Marjamäki muistutti poisjääneistä NHL-pelaajista: "Olisivat halunneet olla mukana"

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki aikoo ottaa oppia ensimmäisen kautensa vaikeuksista.

Lauri Marjamäki Kuva: Lehtikuva

Lauri Marjamäen ensimmäinen vuosi Leijonien päävalmentajana oli myrskyisä. Suomi jäi syksyn World Cupissa jumboksi, EHT:llä peli yski ja MM-turnauksesta tuloksena oli ailahtelevien vaiheiden jälkeen neljäs sija.

– Tarkemmat analyysit tästä tehdään kesällä. Käyn todella tarkasti läpi kaiken, mitä tuli tehtyä. Olen 39-vuotias nuori valmentaja, varmasti tuli paljon kokemusta lisää. Silloin, kun tulos ei ole paras mahdollinen, niin sen kun uskaltaa käydä läpi, kehittyy ihmisenä ja valmentajana, Marjamäki sanoi maanantaina Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Vaikka MM-kisoista ei tullut mitalia, Marjamäki löysi tapansa mukaisesti matkasta jotain positiivista.

– Upea muisto jäi tästä matkasta joukkueen kanssa, tämä oli todella sitoutunut porukka. Olimme kovissa paikoissa heti turnauksen alussa, mutta hoidimme ne ja sitä kautta henkinen kantti kasvoi joukkueessa, Marjamäki summasi.

Marjamäki muistutti, että taakse jäi kovia joukkueita, kuten Tshekki, Yhdysvallat tai Sveitsi.

– MM-turnauksen taso tuntuu nousevan vuosi vuodelta. Se on äärimmäisen kova suoritus, jos Suomi pääsee mitalipeleihin. Harmi, ettemme ottaneet mitalia, mutta Ruotsi, Kanada ja Venäjä olivat parempia joukkueita.

Suomen turnauksen pelasti nappisuoritus Yhdysvaltoja vastaan MM-puolivälierässä. Alkusarjassa esitykset olivat vaisuja, Leijonat otti vain kaksi voittoa varsinaisella peliajalla.

Marjamäki peluutti kisoissa passiivista kiekkoa, mikä herätti paljon kritiikkiä. Turnauksen jälkeen konsensus tuntuu olevan kuitenkin se, ettei Suomi olisi pärjännyt aktiivista tempolätkää pelaamalla Kanadan tai Ruotsin kyydissä sitäkään vähää, mitä se nyt pysyi.

Pelaajamateriaalissa annettiin tasoitusta

Leijonien käytössä ollut pelaajamateriaali oli selvästi huonompi kuin Ruotsilla, Kanadalla tai Venäjällä. Joukkue sai NHL:stä vain kolme (Mikko Rantanen, Sebastian Aho ja Valtteri Filppula) kärkivahvistusta.

NHL-pelaajien poisjäännit puhuttivat ennen kisoja ja tuntuvat puhuttavan yhä.

– Viime vuonna meillä oli 11 NHL-pelaajaa ja kaksi ensimmäistä ketjua tuli NHL:stä. Tänä vuonna kolmella pelaajalla ei riittänyt puhti lähteä kisoihin, Marjamäki viittaa Patrik Laineeseen, Mikko Koivuun ja Rasmus Ristolaiseen.

NHL-kolmikko kieltäytyi kisamatkasta, mutta suurin osa jäi kisoista pois loukkaantumisten takia. Mikael Granlundilla, Aleksander Barkovilla, Jussi Jokisella, Tuukka Raskilla ja kumppaneilla oli vammoja, jotka estivät pelaamisen MM-turnauksessa.

– Harmittavan paljon oli loukkaantuneita pelaajia, jotka olisivat halunneet olla mukana.

Lue myös: