Suora

  • Urheiluruutu
  • Monte Carlo, ennakkotunnelmat ja torstain huippuhetket
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, Lazio - Parma

Nyt tuli vahvistus! Lahden MM-kisoista mätkähti Hiihtoliitolle 1,6 miljoonaa tappiota

Lahden MM-hiihdot olivat Lahdelle ja Suomelle urheilullisesti suuri menestys, mutta Hiihtoliitolle raskaasti tappiolliset kisat.

hiihto
Lahden MM-hiihtojen mitalienjakotilaisuus
Tomi Hänninen

Lahden MM-hiihdot onnistuivat katsojan kannalta loistavasti ja myös suomalaismenestys oli kisoissa mainiota. Suomen Hiihtoliitolle kisat toivat kuitenkin raskaat tappiot.

MM-hiihtojen alkuperäinen tavoite oli saada myytyä 250 000 pääsylippua, mutta kisoihin myytiin vain 180 000 lippua. Peräti 91 prosenttia lipuista ostettiin etukäteen netistä.

Kisojen liikevaihto oli 20,6 miljoonaa euroa ja tulos painui miinukselle 1,6 miljoonan verran. Kisajärjestäjien mukaan tappion aiheutti sekä alle tavoitteen jäänyt lipunmyynti sekä ennakoitua suuremmat kustannukset.

– Mäkihypyn innostus yllätti, mutta esimerkiksi hiihdossa naisten 10 kilometrin kilpailun kiinnostus oli pettymys, kisojen pääsihteeri Janne Leskinen kertoi MM-kisojen loppuraportin julkistamistilaisuudessa.

Kokonaiskävijämäärä oli 220 000 ja lisäksi Lahden torin ilmaisiin avajaisiin ja palkintojenjakoihin osallistui 50 000 ihmistä. Kisajärjestäjät olivat vähentäneet jyrkästi ilmaislippujen määrää, sillä vuonna 2001 niitä jaettiin 129 000, kun tänä vuonna niitä jaettiin 15 000.

MM-kisojen tappio jää Hiihtoliiton maksettavaksi ja liiton taloutta rasittavat myös kahden miljoonan euron järjestelymaksut Lahden kaupungille ja Lahden Hiihtoseuralle. Hiihtoliitto edellyttääkin jatkossa, että Lahden Hiihtoseura ja Lahden kaupunki ovat tulosvastuussa ainakin Salpausselän maailmancup-kilpailujen voitoista tai tappioista. Jo vuosi sitten järjestetyt Salpausselän kisat jäivät taloudellisesti tappiollisiksi 400 000 euron verran.

Hiihtoliitossa mahdolliseen tappioon ja negatiiviseen tilinpäätöstulokseen on jo reagoitu. Henkilöstön kanssa käytyjen yt-neuvottelujen tuloksena Hiihtoliitto lomauttaa henkilöstöä, mutta irtisanomisilta vältytään.

MM-kisoilla oli kuitenkin suuri positiivinen merkitys Lahden kaupungille ja alueelle. Kisajärjestajien teettämän vaikuttavuustutkimuksen mukaan tapahtuman suorat taloudelliset vaikutukset olivat yli 25 miljoonaa euroa ja kaupungin maine kansainvälisten urheilutapahtumien järjestäjänä vahvistui.

Lue myös:

Hiihtomaajoukkueen päävalmentaja MM-Lahden miljoonatappioista: "Ei vaikuta millään tavalla"

Lahden MM-kisat menestys – talousvastuut uhkaavat Hiihtoliiton taloutta

Lahden kisojen vastuut jaetaan uudelleen - "Ei voi olla niin, että kaikki kaatuu Hiihtoliitolle"

Suomen hiihtäjät huolissaan olympiatalvesta - Hiihtoliiton säästökuuri tarkoittaa kovaa pudotuspeliä

Hiihtomaajoukkue yhä iso - "Leikkaukset eivät vaikuta toimintaan"

Lahden MM-esikisoista satojen tuhansien eurojen tappiot – MM-pääsihteeri: "Emme selviä, jos lippuja ei myydä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat