Hyppää sisältöön

Kommentti: Sensaatiotulokas kirii Rinteen etumatkaa arvokkaimman tittelistä taistelussa

Pittsburghin Jake Guentzel on upea osoitus Pittsburghin seurakulttuurista juuri tällä hetkellä, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Jake Guentzel (#59) ohitti Pekka Rinteen kahdesti toisessa finaalissa. Kuva: AFP / Lehtikuva

PITTSBURGH. Hallitsevan mestarin Pittsburgh Penguinsin seurakulttuuri voi juuri nyt hyvin. Kyse on hyvin pitkälti niin sanotusta Chicgon mallista, mikä on johdattanut sikäläisen Blackhawksin kolmeen Stanley Cupin voittoon viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Molemmissa seuroissa kaikki lähtee kivenkovasta ydinrungosta.

Jonathan Toews, Patrick Kane, Duncan Keith ja Brent Seabrook Chicagossa sekä Sidney Crosby, Jevgeni Malkin ja Kris Letang Pittsburghissa ovat pelaajia, jotka päivittäisellä tekemisellään asettavat seuroissa riman valtavan korkealle. Tämä ruokkii koko joukkueen etua. Etenkin nuorille pelaajille johtavien pelaajien esimerkki on korvaamattoman arvokasta.

Mikään puolivillainen ei näissä seuroissa kelpaa.

Ei olekaan suuri ihme, että etenkin Pittsburgh on pystynyt ajamaan viime vuosina kovan rungon rinnalle lähes heti valmiita nuoria pelaajia. Palkkakattoaikakaudella tämä on jatkuvuuden ehdoton edellytys.

On käsittämätöntä, millä tavalla Pittsburghin nuoret pelaajat ovat nousseet esiin kahden edelliskevään aikana. Viime kaudella pudotuspeleissä valokeilaan nousseet Conor Sheary ja Bryan Rust tuntuvat tällä päivämäärällä melkein eilisen tähdiltä, kun Steel Cityn hiekkalaatikolla loistaa jo uusi tulokassensaatio.

Täysin kylmä tosiasia on, että samaan keskusteluun, missä Pekka Rinnettä on ehdotettu pudotuspelien toistaiseksi arvokkaimmaksi pelaajaksi, on nostettava viimeistään nyt Pittsburghin Jake Guentzel.

Pelkkä ajatus Guentzelin nostamisesta keskusteluun saa ihon kananlihalle. Täytyy nimittäin olla tavallisen kova tulokas, jos pystyy pokkaamaan Conn Smyhten joukkueessa, jossa pelaa Crosbyn ja Malkinin kaltaisia megatähtiä. Edelliset tulokasvoittajat Conn Smytheen ovat Patrick Roy (1986), Ron Hextall (1987) ja Cam Ward (2006).

Conn Smythea ei kannata jakaa vielä, mutta Guentzel pitää nostaa keskusteluun. Yliopistotaustainen 22-vuotias laitahyökkääjä osoitti jo runkosarjassa valmiutensa paitsi fyysisellä, myös mentaalipuolella. Guentzelilla on erinomainen pelikäsitys ja vaistot, mutta ennen kaikkea kyse on poikkeuksellisen kypsästä nuoresta pelaajasta.

Guentzelilla on luistelun ja käsien kautta kaikki onnistumiseen tarvittavat työkalut, mutta kaiken takana on nöyryys. Minnesotassa syntynyt Guentzel pelaa peliä ”oikein” ja onnistuu siksi.

Silti numerot, joita nuorukainen latoo tauluun, saavat monen haukkomaan henkeään. Guentzelin kahdestoista pudotuspeliosuma keskiviikkona nosti amerikkalaispelaajan tulokkaiden kaikkien aikojen yhden kevään maalipörssissä jaetulle kakkossijalle. Vain Dino Ciccarelli (14) on pystynyt tekemään tulokkaana pudotuspeleissä enemmän maaleja.

Guentzelin yhdeksäntoista tehopistettä on yhdysvaltalaistulokkaiden kaikkien aikojen kovin noteeraus yhden pudotuspelikevään aikana.

Kun huomioon otetaan, miten vaikeaa maalin tekeminen on tämän päivän NHL:ssä, lukemat asettuvat perspektiiviin.

Miksi Guentzel sitten onnistuu?

Olisi helppoa vetää esiin Crosby-kortti, mutta on tärkeää huomata, ettei Guentzel ole edes pelannut koko ajan Crosbyn kanssa. Crosbylla ei ole ollut esimerkiksi mitään tekemistä Guentzelin kolmen finaaliosuman kanssa. Guentzelilla on hyvä laukaus, mutta ennen kaikkea loistavat vaistot.

Nuori yhdysvaltalaispelaaja tuntuu löytävän usein vapaan tilan jäältä ja nimenomaan oikea-aikaisesti. Guentzel liikkuu vapaisiin tiloihin juuri oikeaan aikaan, jolloin syöttäminen on mahdollista. Tästä nuorukaista kehui aiemmin itse Crosby. Toisaalta Guentzel on erittäin työteliäs ja suoraviivainen pelaaja.

Guentzel tuntuu olevan menossa aina maalille. Ja kuinka ollakaan, molemmat keskiviikon osumat syntyivät maalin välittömästä läheisyydestä.

Lopulta kyse ei ole elämää suuremmista asioista. Kyse on pelin ymmärtämisestä, vaistoista, kypsyydestä sekä erinomaisesta kulttuurista, missä nuori pelaaja saa kasvaa. Toisaalta nuorille tarjotaan kaikki mahdollinen tuki, toisaalta vaatimustaso on superkorkealla.

Tämä on luonut pohjan yhdelle kuluvan kevään hienoista tarinoista.

Conn Smythea on aikaista alkaa jakaa kahden ottelun jälkeen, mutta on hyvä pitää mielessä, että kun palkintoa aletaan oikeasti jakaa, painotukset ovat loppuotteluissa. Näin on ollut aina. Guentzelin näytöt ovat kovat muutenkin, mutta tuntuu, että sensaationuorukainen on ainoastaan painanut kaasua finaaleissa.

Palkinto olisi nuorelle pelaajalle huima sulka hattuun, mutta niin se olisi Pittsburghille seuranakin.

Pekka Rinne