Suora

  • Futsal-liiga, miesten 3. loppuottelu KaDy - Leijona Futsal
  • Kaatuilua ja kesäteatteria
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomalaisen MM-kultamitalistin seikkailu idän kiekkoliigassa kuin suoraan Kummelista – hakee nyt rahojaan oikeudesta

Niko Hovinen lähti hakemaan Medvescak Zagrebista uutta nousua urallaan. Kausi oli kiekkohistorian sekavimpia, ja lopulta maalivahti jäi ilman rahojaan.

urheilu
Niko Hovinen
Niko HovinenTomi Hänninen

Sketsisarja Kummelin ikonisimpia tarinoita on Kangasalan Voitto -nimisen kiekkojoukkueen tragikoominen matka tappiosta toiseen Pirkanmaan alasarjoissa.

Vaikka maalivahti Niko Hovinen lähti suurin toivein KHL-seura Medvescak Zagrebiin noin vuosi sitten, muuttui elämä maailman toiseksi suurimmassa kiekkoliigassa farssiksi.

Suoranaiseksi Kummeli-sketsiksi, jossa huoltajat yrittivät säästellä joukkueen viimeistä teippirullaa.

- Sitten siihenkin ehti periaatteessa tottua. Ettei ole teippiä, Hovinen tuhahtaa.

- Sain omat mailani kaksi viikkoa ennen kuin sain kenkää. Siihen mennessä olin pelannut toisen veskarin mailoilla. Hän oli sellaiset 15 senttiä minua lyhyempi.

Suurin taistelu oli kuitenkin vielä edessä. Kun kävi selväksi, että kevään 2011 maailmanmestarille ei ole luvassa peliaikaa, rutiköyhä seura alkoi neuvotella ensin Hovisen kauppaamisesta toiseen seuraan ja sitten sopimuksen purkamisesta.

Maalivahti tuli omien sanojensa mukaan hurjasti vastaan ja hyväksyi potkujen hinnaksi hieman yli 10 000 euroa. Rahat ovat vieläkin saamatta.

- Suostuin siihen, koska halusin pois sieltä ja he halusivat eroon minusta. Se oli sillä tavalla reilu peli. En ikinä ajatellut, että asiat menisivät näin.

Lahdesta Zagrebiin

Keväällä 2012 Niko Hovisen ura eteni lujaa. Edellisen kevään maailmanmestarijoukkueessa hän oli ollut kolmosveskarin roolissa, mutta Pelicansin tykkikaudella isokokoinen maalivahti torjui väkevästi. Päävalmentaja Kai Suikkasen luotsaama pussinokkaparvi jatkoi hurmiossa aina SM-liigan loppuottelusarjaan, mutta joutui tyytymään hopeaan JYPiä vastaan.

Siitä keväästä alkoi reissaaminen: Trenton, Oklahoma, Novokuznetsk, Vladivostok, Salzburg, Luulaja, Malmö, Oulu ja paluu Lahteen.

Kunnes puhelin soi vuosi sitten toukokuussa. Agentti Simo Niirasella oli tarjota pelaajalleen uusi työnantaja, vaikka sopimusta tehtiin erittäin myöhään.

- Tietenkin se tuli vähän puskista. Vaikea kausi alla, enkä odottanut, että KHL:stä tulisi mitään, Hovinen muistelee.

Joukkueen kokoaminen oli pahasti kesken. Sopimuksia oli tehty vasta kourallinen, vaikka kausi käynnistyi elokuussa. Silti tarjousta ei tarvinnut pitkään harkita.

- Aika vaikea siinä vaiheessa oli kieltäytyä. Olin käynyt Zagrebissa, se on hieno paikka. Eikä siinä ollut hirveästi mitään muuta meneillään silloin, Hovinen sanoo.

- Pari aikaisempaa kesää oli ollut sellaista, ettei ollut mitään ja odotellut vaan. Se on henkisesti aika raastavaa. Nyt sentään tiesi, että oli diili.

Niko Hovinen Medvescak Zagrebin maalilla.
AOP

Kroatialaisseura lähti neljänteen kauteensa Itä-Euroopan jääkiekkoliigassa. Vuosista vain ensimmäinen oli onnistunut, taloudellisesti Medvescak kynti syvällä.

Hovinen lähti kuitenkin näyttämään, että kiekko edelleen tarttuu. Harjoituskausi menikin oivallisesti. Joukkue voitti kaikki pelit, joissa Hovinen oli maalilla. Omskia vastaan hän torjui jokaisen kudin ja piti nollan.

- Oli se sama vanha tatsi ja ajattelin, että nyt tulee hyvä kausi. Oli luottavainen olo, Hovinen muistelee.

Seuran toiminnasta Hovinen sai esimakua heti vuoden mittaisen sopimuksen alkutaipaleella.

- Ensimmäisestä liksasta oli otettu 1 000 euroa pois. Se oli joku auton vakuusmaksu. Yleensä lommoista maksetaan omavastuu, jos jotain tapahtuu, Hovinen sanoo.

- Jätkät sanoivat, että summa on otettu joka vuosi joka äijältä. Ettet muuten ikinä näe tuota rahaa enää.

Kun kausi käynnistyi, hävisi tuhannen euron lisäksi valmennusjohdon luotto. Kanadalainen Danny Taylor pelasi ja Hovinen yritti pitää päänsä kasassa.

Harvinainen tilaisuus päästä maalille ottelun alusta alkaen koitti nollapelikaupunki Omskissa, kymmenen tunnin matkustamisen jälkeen.

- Olin mahataudissa, oksentanut koko edellisen yön. Toinen veskari kävi ihan kuumana. Taylor oli pelannut melkein kaikki pelit siihen mennessä. Olin että sori, ei ole mitään enää kropassa jäljellä, Hovinen muistelee.

Jätkät sanoi, ettet muuten ikinä näe tuota rahaa enää.

Niko Hovinen

Matkustaminen oli KHL:n läntisimmässä joukkueessa rajua. Matka-aikoja lisäsi seuran säästökuurin lisäksi byrokratia. Syksyinen reissu Bratislavasta Tsheljabinskiin venyi liki vuorokauden mittaiseksi.

- Lennettiin Moskovaan ja meillä piti olla nopea vaihto. Sitten tultiin kentälle ja siinä oli jotain, että kamat ovat tullissa. Olimme siellä noin seitsemän tuntia. Kello rupesi olemaan yhdeksän tai kymmenen illalla. Mietimme, että huomenna on peli ja lento kestää pari kolme tuntia, Hovinen kertoo.

- Siinä vaiheessa rupesi olemaan lanttu aika kovilla. Miten voi kaikki mennä vikaan?

Lopulta Hovinen pääsi pelaamaan viidessä ottelussa. Sopimus irtisanottiin virallisesti marraskuussa.

Zagreb vaikenee

Palkanmaksun venyminen KHL:ssä ei ole mitenkään harvinaista. Yleensä palkat kuitenkin hoidetaan, kun seurat saavat rahaa tukijoiltaan.

Rästiin jääneet palkat ropsahtivat tilille sovitusti, mutta niissäkin oli epäselvyyttä. Esimerkiksi kahden kuukauden vuokrat jäivät sopimusehdoista huolimatta maksamatta.

Autosta maksettua vakuutta ei näkynyt, aivan niin kuin joukkuetoverit olivat osanneet ennustaa.

- Sieltä vastattiin, että sinulla on paljon parkkisakkoja täällä. Minulla oli ehkä kaksi sakkoa, ja ne ovat Kroatiassa neljä euroa. Ajattelin, ettei tämä voi mennä näin, Hovinen puuskahtaa.

KHL:n sääntöjen mukaan Medvescak Zagrebilla oli 90 päivää aikaa raapia Hovisen sopimuksen purkurahat kasaan. Maalivahti uskoi summan maksamiseen viimeiseen asti. Kolmen kuukauden olisi pitänyt riittää seuralle.

Niko Hovinen
AOP

Samaan aikaan Medvescakista oli tulossa koko KHL:n naurunaihe. Kun SM-liigassa muutaman pelaajan kauppaaminen keväällä riittää tyhjennysmyynti-sanan käyttämiseen, zagrebilaiset panivat ennätykset uusiksi.

Eteenpäin myytiin kaikkiaan 23 pelaajaa.

Hovista jaksettiin lepyttää niin kauan kuin seuralla oli aikaa hoitaa velvoitteensa eli alkutalveen.

- Sieltä oltiin yhteydessä, että älä huoli. Saadaan rahaa tässä ensi viikolla. Sitten taas meni pari viikkoa ja aina sama stoori, Hovinen muistelee.

Toukokuun lopulla tuli odotettu uutinen (siirryt toiseen palveluun): kroatialaisseura ei jatka KHL:ssä, vaan siirtyy Itävallan pääsarjaan.

Yle Urheilu yritti ottaa yhteyttä KHL:n pelaajayhdistyksen puheenjohtajaan Andrei Kovalenkoon kysyäkseen, mitä liiga voisi tehdä rahojen perimiseksi. Vastausta ei saatu.

Suomen jääkiekkoilijat ry:n eli Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtajan Jarmo Saarelan mukaan tehtävissä on erittäin vähän.

Nämä oli juuri niitä juttuja, joista olin kuullut aikaisemmin.

Niko Hovinen

- Lähtökohta on ihan yksiselitteisen selkeä. Jokaisella Suomi-pelaajalla on KHL:ssä sarjan hyväksymä agentti, joka on neuvotellut sopimuksen. Näen, että agentilla on ihan selkeästi velvollisuus panna itsensä peliin ja hoitaa pelaajalle palkkasaatavat, Saarela sanoo.

Tällä hetkellä Hovinen on viemässä jutun oikeuteen.

Vaikka pelit jatkuivat kauden aikana vielä Kouvolassa, Kuopiossa ja hetken aikaa Lausannessakin, ehti Jokerien kasvatti jälleen kerran olla työttömänä kauden aikana.

- Isommista seuroista otetaan miljoonia, mutta ei tuollaista summaa voi jättääkään sinne. Se on perheelliselle ihmiselle iso raha. Ura ei kuitenkaan loputtomiin kestä, olisi kiva säästää jotain, Hovinen sanoo.

- Nämä olivat juuri niitä juttuja, joista olin kuullut aikaisemmin, mutta en uskonut siinä vaiheessa, kun lähdin sinne.

Tulevalla kaudella Hovinen pelaa KalPan riveissä. Kuopio sopii pitkän maailmankiertueen jälkeen isälle ja aviomiehelle enemmän kuin hyvin.

- Ajattelen sen loppujen lopuksi niin, että pirun iso rikkaus, että on nähnyt eri maita ja eri joukkueita, eri toimintatapoja. Toivottavasti matkalaukkuelämä olisi takanapäin, Hovinen pohtii.

- Pystyisi olemaan sellaisessa paikassa, jossa olisi perhe ja jossa eläminen olisi suhteellisen helppoa. Sanotaan näin, ettei enää jaksa sitä yksin matkaamista missään Siperiassa.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat