Hyppää sisältöön

Kommentti: Työrauha tuli – miten Marjamäki tarttuu Suomi-kiekon ongelmiin?

Leijonien päävalmentajalla riittää pohdittavaa, miten Suomi pystyy kuromaan huippumaiden koko ajan kasvavaa etumatkaa kiinni, kirjoittaa Yle Urheilun Teemu Tammilehto.

Lauri Marjamäellä riittää mietittävää. Kuva: Tomi Hänninen

KÖLN. Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue hävisi lauantaina MM-välierässä 1-4 ja päävalmentaja Lauri Marjamäki myönsi suoraan, että Tre Kronor oli parempi. Jopa niin paljon, ettei Suomi olisi välttänyt voittanut edes parhaalla pelillään.

Se kertoo, miten nykykiekko menee kovaa vauhtia eteenpäin ja Suomi on putoamassa kelkasta. Aiemmin Leijonat sai pelitavallaan ison etulyöntiaseman, nyt näin harvoin käy. Toki välillä USA katsoo videoita laiskasti, mutta pääosin huippujoukkueet Ruotsin lailla pystyvät tukahduttamaan Leijonien pelin.

Suomella on huippumaita vähemmän huippuyksilöitä. Vaikka patriklaineet, sebastianahot ja aleksanderbarkovit kasvavat kovaa vauhtia tähtipelaajiksi, muiden huippujen kaltaista pelaajamassaa ei ole jatkossakaan. Kasvaviin huippuyksilöihin ei voi pelkästään tuudittautua.

Tällä kaudella Leijonat on pelannut suurimmalta osin nihilististä altavastaajakiekkoa, jossa maalipaikat pyritään pitämään mahdollisimman pienenä molempiin suuntiin. Oman maalivahdin lasketaan hoitavan vähäiset paikat vastustajaa paremmin, jolloin tuloksena on usein niukkoja voittoja. Ne tulevat lähes poikkeuksetta puolustuksen kautta, ja huippumaita vastaan hyökkäys jää täysin olemattomaksi.

Altavastaajatyylillä voi voittaa täydellisenä iltana kenet tahansa, kuten USA-puolivälierä osoitti. Lopulta se on kuitenkin todennäköisyyksiä vastaan taistelemista, joka voi välillä kääntyä jopa katastrofaalisiin tuloksiin.

Siksi olikin onni, että todennäköisyydet soivat Marjamäelle myönteisen tuloksen ensimmäisestä MM-turnauksestaan, kävi pronssipelissä miten tahansa. Vaikea tulokaskausi maajoukkueen peräsimessä päättyy myönteisissä merkeissä ja tämänhetkinen leijonakuningas saa työrauhan pohtia, mihin Suomi-kiekon lippulaivan peliä täytyy viedä.

World Cupista alkaneen vaikean vuoden jälkeen ääritarkan Marjamäen muistikirja on varmasti täynnä kehityskohteita niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella. Ensimmäiset kehityssuunnat päävalmentaja todennäköisesti linjaa jo sunnuntaina pronssipelin jälkeen.

Lue myös: