Suosio, menestys ja Vuoden urheilijan titteli eivät näy Leo-Pekka Tähden rahapussissa – "Vähän omituinen juttu"

Leo-Pekka Tähti on tuoreen tutkimuksen mukaan Suomen kuudenneksi kiinnostavin urheilija. Suosio ei ole poikinut sponsorisopimuksia, vaan urheilija-apuraha on edelleen Tähden tärkein tulonlähde.

Kuva: Tomi Hänninen

Pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähden suosio ei ole vakuuttanut sponsoreita. Tähti on kerännyt menestystä niin kisaradoilla kuin äänestyksissä, mutta tilipussia se ei ole paisuttanut.

- Sponsoririntamalla se ei ole näkynyt, sen voi kyllä suoraan sanoa. Oikeastaan yhtään uutta pääyhteistyökumppania ei ole vielä löydetty, mikä on sinänsä vähän omituinen juttu, Tähti kertoo.

Tähti kelasi historiaa Rion paralympialaisissa, kun hän nappasi neljännen peräkkäisen kullan 100 metrin kisassa. Tähdelle menestys tarkoitti muutakin kuin mainetta ja kunniaa. Hän nousi vuosittaisessa Sponsor Insight -tutkimuksessa maamme kymmenen seuratuimman urheilijan joukkoon.

- Moni sponsorisopimus oli katkolla Rion jälkeen. Jos olisin siellä epäonnistunut, todennäköisesti minulla ei olisi yhtään uutta sponsoria tällä hetkellä, eivätkä vanhatkaan olisi todennäköisesti jatkaneet.

Valtion tuki auttaa eteenpäin

Vuoden Urheilija -valinnan jälkeen Tähti oli omien sanojensa mukaan varovaisen toiveikas, että uusia sponsoreita löytyisi. Näin ei kuitenkaan ole käynyt.

- No se on varmaan yksi syy, että suomalaiset yritykset eivät voi niin hyvin, että haluaisivat niin paljon harrastaa urheilusponsorointia. Vaikea on tietysti sanoa, mikä se yksittäinen syy voi olla. Nykyisin ehkä tarinat myyvät enemmän kuin kovat meriitit, Tähti pohtii.

Menestys on siis taannut pienen tukijajoukon, mutta myös valtion tuen. Ilman urheilija-apurahaa Tähden uran jatko olisi ollut huomattavasti vaikeampi.

- Valmennustuki on ollut hyvää ja urheilija-apuraha pyörii edelleen, mikä nyt on kaikista tärkein asia meikäläisen kohdalla. Jos urheilija-apurahaa ei olisi, niin olisin vaikeuksissa, Tähti paljastaa.

Vaikka Tähti ei ole onnistunut haalimaan varsinaisia sponsorisopimuksia, on menestys poikinut muita tuloja.

- On taas tullut tällaisia vähän erilaisia mainosjuttuja, mihin on päästy mukaan. Ne ovat olleet ihan hyviä mun uran ja työn kannalta. Siinä mielessä ollaan plussan puolella.

Ura jatkuu

Tänä kesänä Tähti kelaa MM-mitaleista Lontoossa. Menestystä voi jälleen hyvällä syyllä odottaa, sillä kevät on sujunut erinomaisesti.

Sveitsin Grand Prix -kisoissa kesäkuun alussa Tähti kelasi jo kauden kolmanteen voittoonsa – kaikki voitot alle 14 sekunnin ajalla. Tähden hallussa oleva maailmanennätys on 13,63.

- Tavoite on jatkaa uraa Tokioon asti, jos vain paikat kestävät. Pitkin kevättä on ollut pientä murhetta kropassa. Nyt näyttää hyvältä, mutta nöyränä pitää mennä.