Koe uusi yle.fi

MM-Lahdesta miljoonatappiot, taitoluistelun MM-kotikisat taloudellinen menestys: "Plussan puolelle päädymme"

Helsingissä järjestettyjen taitoluistelun MM-kisojen taloudelliset tavoitteet täyttyivät.

taitoluistelu
Taitoluistelun MM-loppunäytöksen tunnelmia
Taitoluistelun MM-kisojen loppunäytöksessä riitti väkeä.Tomi Hänninen

Helsingissä maalis-huhtikuun vaihteessa järjestetyt taitoluistelun MM-kisat onnistuivat taloudellisesti. Suomen Taitoluisteluliitto jää voitolle MM-kotikisoista.

– Tähtäsimme siihen, että pääsemme pieneen plusmerkkiseen tulokseen ja tiedän sen jo tässä vaiheessa, että plussan puolelle päädymme, Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio sanoo.

Kisojen tarkat talousluvut selviävät myöhemmin kesäkuussa.

Viime päivinä otsikoissa ovat olleet Lahden MM-hiihdot, joista Hiihtoliitolle mätkähti peräti 1,6 miljoonan euron tappiot. Taitoluisteluliiton Raitio ei ota kantaa Lahden kisojen taloudelliseen tulokseen, mutta muistuttaa, että taitoluistelun MM-kisat ovat helpommin hallittava kokonaisuus. Kisapäiviä on vähemmän ja tavoitellut yleisömäärät pienempiä.

– Me pääsimme noin 69 000 myytyyn lippuun. Se oli karvan verran enemmän kuin olimme tavoitteeksi asettaneet. Kaiken kaikkiaan kisoja kävi katsomassa lähes 80 000 ihmistä, kun huomioi myös Helsingin kaupungin koululaisten kanssa tehdyn yhteistyöprojektin, Raitio kertoo.

– Taloutta ajatellen aivan keskeinen seikka on se, että onnistutaan asettamaan lipunmyyntitavoitteet ja lippuhinnoittelu niin, että yleisö tulee paikalle.

Hinnoittelu onnistui

Helsingin MM-kotikisoissa liput jaettiin viiteen hintakategoriaan, joissa lippuhinnat vaihtelivat 20 eurosta hintaviin premium-lippuihin. Hinnoittelussa ja katsojien palvelussa avitti ennen kisoja teetätetty tutkimus, jossa selvitettiin, mitä MM-kisojen kohderyhmä haluaa.

Esikuvana taitoluistelukisoille toimi myös jääkiekon vuoden 2016 Helsingissä järjestetty nuorten MM-turnaus, joka onnistui erityisen hyvin lapsiperheiden houkuttelemisessa paikalle.

– Mietimme, miten saisimme perheet liikkeelle. Lähdimme siitä, että täytyy olla sellaisia lippukategorioita, että sinne voidaan ajatella lähtevän neli- tai viisihenkisen perheen voimin, Raitio sanoo.

Toisessa ääripäässä oli lippukategoria, joka palveli intohimoisia ja maksukykyisiä faneja, jotka olivat matkustaneet Helsingin MM-kisoihin pitkän matkan takaa ja halusivat erityispalveluita ja parhaat paikat.

Suurimmat kustannukset taitoluistelun MM-kisoissa tulivat jäähallin vuokrasta sekä urheilijoiden majoittamisesta ja ruokkimisesta koituvista hotelli- ja ravintolakuluista.

Kisoja järjestämässä oli alle kymmenen palkallista työntekijää, joiden työsuhteiden kestot vaihtelivat. Koko MM-projektin alusta loppuun palkkatöissä olivat vain pääsihteeri ja markkinointi- & viestintäpäällikkö.

– Meillä oli 450 vapaaehtoista, jotka sen kilpailun järjestävät. Eihän näin isoa pop-up -organisaatiota panna pystyyn kannattavasti muuten kuin vapaaehtoisvoimin.

Lue myös:

Nyt tuli vahvistus! Lahden MM-kisoista mätkähti Hiihtoliitolle 1,6 miljoonaa tappiota

TOP-5: Komeimmat nostot MM-taitoluistelusta

Taitoluistelu on mennyt eteenpäin monilla osa-alueilla - "Luistelijat uskaltavat tuoda tunnetta esille"

Suosittelemme

Tuoreimmat