"Todennäköisesti koko MM-turnauksen paras pelaaja" - seuraa heitä Leijonien pronssiottelussa

Yle Urheilu listasi Leijonien sunnuntaisen MM-kiekkovastustajan tärkeimmät pelaajat.

Artemi Panarin ja Jevgeni Kuznetsov juhlatuulella MM-välierässä Kuva: EPA

Jääkiekon MM-kisat päättyvät Suomen osalta sunnuntaina alkuillasta pronssiotteluun Venäjää vastaan. Yksi turnauksen ennakkosuosikeista hävisi välierässä Kanadalle, mutta sen riveissä on silti kova nippu maailmanluokan pelimiehiä.

Tässä heistä muutama.

Nikita Kutsherov

Pronssiottelussa ei parane jäähyillä. Venäjällä on erikoistilannepelaamisessa mielin määrin ratkaisuvaihtoehtoja, mutta hädän hetkellä yksinkertaisin tapa tehdä maali on pelata kiekko oikealle b-pisteelle, missä Kutsherov odottaa valmiina. Poikittaissyöttö kulmasta tai levitys siniviivasta ovat ne keinot, joilla Venäjä - ja NHL:ssä Tampa Bay -pohjustavat Kutsherovin huiman tykin. NHL:ssä sillä heilutettiin menneenä talvena verkkoa tasan 40 kertaa.

Vadim Shipatshjov

Tuttu mies erityisesti Minskin MM-kisoista kolmen vuoden takaa. Silloin nämä joukkueet kohtasivat loppuottelussa ja Shipatshjov oli turnauksen pistekuningas. Hiljattain sopimuksen NHL:ään tehnyt tähtihyökkääjä loisti erityisesti MM-kisojen alkumetreillä ja yhdeksän ottelun jälkeen koossa on jo 13 tehopistettä, joista 11 syöttöjä. Venäjän toisen ylivoimaviisikon aivot.

Andrei Vasilevski

Lauantai kääntyi unelmasta painajaiseksi vain muutamassa kymmenessä minuutissa. Vasilevski oli Venäjän sankari pysäyttäessään huimia tilanteita välierässä Kanadaa vastaan. Sitten paketti hajosi sekä Venäjän puolustuspelaamisessa että maalilla. Vasilevski päästi päätöserässä kolme maalia, ja vaikka niistä ei voi syyttää yksin maalivahtia, on sunnuntai kova paikka. Joko Vasilevski saa mahdollisuuden kiillottaa mainettaan, tai Venäjä tekee venäjämäisen ratkaisun laittamalla vastuuvahtinsa penkille turnauksen päätösotteluun. Leijonien kannalta jälkimmäinen saattaisi jopa olla suotuisampi ratkaisu.

Artemi Panarin

Pelkästään nykyhetken hyökkäyksellistä taitoa mitattaessa Panarin on todennäköisesti koko MM-turnauksen paras pelaaja. Yhdessä Kutsherovin ja Jevgeni Kuznetsovin kanssa Panarin muodostaa Venäjän vaarallisimman hyökkäyskolmikon. Kun numero 72 kuljettaa kiekon yli hyökkäyssiniviivan, on syytä olla tarkkana - poikittaisliikkeet, millintarkat syötöt ja leikitellen vaihdeltavissa oleva pelinopeus ovat kaikki Panarinin valttikortteja.

Valeri Nitshushkin

Entinen superlupaus ei ole ollut entisensä loukkaantumisensa jälkeen. Ykköskierroksen NHL-varaus valittiin jo teininä Venäjän olympiajoukkueeseen Sotshiin, mutta lupaavan tulokaskauden jälkeen ura ei jatkunut odotetulla tavalla. Kolmen Dallas-kauden jälkeen Nitshushkin siirtyi vuosi sitten takaisin Venäjälle Moskovan TsSKAan ja pelasi kohtalaisen, joskin selvästi vajaan, kauden. MM-kisoissa tehoja ei yksinkertaisesti synny, ja Sotshin olympiaturnauksen jälkeen hyökkääjä on maalannut Venäjälle vain yhdessä Euro Hockey Tour -ottelussa.

Lue myös: