MM-jääkiekon topit ja flopit

Yle Urheilu listasi jääkiekon MM-turnauksen tähdet ja alisuorittajat.

Juhamatti Aaltonen. Kuva: AOP

Ruotsi voitti sunnuntaina jääkiekon maailmanmestaruuden, mutta kisojen yli kahden viikon rupeaman aikana joukosta erottui liuta huipputaitavia yksilöitä. Yle Urheilu listasi heistä suurimmat onnistujat.

Artemi Panarin, Venäjä

Huipputaitavaa venäläishyökkääjää on ilo katsella. Ilo oli Venäjän pelin teema tässä turnauksessa muiltakin osin, eikä vähiten pelillisen johtajansa ansiosta. Kenties koko turnauksen paras ja taitavin pelaaja osoitti olevansa maailman parhaita hyökkääjiä upealla pelintekemisellään. Liukas, ketterä, näppärä ja älykäs pelaaja, jonka ympärille on helppo koota tehokas ketju.

Stephane da Costa, Ranska

Ranska ei jäänyt heittopussiksi, vaan taistelu kalkkiviivoille asti jopa paikasta puolivälierissä. Siitä suurin kiitos kuuluu da Costalle, joka ilta illalta teki maaleja itse tai loi paikkoja joukkuekavereilleen. Vain kuudessa ottelussa da Costa kirjautti kymmenen pistettä ja oli siis mukana lähes joka toisessa Ranskan koko turnauksessa tekemässä maalissa.

William Nylander, Ruotsi

21-vuotias Nylander toi komean NHL-kautensa sävelet myös MM-kisakaukaloon. Miesten turnaus oli Nylanderin ensimmäinen, mutta se ei näkynyt otteissa lainkaan. Hyökkääjä iloitteli makeat 14 pistettä ja oli paitsi Ruotsin tehokkain pelaaja, niin myös koko kisojen pistepörssin neljäs. Suurempi jää tuo tällaisesta taitopelaajasta monesti esille parhaita puolia, ja Nylander todellakin tarjosi näytöksiä kyvyistään kiekon kanssa. Maailmanmestaruuden tärkein arkkitehti.

Dennis Seidenberg, Saksa

Puolustajakonkarille päättynyt vuosi on ollut ahkeraa edustamista. Seidenberg nähtiin Saksan maajoukkueessa viimeksi vuonna 2010, mutta nyt New York Islandersin peluri osallistui 73 NHL-ottelun ohessa vielä World Cupiin, olympiakarsintoihin ja MM-turnaukseen. Viimeisimmässä oli mahdollisuus edustaa kotijäällä, ja Seinberg oli toisen kisaisännän kenties tärkein pelaaja. Veteraani johti joukkuetta pukukopissa ja kantoi valtavaa vastuuta jäällä. Kahdeksassa ottelussa väkevät kahdeksan pistettä Saksan matkan jatkuessa pudotuspeleihin asti.

Nate MacKinnon, Kanada

Muistutti eurooppalaisiakin kyvyistään. Kymmenen ottelua ja 15 pistettä olivat seuraus jatkuvasti keskittymisestä sekä harvinaisesta taitotasosta. MacKinnon toimi jäällä terävästi ja päättäväisesti, ja tiesi kiekko lavassaan seuraavan käänteen aina puoli sekuntia ennen muita jäällä olleita pelaajia. Olisi voinut tehdä itsestään todellisen sankarin ratkaisemalla MM-finaalin, mutta sen verran suoritus jäi vajaaksi.

MM-jääkiekon pettymykset

Yle Urheilu listasi pelaajat, jotka alisuoriutuivat jääkiekon MM-kisoissa.

Kaikki eivät aina voi loistaa. Joillekin pelaajille jääkiekon MM-kisat Kölnissä ja Pariisissa olivat nihkeä kaksiviikkoinen, jonka aikana he eivät saaneet irti parasta suoritustaan.

Tässä heistä muutama.

Juhamatti Aaltonen, Suomi

Leijonien menneiden vuosien avainpelaaja ei ollut enää entisensä. Aaltosella on taitoa ratkaista otteluita jopa MM-kisatasolla, mutta niistä ominaisuuksista ei tässä turnauksessa ollut jälkeäkään. Surkeat kolme laukausta kohti maalia on vajaallakin pelimäärällä aivan liian vähän. Tälle paikalle sopisi muitakin Leijonia, kuten ykkössentteriksi tullut mutta odotukset alittanut Valtteri Filppula, mutta Aaltosen kohdalla saamattomuus näyttää liian usein pelifiiliksen määrittelemältä sivutuotteelta.

Matt Duchene, Kanada

Pelaaja jolta Kanada odotti ja tarvitsi enemmän. 26-vuotias on jo voittanut kaksi maailmanmestaruutta olympiakullan ja World Cupin jatkoksi, mutta kolmatta peräkkäistä mestaruutta Duchene ei kyennyt tuomaan kotiin. Vielä World Cupissa Duchene oli hyvässä vireessä, mutta tavallista vaisumpi NHL-kausi näytti seuraavan hyökkääjää myös MM-kaukaloon. Viime vuonna MM-kisoissa kymmenessä ottelussa 10 pistettä, sitä ennen 12, nyt 1+0.

Slovakia

Entisaikojen mitalisti ja maailmanmestari vajosi totaalisesti "ynnä muut" -kategoriaan. Slovakia ei ollut kovinkaan kaukana edes putoamisesta MM-kisojen korkeimmalta tasolta, mikä olisi ollut jo suoranainen häpeä. Tavallista vaisummalla joukkueella voidaan selitellä kaikenlaista, mutta Slovakialle tämä turnaus oli karu osoitus kansainvälisen jääkiekon nykyisistä voimasuhteista.

Tomas Plekanec, Tshekki

Kokenut pelaaja jäi pahasti varjoon. David Pastrankin johtaessa joukkuetta hyökkäyssuuntaan jäi 34-vuotiaan sentterin panos vajaaksi. Viime vuonna kahdeksassa ottelussa viisi maalia, tänä vuonna 0+0.

Jesse Puljujärvi, Suomi

Nuorelle pelaajalle tämä kausi oli melkoinen pudotus. Tuhkimotarina Kärpissä ja juniorimaajoukkueissa ei saanut jatkoa sen kummemmin NHL:ssä kuin Leijonissakaan. Puljujärvi ei tehnyt koko turnauksessa pisteen pistettä. Tuska oli ajoittain nähtävissä karulla tavalla, kun toistuvat syötöt hyökkäysalueen keskipisteeseen Puljujärvelle eivät johtaneet juuri mihinkään. Paikkoja tarjoutui ja vastuutakin tuli, mutta Puljujärvi ei kyennyt vastaamaan siihen toivottuun tapaan. Ensi kausi on iso kasvun paikka.

Muokattu 22.5.2017 klo 12.13: Maailmanmestaruuden voitti Ruotsi. Ei Kanada, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Lue myös: