Hyppää sisältöön

Tähti on syttynyt - Ostapenko sensaatiomaiseen mestaruuteen Ranskan avoimissa!

Nuori latvialainen Jelena Ostapenko voitti Ranskan avoimen tennisturnauksen finaalissa Simona Halepin 4-6, 6-4, 6-3.

Kuva: AOP

Torstaina 20 vuotta täyttänyt latvialainen Jelena Ostapenko voitti sensaatiomaisesti Ranskan avoimen tennisturnauksen. Maailmanlistalla sijalla 47 oleva Ostapenko kukisti loppuottelussa Romanian Simona Halepin 4-6, 6-4, 6-3. Halep johti ottelua jo 6-4, 3-0.

Ostapenko ei ollut ennen tätä voittanut edes yhtään WTA-turnausta. Hänestä tuli ensimmäinen latvialainen Grand Slam -voittaja ja ensimmäinen sijoittamaton Ranskan avointen naisten mestari sitten vuoden 1933. Ostapenko nousee maanantaina ilmestyvällä maailmanlistalla sijalle 12.

Halepille Grand Slam -finaali oli hänen uransa toinen. Ensimmäinen oli myös Ranskan avoimissa vuonna 2014. Silloin hän hävisi niukasti Maria Sharapovalle. 25-vuotias Halep on ollut jo pitkään yksi maailman huippupelaajista ja hän lähti finaaliin suosikkina. Voitolla Halep olisi noussut maailmanlistan ykköseksi.

Ostapenko oli turnauksen todellinen yllättäjä. Maailmanlistalla sijalla 47 oleva ja Ranskan avoimissa sijoittamaton nuori latvialainen pelaa todella aggressiivista ja hyökkäävää peliä, joka tuottaa paljon läpilyöntejä ja paljon helppoja virheitä. Läpilyöntien ja virheiden suhde pysyi turnauksessa niin hyvänä, että se vei hänet upeasti mestaruuteen asti.

Loppuottelun juoni oli hyvin selvä. Ostapenko tykitti hurjia peruslyöntejään ja Halep käytti omia vahvuuksiaan, jotka ovat liikkumisessa ja puolustuspelissä. Ostapenko aloitti murtamalla Halepin syötön nollilla, mutta Halep mursi heti takaisin. Erän puolivälissä nähtiin hyvin ottelun tiivistävä vaihe. Ostapenko mursi Halepin syötön uskomattoman hienoilla läpilyönneillä, mutta menetti heti perään omansa helppoihin virheisiin.

Erän lopussa latvialaiselle kasaantui liikaa virheitä ja Halep vei erän lopulta 6-4.

Toisen erän alussa Halep karkasi 3-0 -johtoon ja Ostapenko vaikutti hetken aikaa hiukan alistuneelta. Latvialainen ei kuitenkaan luovuttanut, vaan nousi tasoihin ja saman tien ohi. Toinen erä Ostapenkolle 6-4.

Kolmannen erän alussa Halep näytti jälleen tekevän eroa, mutta Ostapenko ei luovuttanut. Lopulta Ostapenko vei erän 6-3 ja pääsi juhlimaan uskomatonta mestaruutta.

Jelena Ostapenkon maila sai kyytiä, kun mestaruus varmistui. Kuva: AOP

Ottelua kuvaavat erinomaisesti läpilyöntien ja helppojen virheiden tilastot. Ostapenkolle kirjattiin 54 läpilyöntiä ja yhtä monta helppoa virhettä. Halep löi kahdeksan läpilyöntiä ja kymmenen helppoa virhettä. Ottelu oli siis täysin "Ostapenkon mailassa".

Ostapenkon saavutus ottaa ensimmäinen turnausvoitto heti Grand Slam -tasolla on hyvin harvinainen. Edellinen pelaaja, jonka ensimmäinen turnausvoitto tuli Ranskan avoimissa, oli Gustavo Kuerten. Se tapahtui 8. kesäkuuta 1997 - samana päivänä kun Ostapenko syntyi!

Grand Slam -turnauksissa Ostapenkon paras saavutus ennen tätä oli pääsy kolmannelle kierrokselle tämän vuoden Australian avoimissa. Häntä valmensi aiemmin hänen äitinsä, mutta nyt valmennusvastuussa on entinen espanjalaispelaaja Anabel Medina Garrigues.

Turnauksen aikana hän voitti muun muassa olympiavoittaja Monica Puigin, entisen Grand Slam -voittaja Samantha Stosurin ja entisen maailmanlistan ykkösen Caroline Wozniackin.