Hyppää sisältöön

Määttää vietiin kuin mätää kukkoa avausmaalissa – ihmetteli itsekin

Olli Määtän toinen Stanley Cupin loppuottelu tämän kesän osalta oli kaksijakoinen. Määtän alku oli synkkääkin synkempi, mutta lopetus varsin tyylikäs.

Kuva: AFP / Lehtikuva

PITTSBURGH. Vasta 22-vuotias Olli Määttä on keskiviikon jälkeen enää kahden voiton päässä uransa toisesta Stanley Cupista. Pittsburgh Penguins nappasi kotijäällään myöhään keskiviikkoiltana jo toisen voiton Nashville Predatorsista. Kuten niin usein tällä kaudella, Pittsburgh oli alakynnessä monin paikoin, mutta kun ottelua alettiin ratkoa, sen viimeistely oli murhaavan tehokasta.

Se iski kolmannen erän alussa kolmeen ja puoleen minuuttiin kolme osumaa ja pisti 1-1-tilanteesta ottelun pakettiin.

Pittsburgh on tykittänyt Rinteen taakse kahdeksan osumaa kahdessa ottelussa 36 laukauksella. Tämä jättää Rinteen torjuntaprosentiksi loppuotteluissa 77,8. Lukemat kertovat sekä Rinteen kankeasta startista, että Penguinsin täysin käsittämättömästä viimeistelytaidosta.

Eikä fortunakaan ole pyllistänyt Pittsburghille. Se on saanut molemmissa loppuotteluissa Nashvillelta yhden oman maalin.

- Löysimme kolmanteen erään hyvän vaiheen. Heräsimme toisella erätauolla, että nyt pitää ihan oikeasti alkaa pelata. Kolmas erä oli meidän paras erämme tähän finaalisarjaan, Penguins-puolustaja Olli Määttä tarinoi ottelun jälkeen Yle Urheilulle.

Pittsburghin pelaamisesta on turha edes alkaa enää valittaa. Joukkue on ajoittain pahastikin sivuraiteilla etenkin puolustuskalustonsa kanssa, mutta sillä ei ole lopulta mitään merkitystä, koska joukkue jatkaa voittamista. Matt Murray Pittsburghin maalilla pelaa kaiken päälle huimalla tasolla.

Pekka Rinne sen sijaan ei ole vielä koskaan voittanut Pittsburghia NHL:ssä. Yrityksiä on alla yhdeksän.

- Pekka on niin hyvä maalivahti, että sinne pitää olla halua ajaa maalille. Sinne pitää saada miestä maalille niin, ettei Pekka näe kiekkoja. Toisaalta meillä on niin paljon maalintekotaitoa täällä, että kunhan vain saadaan paikkoja, niin maaleja kyllä tulee, Määttä vakuutti.

Vahva nousu

Määttä itse pelasi joukkueen takalinjoilla kaksijakoisen ottelun. Ottelun alku oli suomalaispuolustajalle vaikea. Ensimmäisessä vaihdossa tulleen kiekonmenetyksen seurauksena Nashville sai huippupaikan ja myöhemmin avauserässä vieraiden Pontus Åberg kiersi Määtän aivan liian helposti viimeistellessään joukkueensa avausosumaan.

Määtän ilme osuman jälkeen oli paljon puhuva, kun hänen epäuskoiset kasvonsa näytettiin valotaululla.

- En tiedä, mitä siinä ajattelin, Määttä hymyili ottelun jälkeen.

- Mutta näitä sattuu ja omissa kolisi. Nuo täytyy vain nollata ja mennä seuraavaan vaihtoon. Ei niitä auta jäädä miettimään, JYP-kasvatti kuittasi.

Vaikean avauspuoliskon jälkeen Määttä kuitenkin nosti hienosti tasoaan, kuten teki koko Pittsburghin joukkue. Ennen kaikkea se tuntui saaneen jonkinlaisen energiapiikin jostakin, sillä sen kamppailupelaaminen oli ottelun loppupuolella luokkaa parempaa kuin alussa.

- Siellä on vastassa hyvä joukkue, joka tekee todella paljon töitä ja pelaa aggressiivisesti. Meidän on pystyttävä vastaamaan siihen paremmin. Ei tässä enää ole kyse mistään taitoasioista. Kyse on siitä, kumpi tekee enemmän töitä, kumpi haluaa tätä oikeasti enemmän.

Kaiken kruununa Pittsburghissa loistaa 22-vuotias tulokassensaatio Jake Guentzel, joka iski keskiviikkona jo kevään 12. maalinsa. NHL:n historiassa vain Dino Ciccarelli (14) on pystynyt yhden pudotuspelikevään aikana parempaan tulokaskaudellaan.

- Jake on todella rauhallinen kiekon kanssa, ja pelaaja, joka näkee kentän erittäin hyvin. Ja vaikka hän ei ole iso kaveri, niin on todella vahva kiekossa ja voittaa yllättävän paljon kamppailuja, Määttä kehui.

Sarja jatkuu sunnuntaiaamuna Suomen aikaa Nashvillessa.

Olli Määttä.