Kyrön toimintakielto kesti 16 vuotta – "Rangaistuksessa ei ollut minkäänlaista kohtuullisuutta"

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on vapauttanut Kari-Pekka Kyrön elinikäisestä toimintakiellosta. Suomen Hiihtoliitto myönsi Kyrölle kotimaan valmennusoikeudet jo viime syksynä. Hänen toimintakieltonsa urheilussa kesti 16 vuotta.

urheilu
Kari-Pekka Kyrö
Kari-Pekka KyröYle

Kari-Pekka Kyrö kävelee tutussa hiihtomaisemassa Jyväskylän Laajavuoressa. Kasvoilla on hymynkare ja olo huojentunut, sillä elinikäinen toimintakielto on purettu ja historiaa.

- Kyllä se tuntuu helpottavalta, aika kauanhan se otti aikaa, miettii Kari-Pekka Kyrö Laajavuoren lenkkipolulla.

Kyrön ajatukset siirtyvät vuoteen 2000 tammikuuhun, jolloin Laajavuoressa hiihdettiin SM-kilpailut. Hän oli tuolloin hiihtomaajoukkueen päävalmentaja. Maajoukkuehiihtäjät olivat saapuneet Nove Meston maailmancupista, tulokset olivat hyviä. Mika Myllylä jäi kotimaahan harjoittelemaan, mutta osallistui SM-kisoihin. Kyrö näyttää kädellään rankkaa nousua, jossa kunto punnittiin.

- Muistan sen hyvin, Mika harjoitteli kotimaassa ja kaikki arvuuttelivat hänen kuntoaan. Isometsä, Kirvesniemi hiihtivät tuon Laajavuoren nousun lujaa, mutta Mika nousi lentämällä ja ennätysvauhtia. Siihen loppuivat arvuuttelut Mikan hiihtokunnosta siltä talvelta, muistelee Kyrö.

Kyllä valmentaminen kiinnostaa, urheilun seuraaminen ja ehkä vähän vaikuttaminenkin.

53-vuotiaalla Kyröllä on nyt mahdollisuus osallistua valmentajana kansainvälisiin hiihtotapahtumiin. Hänellä on suullinen sopimus Ski Jyväskylän kanssa valmennusyhteistyöstä, mutta toistaiseksi valmennettavat puuttuvat. Laajavuoressa on harjoittelemassa neljä lupaavaa Ski Jyväskylän hiihtäjää, he tuntevat Kari-Pekka Kyrön ja tietävät seuran ”konsulttisopimuksesta” hänen kanssaan.

- Kyllä valmentaminen kiinnostaa, urheilun seuraaminen ja ehkä vähän vaikuttaminenkin. Työtä on paljon, varsinkin seuroissa, miettii Kyrö.

- Kyröllä olisi annettavaa etenkin hiihtotekniikkajutuissa eri hiihtäjille, uskoo Emma Hämäläinen Ski Jyväskylän 25-vuotias hiihtäjä.

Ex-päävalmentaja Kyrö ja kolme muuta hiihtoliiton toimihenkilöä tuomittiin elinikäiseen toimintakieltoon vuoden 2001 hiihdon MM-kisojen jälkeen, kun kuusi suomalaista maastohiihtäjää jäi kiinni kielletyn plasmanlaajentajan käytöstä. Kyrö sai vuonna 2004 vajaan 500 euron sakkorangaistuksen petoksen yrityksestä ja dopingaineiden salakuljetuksesta, mutta elinikäinen toimintakielto pysyi 16 vuotta.

- Eihän siinä ole minkäänlaista kohtuullisuutta. Siinä meni yliopistokoulutus, ammatti ja koko elinpiiri. Siinä meni oikeastaan kaikki sosiaaliset suhteet.

Olen terve mies, ja toivottavasti olen huomennakin. Sillä tavalla olen onnenpekka.

Kyrö on seurannut tiiviisti suomalaista hiihtoa ja kommentoinutkin sitä välillä. Hän on usein sivaltanut sanan voimalla urheilun oikeusturvajärjestelmää yksilön näkökulmasta, ja sivaltaa nytkin.

- Tärkeintä yhdenvertaisuuden perusperiaatetta ei urheilun oikeusjärjestelmässä ole olemassakaan. Sääntörikkomuksia käsitellään mielivaltaisesti. Ne vaihtelevat maittain, lajeittain ja mikä pahinta, ne vaihtelevat vielä pärstäkertoimen mukaan, jyrähtää Kyrö ja viittaa esimerkiksi Therese Johaugin dopingtapaukseen.

Kari-Pekka Kyröstä kasvoi 2000-luvun alussa suomalaisen dopingin kasvot. STT:n niin sanotun dopingoikeudenkäynnin jatkokäsittelyssä vuonna 2011 kuitenkin selvisi, että dopingin käyttö oli suomalaisessa hiihdossa 90-luvulla järjestelmällistä, jo ennen Kyrön päävalmentaja-aikaa.

Kari-Pekka Kyrö on elättänyt itsensä viime vuodet rakennus- ja kiinteistöalan yrittäjänä. He omistavat veljensä kanssa yrityksen, joka rakentaa ja myy omakoti- ja rivitaloja.

- Olen pystynyt vuosien aikana elättämään itseni ja kasvattamaan lapseni pienyrittäjänä. Olen terve mies, ja toivottavasti olen huomennakin. Sillä tavalla olen onnenpekka, toteaa Kari-Pekka Kyrö ja jatkaa matkaansa Laajavuoren tutussa hiihtomaastossa.

Lue myös:

FIS vapautti Kari-Pekka Kyrön toimintakiellosta

FIS ei purkanut Kari-Pekka Kyrön toimintakieltoa

Kari-Pekka Kyrö pettyi: "Kansainvälinen kielto tarkoittaa ammatinharjoittamiskieltoa"

Kyrö uhkaa viedä FIS:n päätöslykkäyksen CAS:iin

FIS:n hallituksen suomalaisjäsen: Kyrön tapaus jäi pöydälle asiatulvan takia

Syväsalmi suomii kovin sanoin FIS:n Kyrö-viivyttelyä – "Selitys ei ole uskottava"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat