1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Urheilupolitiikka

Urheilun kattojärjestö käytti valtionavustuksia väärin: "Tänä päivänä käytännöt voivat olla toisia"

OKM:n tarkastuspäällikkö Viivi Lajunen muistuttaa, että Valo ry:n takaisinperittävä valtionavustukset ovat vuodelta 2014.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Maanantaina uutisoitiin, että Opetus- ja kulttuuriministeriö perii Valo ry:n (Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry:n) saamia valtionavustuksia takaisin 1,75 miljoonaa euroa. Takaisinperittävä kokonaissumma oli korkoineen 2,6 miljoonaa euroa, mutta OKM päätti kohtuullistaa summaa valtionavustuksen saajan taloudellisen aseman takia.

– Prosessi on ollut pitkä. Valo ry:n tarkastus aloitettiin noin vuosi sitten. Tarkastettavana oli noin 25 avustusselvitystä ja tämän takia tämä tarkastustyö on vienyt paljon aikaa. Työ keskittyi vuoden 2014 avustuksiin, mutta joitain avustuksia on käytetty vuosien 2013 ja 2015 puolella, OKM:n tarkastuspäällikkö Viivi Lajunen sanoo Yle Urheilulle.

Valo ry ja Olympiakomitea yhdistyivät tämän vuoden alussa. Olympiakomitealta esitettiin vuosi sitten perittäväksi liki puoli miljoonaa euroa.

Olympiakomitean tapauksessa takaisinperinnän perusteena oli, että avustuksia oli käytetty muuhun tarkoitukseen kuin ne alun perin myönnettiin. Ongelmia oli muun muassa hankintojen kilpailutuksissa.

– Vastaavanlaisia ongelmia ei ollut niin mittavasti tässä Valo ry:n tarkastuksessa. On toki tehty joitain oikaisuja kilpailutuksen osalta, mutta summat eivät vastaa tätä olympiakomitean tapausta. Suurin ongelma tässä on ollut nimenomaan hankeseuranta ja kulujen aiheutumisperusteet näille hankkeille, Lajunen kertoo.

Tarkastuksessa käsiteltyjä hankkeita ovat muun muassa Lasten ja nuorten liikunnan kehittäminen 2013 -hanke (1,4 miljoonaa euroa avustuksia), Liikunnallisen elämäntavan vahvistamisesta ja Liikkuva koulu -toiminnasta aiheutuvat kustannukset (600 000 euroa) ja Kasva urheilijaksi -ohjelma (210 000 euroa).

– Sanotaan näin, että siellä on ollut käytännössä hankaluuksia identifioida tiettyjä kuluja syntyneeksi avustuspäätökseen ja avustushakemukseen pohjautuen. Vaikeuksia on myös siinä, miten avustuksien käyttö on noudattanut niille annettuja ehtoja ja rajoituksia.

Lajunen sanoo, että Valo ry:llä on ollut mahdollisuus kommentoida tarkastusta pitkin prosessia. Tarkastuspäällikön mukaan yhteistyö on sujunut tarkastuksen aikana saumattomasti ja kaikkiin lisätietopyyntöihin on tullut Valo ry:ltä vastaus.

– Nämä tarkastukset ovat todella tarkkoja ja niissä katsotaan kokonaisuutta. Valo ry:n osalta on tarkasteltu vuotta 2014. Tänä päivänä käytännöt voivat olla toisia. Myös ministeriö on tehnyt valtavasti kehitystyötä liittyen koko valtionavustusprosessiin.

Viime marraskuussa oikeuskansleri huomautti OKM:ää liikuntaseurojen avustusten valmistelusta, myöntämisestä ja seurannasta. Oikeuskanslerin mukaan avustuksia ei ollut valvottu riittävästi. Myös ministeriön avustusvalmistelu on ollut suurilta osin puutteellista.

– Opetus- ja kulttuuriministeriö on omalta osaltaan käynnistänyt toimet avustusjärjestelmän kehittämiseksi. Avustusjärjestelmää tullaan kehittämään yleisavustuspainotteisemmaksi, OKM:n nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtaja Esko Ranto sanoi tiedotteessa.

Lue myös:

Urheilun valtionavustuksia peritään takaisin peräti 1,75 miljoonaa euroa

Oikeuskansleri moittii: liikuntajärjestöille jaettu rahaa löyhin perustein

Olympiakomitean taloudessa huomautettavaa - ministeriö haluaa avustuksia takaisin liki puoli miljoonaa

Suomalaiset huippu-urheilijat elävät köyhyysrajalla – laskut maksamatta, rahaa ruokaan toimeentulotuesta tai isän kukkarosta