pitäisi pystyä myös kauppaamaan huippupelaajiaan ulkomaille. Teemu Tamminen ja Nico Rönnberg kelpaisivat taidoiltaan ammattilaisseuroihin.

Siirtorulettipelissäkin Viidalla riittää nappuloita. Hän omistaa 10 prosenttia tanskalaisesta käsipalloseurasta Kolding Kööpenhaminasta. Sijoitus käsipalloon on samalla sijoitus omaan bisnekseen.

Haiskahtaa Rönnbergin seuraavalta osoitteelta.

Käsipallon 3. SM-finaali Cocks-BK-46 lauantaina 20.5. suora lähetys TV2 klo 15 alkaen.

kuvaus: Jouko Tapper, leikkaus: Janne Lindroos.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat