Jääkiekkoliiton puheenjohtaja MM-turnauksen jälkeen: "Tarvitsemme enemmän NHL-pelaajia"

Harri Nummela vakuutti, että Suomen Jääkiekkoliiton johdolla on täysi luottamus Leijonien päävalmentajaan Lauri Marjamäkeen.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomi sijoittui jääkiekon MM-turnauksessa neljänneksi. Turnaus oli Suomen osalta kaksijakoinen. Peli yski alkusarjassa, mutta loistavan USA-puolivälierän ansiosta Leijonat pelasi mitalipeleissä.

Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela veti Yle Urheilun haastattelussa Leijonien MM-kisat yhteen.

Oliko tämä neljäs sija sellainen maksimisuoritus tällä joukkueella?

– Tämä oli sellainen turnaus, jossa oli suuria tunteita ja suuria käänteitä. Varmaan me kaikki toivoimme ja odotimme mitalia, mutta on aina hienoa, kun päästään pelaamaan turnauksen viimeisenä päivänä, Nummela sanoi.

Kausi kokonaisuudessaan sujui uuden päävalmentajan Lauri Marjamäen alaisuudessa mollivoittoisesti. Missä Suomen A-maajoukkue menee kansainväliseen huipputasoon nähden?

– Kymmenen viime vuoden aikana olemme olleet neljä kertaa mitaleilla, kolme kertaa neljäntenä ja kolme kertaa ulkona mitalipeleistä. Tämä oli aika lähellä sitä keskivertosuoritusta. Tämä on kova turnaus. Mukana on 16 hyvää joukkuetta, joista 6–8 on erinomaisia. Neljäs sija on ihan hyvä suoritus sekin.

Suomen kärkipään NHL-pelaajien kieltäytymiset herättivät keskustelua. Millä tavalla Suomen A-maajoukkueesta lähetetään positiivinen signaali sinne NHL-pelaajien suuntaan?

Näen poisjääntien takana enemmänkin pitkän kauden, joka alkoi World Cupista. Hyvin monella NHL-pelaajalla ei ollut ensi kaudelle sopimusta, jolloin kisoihin on hyvin vaikea lähteä. Myös iso joukko pelaajia oli loukkaantuneena. Täytyy muistaa, että meillä on alle 40 NHL-pelaajaa. Ruotsilla määrä on kaksinkertainen (73, toim. huom.). Silloin, kun tulee tällainen kausi, että on näitä loukkaantumisia ja muita, niin silloin toivoisi, että meillä olisi leveämpi pohja NHL-pelaajia. Tarvitsemme enemmän NHL-pelaajia kuin meillä on tällä hetkellä. Jos Leijonien vetovoiman eteen täytyy jotain tehdä, kaikki mahdollinen tehdään.

Onko Lauri Marjamäen asema Leijonien päävalmentajana hakattu kiveen?

– Lauri Marjamäen asemasta kävivät keskustelua kaikki muut tahot paitsi Jääkiekkoliitto, ainakin potkuihin liittyen. Meillä on täysi luottamus Lauri Marjamäkeen, meillä on hänen kanssaan sopimus ensi kaudesta. Nyt vedämme vähän henkeä, teemme analyysin päättyneestä kaudesta, eikä pelkästään näistä kisoista. Sen jälkeen lähdemme vetämään olympiaprojektia eteen päin.

Millaista raporttia Jääkiekkoliiton johto haluaa Lauri Marjamäeltä tästä kaudesta?

– Etenemme normaalien prosessien mukaisesti. Hän tekee raportin hallitukselle ja me käymme tarvittavat keskustelut. Tässä ei ole pätkän vertaa mitään dramatiikkaa.

Harri Nummela Kuva: AOP