Suora

 • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelun A-ryhmä
 • Painin MM, vapaapaini
 • Telinevoimistelija Enni Kettunen haastaa pelkonsa päivittäin
 • Tanssin Grand Slam, vakiotanssit
 • Painin MM, vapaapaini
 • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelu
 • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelun B-ryhmä
 • Käsipallon Champions League, Bidasoa Irún - Cocks
 • Urheiluruutu
 • Painin MM: Vapaapaini
 • Ysäriä ja rillausta
 • Lentopallon EM, neljännesvälieräottelu FRA - FIN
 • Urheiluruutu
 • Ysäriä ja rillausta
 • Kuin savuna ilmaan

Leo-Pekka Tähti kelasi pikavauhtia kansan suosikkien joukkoon – ei ollut edes listalla vuosi sitten

Suomalaisten suosikkilajit ovat jääkiekko, yleisurheilu ja hiihto. Leo-Pekka Tähden menestys on tuoreen tutkimuksen mukaan nostanut vammaishuippu-urheilun suosiota.

Tarinat ja ilmiöt
Leo-Pekka Tähti ja Kimi Räikkönen.
Leo-Pekka Tähti valittiin historiallisesti Vuoden urheilijaksi Suomen Urheilugaalassa tammikuussa 2017.Tomi Hänninen

Viime vuoden syyskuussa Leo-Pekka Tähti teki historiaa. 33-vuotias porilaislähtöinen huippu-urheilija pyörätuolikelasi Rion paralympialaisten 100 metrillä historiallisen neljännen peräkkäisen kultansa.

Kansa hullaantui ja vaatimukset Vuoden Urheilija -valinnasta käynnistyivät välittömästi. Olihan monella tuoreessa muistissa Tähden kokema kohtalo 2012 Vuoden Urheilijaa valittaessa. Tähti keräsi eniten ykkössijoja, mutta jäi äänestyksessä kolmanneksi. Kuluvan vuoden tammikuussa Suomen Urheilugaalassa historia ei enää toistanut itseään, vaan urheilutoimittajat äänestivät Tähden Vuoden Urheilijaksi.

Kuuden sakkiin tyhjästä

Menestys radalla ja Vuoden Urheilijan Kultainen kiekko nostivat Tähden tänä vuonna seuratuimpien suomalaisurheilijoiden joukkoon. Tämä selviää vuosittaisesta Sponsor Insight -tutkimuksesta, joka toteutettiin kahdettatoista kertaa. Tutkimukseen haastateltiin yli 2000 täysi-ikäistä suomalaista 12.-27. helmikuuta välisenä aikana.

Vielä vuosi sitten Tähti puuttui seuratuimpien urheilijoiden listalta kokonaan. Menestys kuitenkin palkitsi ja Tähti kiilasi tyhjästä kiinnostavimpien urheilijoiden listan sijalle kuusi. Innostus on näkynyt hänen arjessaan.

- Oma sosiaalinen media räjähti käsiin ensimmäisen kerran Rion jälkeen ja toisen kerran Vuoden Urheilija -valinnan jälkeen. Paljon on tullut yhteydenottoja ja joka paikkaan pyydetty, Tähti kertoo.

Tähti kiinnostaa erityisesti urheilua seuraavia naisia. Hän löytyy kolmen seuratuimman urheilijan joukosta yli 30-vuotiaiden keskuudessa. Alle kolmikymppistenkin joukossa Tähti on sijalla 11.

- Noh, sekin on ihan positiivinen asia, ihan mukava kuulla, hän naurahtaa hämillään.

Sen sijaan miehissä pyörätuolikelaajan suosio ei ole yhtä tasainen. 18-29-vuotiaiden keskuudessa hän ei yllä lainkaan 20 seuratuimman joukkoon, kun taas yli 60-vuotiaat rankkaavat hänet kuudenneksi.

Jääkiekko lajien ykkönen

Jääkiekko pitää sitkeästi kiinni asemastaan suomalaisten ykköslajina ja se on seuratuin jo kahdeksatta vuotta peräkkäin. Jääkiekon vanavedessä suomalaiset seuraavat erityisen tiiviisti viimevuotiseen tapaan myös muun muassa yleisurheilua, hiihtoa, ampumahiihtoa, formuloita ja jalkapalloa.

Sen sijaan taitoluistelu putosi kymppisakin ulkopuolelle ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2014, kun sen paikalle nousi yhdistetty sijalta 11.

Tähden ja Rion menestyksen vanavedessä myös muu vammaishuippu-urheilu on alkanut kiinnostaa suomalaisia yhä enemmän. Kun vammaishuippu-urheilu tuli mukaan tutkimukseen vuonna 2014, löytyi se vasta sijalta 21. Tuorein sijoitus on 12.

- Se on hieno nähdä, että paraurheilun asema nousee koko ajan. Toki nyt pitäisi osata hyödyntää suosion huippua, että tulevaisuudessakin esimerkiksi juuri rahoitus pysyisi paraurheilun suhteen suotuisana, Tähti miettii.

Mäkäräinen jälleen ykkönen, nuoret kiekkoilijat nousussa

Viime vuoden tapaan seuratuin suomalaisurheilija tutkimuksen mukaan on ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen. Hän on naisten suosiossa kaikissa ikäryhmissä 18-vuotiasta aina yli 60-vuotiaisiin.

Mäkäräinen kiinnostaa myös miehiä ja sitä enemmän mitä vanhempi urheilunseuraaja on kyseessä. Alle 30-vuotiaiden keskuudessa Mäkäräinen on listauksen ensimmäinen nainen sijalla 13. Tässä ikäluokassa top12:een ennen Mäkäräistä mahtuu vain miesurheilijoita.

Toiseksi kiinnostavin urheilija on formulakuljettaja Kimi Räikkönen. Huiman tulokaskauden NHL-jäillä Winnipegissä pelannut Patrik Laine hivuttautui Mäkäräisen ja Räikkösen kantaan kolmanneksi viime vuoden sijalta 18. Neljänneksi suosituin urheilija on formulakuljettaja Valtteri Bottas ja viidenneksi seuratuin Tero Pitkämäki.

Leo-Pekka Tähti ei myöskään ole ainoa listojen ulkopuolelta seuratuimpien urheilijoiden listalle noussut urheilija. NHL-lupaus Jesse Puljujärven ensimmäinen kausi rapakon takana jätti paljon toivomisen varaa, mutta sanavalmis vuoden 2016 nuorten maailmanmestari kipusi silti sijalle yhdeksän.

Lue lisää:

Suosio, menestys ja Vuoden urheilijan titteli eivät näy Leo-Pekka Tähden rahapussissa – "Vähän omituinen juttu"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat