Suora

  • Käsipalloliiga, miesten 4. loppuottelu Dicken - Cocks
  • Urheiluruutu

16-vuotiaasta Seth Saarisesta tuorein ulkomaille lähtevä suomalaislupaus – "FC Zürichiltä iso panostus"

Suomen ja Sveitsin kaksoiskansalainen Seth Saarinen, 16, siirtyy HJK:sta Sveitsin pääsarjaan FC Zürichiin.

urheilu
Seth Saarinen
Seth Saarinen on pelannut Helsingin HJK:ssa B-juniorien SM-sarjaa. Kuva vuodelta 2016. Jan Saarinen

Useita nuoria jalkapallolupauksia on viime aikoina siirtynyt kotimaan kentiltä suuriin eurooppalaisiin jalkapallo-organisaatioihin. Tuorein kotimainen siirtouutinen on HJK:n nuorisojoukkueissa kasvaneen Seth Saarisen, 16, siirtyminen Sveitsin pääsarjaan FC Zürichin riveihin.

Isän Jan Saarisen mukaan Suomen U15- ja U16 -joukkueissa pelanneen Sethin siirtokuvio lähti alun perin liikkeelle kahden maan passeista.

- Sveitsin maajoukkuevalmentaja oli yhteyksissä ja pyysi vahvistusta Sveitsin kansalaisuudelle. Kysyivät, voisiko kaveri tulla näytille tai me lähettää videoita, isä-Saarinen kertaa Yle Urheilulle.

Sethin äiti on omaa sukuaan sveitsiläinen ja sitä kautta Seth Saarisella on sekä Sveitsin että Suomen kansalaisuus. Yksi asia johti toiseen, ja pian reissusta ja näyttömahdollisuudesta oli sovittu myös ensi kaudeksi Sveitsin ykkösliigasta takaisin pääsarja Superliigaan nousseen FC Zürichin kanssa.

- Seth hajoitteli sitten talvella viikon joukkueen kanssa ja pelasi myös yhden harjoitusmaaottelun Sveitsin paidassa. Siitä se idea sitten lähti. Seurasta ilmoittivat, että jos kundi haluaa tulla, niin he ottavat mielellään, Jan Saarinen muistelee.

Seth Saarinen Sveitsissä
Seth Saarinen vakuutti FC Zürichin Sveitsissä viettämänsä viikon aikana. Ohjelmaan kuului muun muassa harjoitusottelu Sveitsin U16-maajoukkueessa (Seth kuvassa numero 13).Jan Saarinen

Zürichiltä iso panos

Vaikka Sethillä on ikää 16 vuotta ja Suomessa pelit pelattu HJK:n ja Suomen paidassa vasta nuorisotasolla, liikkuu pelaajasiirrossa silti huomattava summa rahaa. FC Zürich ja HJK väänsivät kasvattajakorvauksesta ja sopimuksen muodosta viikkoja, mutta viime viikolla yhteisymmärrys seurojen välillä löytyi.

- Ideana Zürichissä on lähteä U17-joukkueesta liikkeelle, ja seuran tarkoitus on kasvattaa hänestä ihan oma pelaaja. Tää on heiltä ihan iso panostus, Jan Saarinen toteaa.

Sami Hyypiä
Suomessa FC Zürichin otteita seurattiin eritoten 2015–2016, kun Sami Hyypiä toimi joukkueen päävalmentajana. AOP

Lähtökohtaisesti sopimus on Jan Saarisen mukaan kaksivuotinen. Vaikka Sveitsi on kiihkeä futismaa ja kansallinen liigakin varsin kovatasoinen, ei nousijajoukkueella kuitenkaan ole perinteisien Euroopan jättiseurojen kukkaroihin verrattavia summia pelaajiin hassattavanaan.

- Lisäksi Zürich ei yleensä ota tällä lailla pelaajia, että tämä on kuulemma harvinaista. Nyt samalla tulee vain yksi toinen kaveri Ruotsista.

Huuhkajat vai "Rossocrociati"?

Suomessa Seth Saarinen on pelannut enimmäkseen laitapuolustajana, mutta kykyä on myös pelata ylempänä. Jan Saarisen mukaan poika on esiintynyt mallikkaasti myös laitalinkkinä ja jopa hyökkääjänä.

Nykyaikainen, nousuihin kykenevä laitapakki on kovaa valuuttaa mille tahansa joukkueelle – maajoukkueesta puhumattakaan. Jos kutsu käy, aikooko Seth jatkossakin edustaa Suomea – vai houkutteleeko tulevaisuudessa paraikaa miesten tasolla MM-karsintalohko B:tä johtavan Sveitsin punapaita?

- En tiedä, tuleeko sellaista valintaa edes. Olisihan se tietysti hienoa, jos molemmat maat haluaisivat pelaajan, isä-Saarinen naurahtaa.

- Mutta kyllä hän suomalainen on. Siellä Sveitsissä kun pelasi sen viikon, niin jätkät huutelivat saksaksi, italiaksi ja ranskaksi ohjeita. Oli kundi aika pihalla.

FC Zürich juhli 2017 Sveitsin Challenge Leaguen voittoa.
FC Zürich juhli päättyneellä kaudella Sveitsin toiseksi korkeimman sarjatason Challenge Leaguen mestaruutta.AOP

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat