Hyppää sisältöön

Unohtakaa Leijonien pelitapa – Suomi-kiekolla on paljon vakavampikin ongelma

Suomen jääkiekon hyvinvointi riippuu loppupeleissä pelaajien laadusta. Sen pitäisi ohjata kaikkea päätöksentekoa, analysoi Yle Urheilun asiantuntija Antti Pennanen.

Millaisia pelaajia Leijonissa pelaa on tärkeämpää kuin miten joukkue pelaa. Kuva: Lehtikuva

Suomi sijoittui sunnuntaina päättyneissä jääkiekon MM-kisoissa neljänneksi, mikä oli joukkueen materiaaliin nähden melkeinpä ylisuorittamista. Se tulee esiin Yle Urheilun asiantuntijan Antti Pennasen tekemistä pelaaja-arvioista, joissa välttäviä arvosanoja tuli eniten.

Arvosanat alleviivaavat Suomi-kiekon suurinta ongelmaa, joka ei suinkaan ole Leijonien pelitapa vaan pelaajien laatu.

Suomesta on kasvanut uusia huippupelaajia kovimmalle tasolle NHL:ään, mutta laineisiin, ahoihin ynnä muihin ei voida Pennasen mielestä tyytyä. Heti kun kärkipelaajat jäävät syystä tai toisesta pois, taso putoaa rajusti. Siksi seuraavaakin tasoa on pystyttävä kehittämään määrätietoisemmin.

- Nyt moni huippu jäi pois MM-kisoista ja se näkyi heti arvosanoissa. Moni pelaaja oli liian kovassa paikassa. Pakkien kiekollinen peli ja pelinopeus paineen alla ja hyökkääjien luisteluvoima, siinä on aika kriittisiä kehityskohteita, joihin pitäisi saada edistystä nopeasti, Pennanen arvioi.

- Olemme aika paljon jäljessä, jos miettii vaikkapa Yhdysvaltoja, Kanadaa, Venäjää tai Ruotsia. Pelaajatuotantoa pitää saada terävämmäksi. Meidän pitää pystyä niin sanottua kakkoskorin pelaajistoa kehittämään kansainväliselle tasolle, hän jatkaa.

Juniorimenestys ei saa hämätä – linjaseminaarille on tarvetta

Suomi on viime vuodet menestynyt hyvin nuorisomaajoukkueissa, kun mestaruuksia ja mitaleja on tullut niin alle 20-vuotiaiden kuin alle 18-vuotiaiden kisoista. Suomen juniorijärjestelmä jalostaa hyvän määrän lahjakkuuksia, mutta Pennanen on huolissaan, mitä tapahtuu ikävuosina 16–25.

- Paljon on NHL-varauksia, mutta mitä heille tapahtuu, kun he tulevat aikuisten sarjoihin? Pelaajakehitystyö ei saisi loppua siinä, vaan sen pitäisi nimenomaan kasvaa. Sitä kautta vaatimustaso arjen seuratyössäkin kasvaisi, HPK:n päävalmentaja pohtii.

Keskustelu miesten maajoukkueen pelitavasta on Pennasen silmin tietyllä tapaa toissijainen. Silläkin saralla pitää hakea kilpailuetua, mutta ennen kaikkea kehitystä olisi löydettävä pelaajien kautta. Nykypelaajien tasolla Suomi ei voi pelata esimerkiksi Kanadan kaltaista modernia vauhtikiekkoa, koska yksilötaito ei yksinkertaisesti riitä.

- Siinä pelissä jäämme kakkoseksi, tällä hetkellä kilpailuetu pitää etsiä muualta. Sitten kun on paremmat pelaajat, voimme miettiä sitäkin.

Koko Suomi-kiekossa on vakavan keskustelun paikka, ja siihen pitäisi osallistua jälleen kaikki yhteisön eri toimijat. Pennasen mielestä koolle olisi kutsuttava vuoden 2009 tapaan suuri seminaari. (siirryt toiseen palveluun) Tuolloin Suomi sai jääkiekkoonsa uutta nostetta ja pelaajatuotannon suuntaakin saatiin muutettua.

- Suomen jääkiekon hyvinvointi riippuu loppupeleissä pelaajien laadusta. Sen pitäisi ohjata kaikkea päätöksentekoa. Alkaen pelaajayhdistyksen vaatimista lomista, agenttien rakentamista urasuunnitelmista, liiton sarjajärjestelmistä, liigan tuomaritoiminnasta ja niin edelleen, Pennanen sanoo.

Antti Pennanen vetää Leijonien MM-kisat yhteen Aamu-tv:ssä kahdeksan uutisten jälkeen ja Yle Puheessa kello 8.30.