Suora

  • Lentopallon EM, Valko-Venäjä - Suomi
  • Kun suoli vuotaa verta, liikunta helpottaa ultrajuoksija Michaela Lindströmin arkea
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste

Päävalmentajat ja kapteenit haluavat naistuomareita Veikkausliigaan – "Kyselyn tulokset ovat kiistattomat"

Yle Urheilun kyselyssä peräti 83 prosenttia kannatti naiserotuomareiden mukaantuloa Veikkausliigaan. Suomessa naiserotuomari on tuominnut miesten tasolla parhaimmillaan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Veikkausliiga
Lina Lehtovaara.
Yksi mahdollisista naistuomareista Veikkausliigaan on 35-vuotias paraislainen Lina Lehtovaara.AOP

Jalkapallon Veikkausliigassa pelaavien joukkueiden päävalmentajat ja kapteenit antavat vahvan tukensa sille, että lähitulevaisuudessa myös miesten korkeimmalla sarjatasolla nähtäisiin naiserotuomareita. Yle Urheilu kysyi kaikilta veikkausliigaseurojen päävalmentajilta ja kapteeneilta siitä, pitäisikö lähitulevaisuudessa myös naistuomarien tuomita Veikkausliigan otteluita. Vastaajista peräti 83 prosenttia kannatti naiserotuomareiden mukaantuloa Veikkausliigaan.

– Kyselyn tulokset ovat kiistattomat. En näe sille minkäänlaista estettä, ettei Veikkausliigassa toimisi tulevaisuudessa myös naistuomari. Siihen ei ole minkäänlaista käytännön estettä olemassa, kertoo Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä.

– Luvut olivat yllättävän suuret. Tulos kertoo siitä, että asiaa ei nähdä mitenkään sukupuolikysymyksenä. Jos tarjolla on hyviä mies- tai naistuomareita, niin ilman muuta parhaat viheltävät silloin Veikkausliigassa, oli sitten kyse mies- tai naiserotuomarista, toteaa Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa.

Kyselyyn vastanneista päävalmentajista yhdeksän toivoi näkevänsä naiserotuomareita tulevaisuudessa miesten pääsarjatasolla. Kaksi valmentajaa ei halunnut suoraan ottaa kantaa kysymykseen, mutta toivotti vastauksissaan naistuomarit Veikkausliigaan, jos pätevyys riittää.

16_6_urh-online-Naistuomarit_päävalmentajat
Yle

Erotuomaripäällikkö Hyytiä myöntää, että kyselyn tulos on vahva viesti Veikkausliigan päävalmentajilta ja kapteeneilta.

– Aika on varmasti kypsä naistuomarille Veikkausliigassa. Jokaisen tuomarin on kuitenkin kuljettava niin sanotun erotuomaripolun kautta, jotta Veikkausliigassa tuomitseminen on ylipäätään mahdollista. Kukaan ei tietenkään voi tulla suoraan piirisarjasta Veikkausliigaan, vaan hänen pitää läpäistä testit ja osoitettava oma osaamisensa ennen kaikkea tuomitsemissaan peleissään alemmilla sarjatasoilla, miettii Hyytiä.

Myös kapteenien kanta kyselyyn oli vahva. Lähes koko Veikkausliigan kapteenisto asettui yhtenäisesti tukemaan naistuomarien mahdollisuutta nousta tulevaisuudessa tuomitsemaan otteluita Suomen korkeimmalle sarjatasolle.

Suomessa naiserotuomari on tuominnut miesten tasolla parhaimmillaan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Pitkän erotuomariuran tehnyt Kirsi Heikkinen tuomitsi vuosina 2009–2011 toistakymmentä Ykkösen ottelua.

16_6_urh-online-Naistuomarit_kapteenit
Yle

– Erotuomarit ovat pelaajien tavoin persoonia. Jokainen toimii työssään omalla persoonallisella otteellaan. Olisi mielenkiintoista nähdä, jos päätuomarina toimisi nainen. Ei ole mitään esteitä siitä, etteikö pääsisi urallaan eteenpäin, jos vain halukkaita naistuomareita löytyy. Mikäli on mitat täyttävä, testeissä pärjäävä ja onnistuu vielä omissa otteluissaan, niin tervetuloa Veikkausliigaan, kertoo toimitusjohtaja Marjamaa.

