Hyppää sisältöön

Näin Teemu Selänne tekee suomalaisjunioreista huippumaalintekijöitä: "Maalintekijän on oltava itsekäs"

Suomi-kiekon ikuinen ongelma löytyy maalinteosta. Teemu Selänteellä on keinot pulman korjaamiseen, ja nyt niitä oppivat suomalaiset hyökkääjälupaukset.

Teemu Selänne
Sunnuntain 11.6. Urheiluruudussa Teemu Selänne opetti maalintekoa 16-vuotiaiden maajoukkueen hyökkääjille.

Maalinteon tehottomuutta on pidetty suomalaisen huippujääkiekkoilun suurena riippakivenä. Muutama viime vuosien menestyksekäs arvoturnaus on toki poikkeuksena.

Kaikkien aikojen suomalainen maalintekijä Teemu Selänne nostaa tilanteen aiheellisesti kiekkokeskustelun keskiöön. Selänne vaatii heräämistä polttavaan ongelmaan viimeistään nyt.

- Maalintekoa ei harjoitella Suomessa lainkaan riittävästi, ei missään ikäluokassa. Maalinteko on jäänyt meillä kiistatta taka-alalle, Selänne sanoo painokkaasti.

- Joukkueilla on aina vain tietty jääaika käytössään, joten harjoittelu menee usein pelkästään joukkuetaktiikan ja erikoistilanteiden hiomiseen sekä karvaukseen tai oman pään ”täyttöön”.

Teemu Selänne nimettiin toukokuussa Kansainvälisen jääkiekkoliiton hall of fameen. Kuva: AOP

Selänne kaivaa Yle Urheilun haastattelussa esiin maalinteon harjoitteluun liittyvän olennaisen epäkohdan.

- Normaalissa jääharjoituksessa pelaaja laukoo maksimissaan vain 15-30 kertaa, yleensä vain parikymmentä kertaa. Mikäli toistoja ja harjoittelukertoja ei tule riittävästi, on mahdotonta olla maalintekohetkellä vaikkapa oikea-aikainen.

Loistokkaan uransa kolme vuotta sitten päättänyt Selänne painottaa, että mikäli Suomesta halutaan laadukkaampia maalintekijöitä kansainväliseen jääkiekkoon, ei oikotietä ole.

- Harjoittelukertoja ja toistoja tarvitaan huomattavasti. Kaikki on kiinni ajoituksesta ja tekniikasta: miten ammut ja milloin ammut.

Yli sata laukausta joka treenissä

Teemu Selänteen oma, jokakesäinen kiekkoakatemia opettaa ainoastaan maalintekoa yksityiskohtia myöten kahdesti alle 16-vuotiaiden maajoukkueen hyökkääjille.

- Akatemiassani paneudumme myös maalivahdin pelaamiseen: mihin kannattaa ampua tietyssä tilanteessa ja miten maalit yleensä syntyvät. Tarkkuus, yllättävyys… on monta seikkaa, jotka tekevät maalinteon onnistumisen helpommaksi.

- Täällä jokainen pelaaja myös laukoo vähintään 150 kertaa jokaisessa harjoituksessa, hän painottaa.

Selänne kertoo, ettei suomalainen jääkiekko paini maalinteko-ongelman kanssa yksin.

- Korostan, ettei maalintekoa harjoitella tarpeeksi maailmanlaajuisestikaan.

- Yritin kymmenen viimeisen NHL-vuoteni aikana saada kerran viikkoon joukkueharjoituksen, jossa olisi treenattu vain maalintekoa. Ei mennyt läpi, huikeat 684 osumaa NHL:n runkosarjassa tehtaillut Selänne paljastaa.

Teemu Selänne päätti NHL-uransa Anaheimissa vuonna 2014. Kuva: AOP

Selänteen mukaan suomalaisessa jääkiekossa pohja on kuitenkin hyvällä perustalla monessa asiassa. Suomalaisten huippujunioreiden yleinen taitotaso on erinomainen.

- Kun suomalainen jääkiekko juniori- ja seuratasolla alkaa paneutua taito- ja tekniikkaharjoittelun ohella kunnolla myös maalintekoon, niin meiltä tulee jatkossa enemmän huippuluokan maalintekijöitä, hän lupaa.

Lisää itsekkyyttä!

Maalinteon harjoittelussa toistot ja harjoittelukerrat ovat toki kaiken a ja o, mutta taitoa on kehitettävä myös ”oheisharjoittelulla”.

- Olen yrittänyt painottaa, että katsomalla oppii maalintekoakin. Menkää vaikka Youtubeen katsomaan hienoja maaleja. Sieltä voi tulla paljon hyviä ideoita ja oivalluksia siitä, mitä kannattaa tehdä tietyssä tilanteessa, Teemu Selänne kehottaa.

- Mielikuvaharjoittelu on myös nostettava esiin. Illalla ottelun jälkeen pelaaja voi miettiä maalin tehtyään, miksi maali syntyi tai vastaavasti miksi maalia ei syntynyt.

Teemu Selänne kuului viime syksyn World Cupissa Leijonien valmennusryhmään. Kuva: AOP

Maalintekijätyyppejä on Selänteen mukaan rohkaistava huomattavasti enemmän olemaan nimenomaan maalintekijöitä.

- Lahjakkaita maalintekijöitä ei ole Suomessa vaalittu tarpeeksi. Kaikki pelaajat on usein veistetty samasta muotista ja persoonallisuudet on unohdettu. Maalintekijöitä on pidetty yleensä itsekkäinä tyyppeinä, hän valittelee.

Itsekkyys kuuluu aina huippumaalintekijän profiiliin.

- Jääkiekossa on oltava sopivalla tavalla itsekäs. Kun maalipaikka tulee eteen, niin on oltava halu laukaista. On oltava fiilis, että juuri minä haluan tehdä maalin. Ilman sitä ei voi olla hyvä maalintekijä, Teemu Selänne painottaa Yle Urheilun haastattelussa.

Katso jutun pääkuvana olevalta videolta, miten Selänne opettaa maalintekoa alle 16-vuotiaiden maajoukkueen pelaajille.