1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Pikavauhtia piiritasolta idolien joukkoon hypännyt Wilma Murto puhuu jo viiden metrin ylittämisestä

Seiväshyppyvalmentaja Jarno Koivusella on käsissään yksi Suomen yleisurheilutaivaan timanteista. Viime talvena junioreiden ME:n hypännyt Wilma Murto on tehnyt vaikutuksen muun muassa lajin huippunimeen Renaud Lavilleniehin.

Wilma Murto Kuva: Tomi Hänninen

Tammikuinen sunnuntaipäivä 2016 Zweibrückenissä, Saksassa oli kerännyt kovia seiväshyppääjiä hallikisaan. Yksi heistä oli 17-vuotias Wilma Murto. Turkulainen oli avannut kautensa mainiosti, sillä hän oli ehtinyt parantaa alle 23-vuotiaiden Suomen ennätystäkin lukemiin 455.

Zweibrückenin kisaan valmistautuminen ei ollut sujunut hyvin, sillä Murron seipäät eivät olleet matkanneet hänen mukanaan Suomesta Saksaan, vaan ne saapuivat vasta juuri ennen kisan alkua.

Kovahermoinen seiväslahjakkuus ei kuitenkaan antanut tämän vaikuttaa varsinaiseen kilpailuunsa, vaan ylitti helposti ensimmäisellään kolme ensimmäistä korkeuttaan 425:stä 445:een. 455:stä hän tarvitsi kolme yritystä, mutta se ei haitannut, sillä sekin ylittyi.

Koska Sveitsin mestarihyppääjä Nicole Buchler oli vielä kisassa mukana, päätti Murto pudottaa tämän yrittämällä saman tien Suomen ennätys- ja alle 20-vuotiaiden maailmanennätyskorkeutta 465. Se onnistui heti ensimmäisellä.

Buchler oli kuitenkin sitkeä vastus, joten rima nousi 471:een. Tämä oli sveitsiläiselle oli liikaa, mutta ei Murrolle: hän ylitti korkeuden toisellaan. Kun mitään ei enää ollut menetettävää, yritti Murto vielä huimaa parannusta ennätykseensä, mutta 477 jäi vielä ylittämättä.

Tuosta päivästä on nyt kulunut melkein puolitoista vuotta. Murto ei ole vielä onnistunut parantamaan ennätystään, mutta uskoo päivän olevan jo lähellä. Tälle kaudelle hän on kirjannut tulostavoitteekseen 475.

– Uskon, että siihen on rahkeita. Jarnon (valmentaja Koivunen) kanssa juteltiin, että olisi kiva, jos pystyisi pyöristämään ennätystuloksen viiteen metriin eikä neljään ja puoleen metriin, Murto nauroa.

Kuva: Lehtikuva / Handout

Pian 19 vuotta täyttävä Murto on ehtinyt harjoitella seiväshyppyä puolet elämästään. Salon Kuusjoelta kotoisin oleva maatalon tyttö kokeili 9-vuotiaana Koivusen seiväskoulussa tätä tekniikkaa ja taitoa vaativaa lajia ja löysi siitä itselleen sopivan haasteen.

Tuosta päivästä lähtien Murto on tehnyt yhteistyötä Koivusen kanssa ja Koivunen on kantanut päävastuun seiväslahjakkuuden valmennuksesta vuodesta 2014 lähtien.

Murrosta kohistiin jo kolme vuotta sitten, kun hän paransi ennätystään kauden aikana peräti 25 sentillä ja seuraavana vuonna hän hyppäsi hallissa ikäluokkansa maailman kärkituloksen 431.

Koivunen onkin todennut suojattinsa jättäneen pari porrasta väliin ja siirtyneen kilpailemaan suoraan piiritasolta idoliensa rinnalle. Myös miesten seiväshypyn moninkertainen arvokisamitalisti Renaud Lavillenie on huomannut Murron lahjakkuuden ja on ilmoittanut seuraavansa tarkkaan junioreiden ME-naisen kehitystä.

Viime vuonna Murto edusti Suomea niin EM-kisoissa kuin Rion olympiakisoissakin, mutta hänen päätähtäimensä oli kuitenkin alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Puolassa. Kulta oli tavoitteena, mutta Murto joutui tyytymään pronssiin.