– Meidän täytyy löytää nyt sellaiset henkilöt, jotka läpäisevät tietyt kunto- ja sääntökriteerit. Meillä on FIFA:n ja UEFA:n asettamat kriteerit esimerkiksi kuntovaatimusten osalta. Ne ovat täysin samat miehille ja naisille. Kun erotuomari läpäisee asetetut kriteerit, sen jälkeen kaikki on mahdollista.

Kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n kuntotesti erotuomareille koostuu kahdesta vaativasta osasta.

Testin ensimmäinen osa

Juostaan 40 metriä kuudessa sekunnissa kuusi kertaa. Kun henkilö on juossut 40 metriä, tullaan takaisin lähtöpaikkaan minuutin aikana. Tämä toistuu kuusi kertaa. Yhden ajan ylityksestä saa uuden yrityksen, toisesta ajan ylityksestä testi loppuu.

Suorituksen jälkeen on 6–8 minuutin tauko.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Testin toinen osa

Juostaan 75 metriä 15 sekunnissa. Sen jälkeen kävellään 25 metriä 18 sekunnissa ja juostaan uudestaan 75 metriä 15 sekunnissa. Tämä toistuu 40 kertaa. Se tarkoittaa käytännössä 10 kierrosta 400 metrin radalla (juosten 75m x 40 ja 25m x 39 kävellen). Yhden varoituksen voi ajan ylityksestä saada, toisesta ajan ylityksestä testi loppuu.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Kuntotestin lisäksi erotuomarin osaamista mitataan sääntötesteillä. Myös erotuomarin visuaalista näkökykyä ja hahmottamista testataan eri tavoin.

Yksi mahdollisista naistuomareista Veikkausliigaan on 35-vuotias paraislainen Lina Lehtovaara. Kaksi kertaa peräkkäin vuoden parhaaksi naistuomariksi valittu Lehtovaara nostettiin tällä viikolla UEFA:n eliittituomareiden joukkoon.

– Toivon, että olisin jonain päivänä Veikkausliigan ottelussa päätuomarina. Sitä varten olen tehnyt jo pitkään töitä. Totta kai meidän naistuomareiden pitää ansaita paikkamme. Fyysisten ominaisuuksien ja johtamistaitojen pitää olla samalla tavalla kunnossa kuin miehilläkin, pohtii Lehtovaara.

Tähän mennessä Lehtovaara on nähty tuomaroimassa korkeimmillaan miesten Kakkosessa. Lehtovaara valittiin tulevan kesän naisten EM-turnaukseen Hollantiin neljänneksi erotuomariksi.

– Vuonna 2019 kilpaillaan naisten MM-kisat Ranskassa. Toivon, että nimeni löytyisi silloin erotuomarilistalta. Sinne on nyt kaksi vuotta aikaa tehdä töitä. Päätähtäin on kuitenkin nyt kotimaan kentillä ja eteneminen kohti Veikkausliigaa, sanoo Lehtovaara.

Lina Lehtovaara.
Lina Lehtovaara nostettiin tällä viikolla Uefan eliittituomareiden joukkoon.AOP

Myös erotuomaripäällikkö Hyytiä näkee Lehtovaarassa potentiaalin nousta Veikkausliigan parrasvaloihin. Toinen tuomarilahjakkuus on Ifeoma Kulmala.

– Lehtovaaralla on valtava kokemus sekä hyvät tiedot ja taidot erotuomarina toimimisesta. Kulmala puolestaan on Lehtovaaraa hieman nuorempi, hän tarvitsee vielä vähän enemmän kokemusta siihen, että oma taitotaso vastaisi esimerkiksi Veikkausliigan tuomarointia. En näe, etteikö heillä olisi mahdollisuutta tulla nimetyksi Ykkösen tai jopa Veikkausliigan otteluiden erotuomariksi, avaa Hyytiä potentiaalisista vaihtoehdoista.

– Kyselyn tulos pitää nyt analysoida Veikkausliigan johdon kanssa. Sen jälkeen meidän täytyy erotuomiperheessämme käydä keskustelu siitä, mitä tämä kyselyn tulos viestittää meidän suuntaamme. Sen jälkeen on mietittävä niitä keinoja, joilla voimme kenties tähän haasteeseen täysimääräisesti vastata, päättää Hyytiä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat