Hyppää sisältöön

Pekka Rinteen illasta tuli synkkä painajainen: "Tuntuu pahalta"

Pekka Rinteelle 1-4-finaalitappio oli kaukalossa painajaismainen, mutta suomalaisvahti pyrki näkemään eteenpäin kohti kotiotteluita.

Pekka Rinne. Kuva: AFP / Lehtikuva

PITTSBURGH. Nashville Predatorsin suomalaismaalivahti Pekka Rinne joukkoineen kärsi keskiviikkona Pittsburghissa jo toisen poikkeuksellisen kirvelevän tappion. Loppuottelusarjan avausosassa Nashville pelasi yhden kauden parhaista peleistään, mutta kompastui erikoisten vaiheiden jälkeen kirvelevään 1-4-tappioon.

Se piti aiemmin ensimmäisessä ottelussa Pittsburghia hurjat 37 minuuttia ilman yhtäkään laukausta. Ja ensimmäinen laukaus, minkä Pittsburgh jakson jälkeen sai aikaiseksi, jäi ottelun voittomaaliksi. Yksi maanantain maaleista pomppi sisään Predators-puolustaja Mattias Ekholmin luistimesta.

Draaman kaari oli keskiviikkona hyvin pitkälti samanlainen.

Nashville vei ottelua, pääsi jopa johtoon, mutta romahti kolmannen erän alussa todella dramaattisella tavalla. Myös keskiviikkona tarjolla oli varsin omituisia maaleja. Pittsburghin ensimmäinen maali lipsahti pienestä kulmasta lähes olemattomasta raosta ohi Rinteen ja kotijoukkueen kolmasosuma oli maanantain tapaan oma maali.

Tällä kertaa kiekon omiin ohjasi Vernon Fiddler.

Pittsburgh rummutti lopulta kolmannen erän alkuun kolme osumaa kolmeen ja puoleen minuuttiin. Ottelu, joka oli toisella erätauolla 1-1, oli hetkessä 4-1.

- Vähän sama tapahtumasarja kuin ensimmäisessä ottelussa, kolme nopeaa maalia murhaavalla tehokkuudella. Ehkä heidän toisen osuman jälkeen meilläkin peli hieman sekosi ja lähdimme ylirohkeasti höntyilemään. He rokottivat välittömästi ja peli oli paketissa, Rinne kertasi Yle Urheilulle Pittsburghissa

1-4-maalin jälkeen Rinne joutui vaihtoon. Juuse Saros sen sijaan pääsi pelaamaan pudotuspelien ensimmäiset minuuttinsa. Rinnettä jäi harmittamaan etenkin Pittsburghin 1-1-tasoitus.

- Totta kai tuollaiset maalit haluaisi aina takaisin. Mitä taululta siinä ehdin katsoa, niin ei näyttänyt, että siellä tilaa juurikaan olisi ollut. Vaikea juuri nyt sanoa, mitä olisin tehnyt toisin. Mutta keinot pitää löytää, miten voi olla itsekin parempi.

Vaikea alku

Rinteelle loppuottelusarjan alku on ollut musertavan vaikea. Suomalaismaalivahti sai seisoskella molemmissa otteluissa pitkiä pätkiä kylmänä maalillaan, mutta kun Pittsburgh pääsi paikoille, tilanteet olivat usein erittäin vaarallisia. Eikä Rinnekään parhaimmillaan kahdessa ensimmäisessä ottelussa ollut.

Rinne on kahden ottelun jälkeen päästänyt loppuottelusarjassa kahdeksan osumaa 36 laukauksella. Kun Rinteen torjuntaprosentti ennen finaaleja oli 94, loppuotteluissa se on 77,8.

- Tuntuu pahalta, että harvoista tilanteista vastustaja rokottaa kovilla prosenteilla. Totta kai otan tällaiset tappiot henkilökohtaisesti. Kun tällaisista panoksista pelataan, sitä haluaisi pelata omaa parasta peliä, Rinne jutteli.

- Mutta tällaiset pelit pitää laittaa nopeasti roskakoriin. Kuitenkin tämä on ainutlaatuinen tilaisuus pelata isoista asioista. Ja edelleen kaikki on kaikesta huolimatta omissa käsissä.

Nashvillen kannalta harmittavaa on, että samaan aikaan toisessa päässä kaukaloa Matt Murray pelaa huimaa peliä. Nashville vei avausosassa peliä mielin määrin, mutta ei saanut aikaiseksi voittoon riittäviä osumia. Keskiviikkona Murray oli vielä maanantaitakin kovemmassa lyönnissä.

Äärimmäinen testi

Nashvillelle tappiot Pittsburghissa eivät olleet vain tappioita. Joukkue, joka oli marssinut voitosta voittoon läpi pudotuspelien, koki kaksi äärimmäisen kipeää häviötä. Se pelasi monin paikoin hyvin, mutta kylmä suorittaminen – tai suoritustason lasku – maksoi sille kriittisillä hetkillä kaksi voittoa.

On pomminvarmaa, että nämä tappiot saavat Nashvillen lakipisteessä jo käyneen itseluottamuksen – jos ei laskemaan – niin ainakin horjumaan.

Nashvillella onkin edessään kovin mahdollinen testi. Se on osoittanut luonnetta monin paikoin, mutta nyt sitä tarvitaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Kiekkohulluuteen seonneessa Nashvillessa meno on Pittsburghiakin hurjempaa, joten tukea se tulee saamaan tavalla, jota se ei ole koskaan kokenut.

- Tämä varmasti on sellainen äärimmäinen testi, mutta ei tässä nyt auta käydä synkistelemään. Vaikka nyt ärsyttää, niin tämä on vain lätkää ja vastassa on kova joukkue. Nyt odotetaan innolla jo kotipelejä, Rinne huomautti.

Mutta aitoa uskoa tarvitaan. Ja nyt kyseessä on joukkue, jonka pelaajista yhdellä (Mike Fisher) on loppuottelukokemusta. Tämä joukkue ei ole ollut vastaavanlaisessa tilanteessa koskaan aiemmin. Ja siksi nousu takaisin sarjaan kaiken tapahtuneen jälkeen olisi Predatorsilta huima osoitus mentaalipuolen kovuudesta.

- Hävisimme nyt ensimmäistä kertaa näissä pudotuspeleissä kahdesti putkeen. Monesti on voitettu kahdesti putkeen. Nyt on hieno päästä kotiin pelaamaan. Siellä on karnevaalimeininki, joten sitä odottaa jo innolla, Rinne lopetti.

Ottelusarja jatkuu sunnuntaiaamuna Suomen aikaa Nashvillessa.

Pekka Rinne