Viime kesältä Murto sai paljon tärkeää kokemusta kovista kansainvälisistä kilpailuista. Nyt hän tietää, mitä huipputulokseen vaaditaan ja miltä isoissa kisoissa hyppääminen tuntuu.

– Tavallaan ne kisathan ovat ihan samanlaisia kuin muuallakin. Siellä on ne samat patjat ja rimat. Olen saanut arvokisoista kokemusta eikä se tunnu enää niin ihmeelliseltä. Se on tuttua juttua, ja voin nyt keskittyä siihen kilpailemiseen enemmän kuin aikaisemmin.

Kuva: AOP

Murto on lajiinsa varsin ihanteellinen tyyppi. Hän on 181-senttisellä varrellaan ulottuva ja Koivunen on saanut muun muassa seiväshyppyyn räätälöidyllä telinevoimisteluharjoituksillaan Murron kehonhallinnan kuosiin. Kun siihen lisätään vielä terve kilpailuhenkisyys ja rautaiset hermot, on Koivusella käsissään todellinen timantti.

Mutta ei Murto vielä ole valmis, vaikka esimerkiksi fysiikkatesteissä tulokset ovat näyttäneet jälleen edistystä. Hyppääjä itsekin tietää, että työsarkaa riittää muun muassa jalkojen voiman tasapainossa. Hyppytekniikkaansa hän on hionut keväällä ahkerasti ja saanut siihen uusia oivalluksia.

– Olen tämän kevään aikana saanut ajettua hyppyä paremmin. Pääsen maastalähdöstä paremmin hyppyyn sisälle, enkä jarruta vauhtia alakädellä. Se on tuonut vauhtia lisää ja olen saanut nostettua otekorkeuksia ainakin lyhyellä vauhdilla. Toivottavasti sama näkyy myös täyden vauhdin hypyissä.

Uuteen tekniikkaan sopeutuminen on yksi niistä asioista, jossa Murto toivoo onnistuvansa tulevana kesänä. Hän myöntää, että kilpailujen aikana ajatuksen pitäminen kasassa on vaikeaa, kun adrenaliinit jylläävät ja mieli haluaisi sännätä suoritusta edelle.

– Toivoisin tälle kesälle sellaista tekniikan vakioimista – taas. Se on jokavuotinen projekti, hän hymähtää.

Kuva: Tomi Hänninen

Viime syksy ja talvi olivat Murrolle varsin kiireisiä, ei vain harjoitusten ja kilpailujen takia, vaan myös opiskelujen. Murto kirjoitti kaksi ainetta ylioppilaskirjoituksissa Turun Kerttulin urheilulukiossa.

– Talven jälkeen, kun kisat ja kirjoitukset olivat ohi, oli sellainen olo, että kyllä sitä sitten riittikin! Ei sitä rankkuutta kisakauden aikana huomannut, vasta kun se loppui. Nyt voin taas keskittyä normaaliarkeen.

Murrolla on heti alkukesästä edessään kovia kisoja, mutta hänen päätavoitteensa ovat vasta kesän puolivälissä 19-vuotiaiden EM-kilpailussa. Vasta näiden kisojen jälkeen hän sanoo keskittyvänsä aikuisten MM-kisoihin Lontooseen, joista hän tavoittelee peräti pistesijaa eli sijoitusta kahdeksan parhaan joukkoon.

– Nuorten EM-kisat on se ykkösjuttu, kun sinne vielä pääsen. Voin sanoa, että jos sieltä ei tule kultaa, niin se harmittaa. EM-kisoihin pannaan ykköspanos, ja mitä ”rippeitä” siitä jää, niin ne sitten Lontooseen.

Urallaan ja kehityksessään suuria loikkia tehnyt Murto on jälleen uuden ajan kynnyksellä, mutta hän ei ota tästä paineita. Hän on jo osoittanut pystyvänsä menestymään ja kestämään menestyspaineita, joten seuraavaksi rimaa täytyy vain hilata yhä ylemmäksi.

Murto sanookin, ettei hän halua tällä hetkellä rajoittaa unelmaansa urheiluelämässä mihinkään. Hän voi saavuttaa kaiken mahdollisen.

– Viisi metriä olisi joskus kiva hypätä ja olympiakultaa voittaa. Katsotaan, mihin rahkeet riittävät, mutta tähän asti ei mitään rajoittavaa tekijää ole ilmaantunut, hän naurahtaa.

Murtoa haastatteli Tapio Nevalainen.