Koivulla tunteet pinnassa MM-kisojen aatelointijuhlassa: ”Pystymme päättämään yhteisen matkamme Teemu Selänteen kanssa”

Aatelointi kansainvälisen jääkiekkoliiton kunniagalleriaan sai Saku Koivun liikuttumaan kyyneliin.

Saku Koivu puhui kauniisti kiitospuheessaan. Kuva: Lehtikuva

Saku Koivu ja Teemu Selänne saivat sunnuntaina jääkiekon MM-kisoissa ison kunnianosoituksen, kun heidät aateloitiin kansainvälisen jääkiekkoliiton kunniagalleriaan.

Leijonien pitkäaikaisella Koivulla oli tunteet pinnassa juhlahumussa. Hän liikuttui kyyneliin kiitospuheessaan, jossa hän suitsutti muun muassa perheettään.

Myöhemmin Koivu kertoi arvostavansa kunnianosoitusta oman kiekkouransa kärkipäähän.

– Tämän tyyppisiä asioita tapahtuu suomalaiselle jääkiekkoilijalle harvoin, Koivu sanailee Yle Urheilulle vieläkin hieman herkistyneenä.

Erityisesti Koivu oli iloinen saadessaan jakaa tärkeän hetken Selänteen kanssa. Koivu ja Selänne muodostivat Leijonissa pitkään kovan tehokaksikon. Koivu ja Selänne olivat esimerkiksi Naganon olympialaisissa 1998 ja vielä Torinon olympialaisissa 2006 Suomen tehokkaimpia pelaajia.

– Olemme olleet paljon eri kisoissa. Meillä kahdella on ollut tappioita ja pettymyksiä, onnenhetkiäkin. Jollain tavalla pystymme nyt päättämään yhteisen matkamme Teemun kanssa täällä tänään, Koivu totesi.

Koivu voitti urallaan yhden olympiahopean ja kolme olympiapronssia. MM-kisoissa hän pääsi juhlimaan maailmanmestaruutta vuonna 1995. Lisäksi Koivu pokkasi kaksi MM-hopeaa ja yhden MM-pronssin.

Nyt 42-vuotiaan Koivun mukaan menestystä osaa ajatella eri näkökulmasta kuin pelaajauralla. Koivu päätti pelaajauransa syksyllä 2014.

– Silloin kun on aktiiviura käynnissä, niin pyrkii aina parempaan. Ei ehdi tai halua pysähtyä miettimään, mitä on saavutettu. Katse on aina seuraavissa peleissä, Koivu tunnelmoi.

– Tämä on kyllä todella tunteikas päivä.

Vanhana Leijonat-legendana Koivu on ehtinyt seurata myös nyky-Leijonien otteita MM-kisoissa. Leijonien maalintekotaitoja on muun muassa kritisoitu, mutta Koivu nostaa esiin Leijonien tämän vuoden joukkueen henkisen kovuuden. Suomi voitti kohtalonpelissä puolivälierissä Yhdysvallat tyylikkäästi 2–0. Se oli erityisesti Koivulle mieleen.

– Se oli loistosuoritus, Koivu sanoi.

Erityisesti Koivu peilaa Leijonien otteita siihen, mitkä maat putosivat mitalipeleistä, mutta Suomi ei. Suomen lisäksi neljään parhaan joukossa ovat Venäjä, Kanada ja Ruotsi. Puolivälieristä kisoissa putosi muun muassa Tshekki, Sveitsi ja Yhdysvallat.

– Se on loistava suoritus, että taistelemme tänään pronssista Venäjää vastaan, Koivu muistutti.

Toivoisitko entisenä maajoukkuekapteenina jotain pelitavallisia muutoksia Leijonien pelitapaan, kun tämä kausi on purettu?

– Analyysin paikka on sitten myöhemmin, kun kisat on pelattu, Koivu muotoili.